Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

Μετά τους Έλληνες συνταξιούχους που ζουν όλη την οικογέενια, τώρα το πράττουν και οι Ισπανοί!

Στην Ισπανία όλο και περισσότερα νοικοκυριά βασίζονται στις μεγαλύτερες γενιές για να καλύψουν τις «τρύπες» που δημιούργησε η οικονομική κρίση στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη της εταιρείας Salvetti & Llombart που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Educo, το 80% των ισπανών συνταξιούχων βοηθά οικονομικά τους απογόνους τους. Το 2010 το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 20%. Κατά μέσο όρο η χρηματοδοτική συνεισφορά των ηλικιωμένων συγγενών στο οικογενειακό εισόδημα  είναι 290 ευρώ το μήνα, ενώ στο ένα τρίτο των περιπτώσεων συμφωνείται ένα συγκεκριμένο ποσό που οι παππούδες της οικογένειας προσφέρουν στα παιδιά ή τα εγγόνια τους.
Αλλά η βοήθεια δε σταματά εκεί. Οι συνταξιούχοι προσφέρουν μεσημεριανό γεύμα και δείπνο καθημερινά στους απογόνους τους, ή τουλάχιστον μερικές ημέρες την εβδομάδα (κυρίως σε μικρούς μαθητές οι οποίοι, κατά 20% των περιπτώσεων, λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι γονείς τους δε θα μπορούσαν να σιτιστούν στο εστιατόρια του σχολείου), ή καλύπτουν τα καθημερινά έξοδα, όπως τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ.
Προφανώς οι οικονομικοί πόροι των ηλικιωμένων δεν είναι απεριόριστοι, και μάλιστα οι οικονομική τους δυνατότητα έχει πληχθεί από μείωση των συντάξεων και από τις αυξήσεις φόρων, ιδίως του ΦΠΑ, μέτρα που η ισπανική κυβέρνηση έχει εφαρμόσει τα τελευταία χρόνια της ύφεσης. Έτσι, για να συνεισφέρουν στην κάλυψη των αναγκών της οικογένειας, οι ηλικιωμένοι αναγκάζονται να αναθεωρήσουν τα προσωπικά τους έξοδα, ακόμα και αυτά που αφορούν στην υγεία τους. Ειδικότερα, 46% των ερωτηθέντων της έρευνας έχει μειώσει τις επισκέψεις στον οδοντίατρο και τον οφθαλμίατρο, το 45% κάνει οικονομία στην κατανάλωση ρεύματος, 15% αγοράζει πλέον λιγότερο κρέας, ψάρια, φρούτα και λαχανικά.
Μερικές φορές ακόμα και αυτά δεν είναι αρκετά. Ένας στους δέκα δήλωσε ότι έχει αναγκαστεί να πωλήσει ακόμα και είδη οικιακής χρήσης για να βοηθήσει την οικογένεια του να ανταπεξέλθει στις δύσκολη πραγματικότητα που έχει δημιουργήσει η κρίση και που σε ορισμένα ισπανικά νοικοκυριά έχει στερήσει ακόμα και τα βασικά αγαθά.
Η μελέτη επισημαίνει ότι η οικονομική κατάσταση του 57% των ηλικιωμένων ερωτηθέντων έχει επιβαρυνθεί ως αποτέλεσμα των δυσκολιών της οικογένειας τους: κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015 πάνω από 700 χιλιάδες οικογένειες κατεγράφησαν ότι δεν έχουν καμία πηγή εισοδήματος, σχεδόν διπλάσιο σε σύγκριση με το 2007, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Αρχής της Ισπανίας.
Ωστόσο, η έρευνα καταγράφει και ένα «θετικό» στοιχείο: οι ηλικιωμένοι αισθάνονται ότι έχουν πλέον, σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, ανακτήσει ένα ενεργό κοινωνικό ρόλο, δεν είναι πλέον παραγκωνισμένοι όπως συνέβαινε πριν χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου