Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

ΓΣΕΕ: Δηλώσεις Προέδρου ΓΣΕΕ κ. Γιάννη Παναγόπουλου μετά τις συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του Υπ. Εργασίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 28/2/2010

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΣΕΕ
Γιάννη Παναγόπουλου
 μετά τις συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του Υπ. Απασχόλησης για τα θέματα
των μεταναστών και της αναβάθμισης του ΑΣΕ.

Η ΓΣΕΕ δεν θεωρεί πως η μετανάστευση είναι πρόβλημα. Θεωρεί ότι οι μετανάστες έχουν προβλήματα και η μεταναστευτική πολιτική της χώρας για χρόνια τώρα είναι προβληματική.
Επειδή έχει προκύψει και το θέμα με την Υπατεία που πλέον έχει φτάσει στο σημείο της ανθρωπιστικής κρίσης και είναι μια εξαιρετική περίπτωση, συζητήσαμε τις προτάσεις που συνδέονται με την παραμονή των μεταναστών που δεν μπόρεσαν να συγκεντρώσουν τα ένσημα αν και επί μακρόν μένουν στη χώρα και λόγω των ενσήμων κινδυνεύουν να χάσουν τη δυνατότητα παραμονής.
Το Υπουργείο προσέγγισε αλλά δεν αποδέχθηκε πλήρως αυτά που έθεσε η ΓΣΕΕ. Χαρακτηριστικό είναι ότι
εμείς λέμε ότι τα ένσημα κατά ανώτατον πρέπει να είναι 100 και λέμε ότι το περιθώριο της 12ετίας που προβλέπεται στο νόμο πρέπει να γίνει 5ετία. Και αυτά για να διευκολυνθούν όλοι εκείνοι οι άνθρωποι που βρίσκονται στη γκρίζα ζώνη της εκμετάλλευσης.
Για την αναβάθμιση του ΑΣΕ:
Η επιδίωξη είναι η αναβάθμιση του ΑΣΕ ώστε μέσω και του Ανωτάτου Συμβουλίου να γίνεται κοινωνικός έλεγχος στη δραστηριότητα του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας. Βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση ο Νόμος για το ΣΕΠΕ και εμείς εκεί κάνουμε τις παρατηρήσεις μας. Μιλάμε για αυστηροποίηση των κυρώσεων για τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία. Να υπάρχουν δρακόντεια μέτρα γιατί οι εργοδότες χρησιμοποιούν την κρίση ως «παπά που θάβει και τους ζωντανούς».
Ερώτηση δημοσιογράφου: Υπάρχει πρόθεση για εξορθολογισμό των επιδομάτων, στην ουσία για περικοπή τους. Ποια είναι η θέση της Συνομοσπονδίας;
Δεν συζητήσαμε αυτό το ζήτημα, η θέση μας όμως είναι γνωστή. Το μόνο που χρειάζονται τα επιδόματα είναι αφενός μεν να πηγαίνουν πραγματικά στους δικαιούχους και αφετέρου να έχουν τέτοια κοινωνική χρησιμότητα που θα κρατούν τον κοινωνικό ιστό συμπαγή.
Ερώτηση δημοσιογράφου: Είναι σαφής η κατεύθυνση για περιορισμό των κλαδικών συμβάσεων και υπογραφής περισσοτέρων επιχειρησιακών. Τι γίνεται σ’αυτές τις περιπτώσεις;
Η σύμβαση χρειάζεται δύο. Είναι προϊόν της ελεύθερης βούλησης δύο μερών. Δεν πάει να λέει ότι θέλει ο κάθε Υπουργός, ο κάθε παράγοντας. Αν δε θέλει η εργατική πλευρά να υπογράψει δεν υπογράφει. Αυτό για το οποίο καλώ την εργατική πλευρά είναι παντού να αναπτύξουν διαπραγματεύσεις με δυναμική και να υπογράψουν κλαδικές συμβάσεις που είναι πιο ισχυρές και για τις οποίες έχουν δεσμευτεί κυβέρνηση και εργοδότες ότι θα επεκτείνονται με βάση το νόμο.
Ερώτηση δημοσιογράφου: Αν δεν υπογραφούν επιχειρησιακές τον Ιούνιο θα πάμε σε τροποποιήσεις του Νόμου. Αρα;
Αυτό είναι κάτι που διαρρέει η Τρόικα. Δεν μας ενδιαφέρει τι λέει η Τρόικα. Αυτό που ενδιαφέρει είναι ότι υπάρχουν γραπτά οι θέσεις των εργοδοτών που λένε στην κυβέρνηση ότι δεν συμφωνούν να μην επεκτείνονται οι συλλογικές συμβάσεις. Η κυβέρνηση ποιον θα ακούσει. Αυτούς που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις ή τον κ.Ντερούζ και τον κ.Τόμσεν;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου