Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Τσεχία: Περισσότερες από 100.000 κενές θέσεις εργασίας μόνο τον Αύγουστο

Άνω των 100.000 ήταν οι κενές θέσεις εργασίας στην Τσεχία τον Αύγουστο για πρώτη φορά από το 2008, καθώς πολλές εταιρίες αναζητούν προσωπικό με επαρκή κατάρτιση σε μια ισχυρή οικονομία που εμφανίζει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας στην Ευρώπη.
Το δεύτερο τρίμηνο του έτους, η τσεχική οικονομία κατέγραψε ρυθμό ανάπτυξης 4,4% σε ετήσια βάση, τον υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χάρη στις αυξανόμενες παραγγελίες και την ισχυρή ζήτηση από τα νοικοκυριά αλλά και την εισροή ευρωπαϊκών αναπτυξιακών κονδυλίων.
Η αύξηση της ανάπτυξης σε μια από τις πλέον εκβιομηχανισμένες χώρες της ΕΕ προσφέρει απασχόληση σε περισσότερους ανέργους, αλλά αναγκάζει ταυτόχρονα τις επιχειρήσεις να ψάχνουν περισσότερο και ευρύτερα για να καλύψουν τις θέσεις.

«Αναπτυσσόμαστε με τρελούς ρυθμούς αλλά θα μπορούσαμε να αναπτυχθούμε ακόμα περισσότερο εάν δεν είχαμε 100.000 κενές θέσεις εργασίας που οι εργοδότες δεν μπορούν να καλύψουν με τους κατάλληλους ανθρώπους» δήλωσε ο Ράντεκ Σπίκαρ, αντιπρόεδρος της Συνομοσπονδίας της Βιομηχανίας, της μεγαλύτερης ένωσης εργοδοτών.
Το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα, της οποίας ο πληθυσμός ανέρχεται στα 10,5 εκατ., μειώθηκε τον Αύγουστο στο 6,2%, σε αντιστοιχία με τον Ιούνιο οπότε καταγράφηκε το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων τεσσάρων ετών.
Τα στοιχεία αποτυπώνουν το πώς η χώρα άφησε πίσω της τα χρόνια της ύφεσης ύστερα από την χρηματοοικονομική κρίση του 2008 και έρχονται σε έντονη αντίθεση με την ακόμα δύσκολη κατάσταση στο μεγαλύτερο μέρος της ΕΕ, όπου καταβάλλονται προσπάθειες για να δοθεί ώθηση στις επενδύσεις και την απασχόληση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου