Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

Με χρόνια καθυστέρηση η απλούστευση της αδειοδότησης νέων επιχειρήσεων


Με τη νέα πτωχευτική διαδικασία που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, επιδιώκεται η διευκόλυνση τόσο της διάσωσης των βιώσιμων επιχειρήσεων, όσο και της εκκαθάρισης εκείνων που τελικά δεν θα τα καταφέρουν.
Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, η μείωση της γραφειοκρατίας για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων θα δώσει στην επιχειρηματικότητα «δεύτερη ευκαιρία», ώστε όταν αποτύχει μία προσπάθεια, να μπορεί ο ενδιαφερόμενος να προχωρήσει στην επόμενη επιχειρηματική ενέργεια, χωρίς «βαρίδια» από το παρελθόν.
Η μείωση της γραφειοκρατίας θα δώσει κίνητρα και σε όσους, για πρώτη φορά θέλουν να δοκιμαστούν στον στίβο της αγοράς.
Οι δύο αυτές ρυθμίσεις εντάσσονται στην προσπάθεια για να ανατραπεί το αρνητικό επιχειρηματικό κλίμα που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στην αγορά, αποτέλεσμα του οποίου ήταν να καταγραφούν πάνω από 250.000 «λουκέτα» από την αρχή της κρίσης.

Με τη νέα χρηματοδοτική σύμβαση, ψηφίστηκαν ορισμένες ρυθμίσεις που δίνουν ιδιαίτερο βάρος στη λεγόμενη «διαδικασία εξυγίανσης» των επιχειρήσεων, προκειμένου να διευκολυνθεί η διάσωση βιώσιμων επιχειρήσεων, αλλά και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ξεκαθαρίσματος της αγοράς.
Επέκταση δικαιούχων για ένταξη στο άρθρο 99
Μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι ανοίγει η διαδικασία συναλλαγής του άρθρου 99 παρ. 1 ν. 3588/2007. Πλέον θα μπορούν να ενταχθούν, στη ρύθμιση, όχι μόνο οφειλέτες που βρίσκονται σε κατάσταση παρούσας ή επαπειλούμενης αδυναμίας πληρωμών, αλλά και εκείνες οι επιχειρήσεις που απλώς αντιμετωπίζουν πιθανότητα αφερεγγυότητας.
Πρακτικά, υγιείς επιχειρήσεις οι οποίες δεν αντιμετωπίζουν σήμερα πρόβλημα. αλλά ενδέχεται να αντιμετωπίσουν στο μέλλον, θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για την υπαγωγή τους σε διαδικασία εξυγίανσης.
Επιπλέον, σύμφωνα με το aftodioikisi.gr, μια εταιρεία θα μπορεί να υποβάλει εκ νέου αίτημα υπαγωγής στη διαδικασία εξυγίανσης μετά από 3 χρόνια αντί για 5 που προβλεπόταν μέχρι σήμερα και η περίοδος απαλλαγής από χρέη φυσικών προσώπων μειώνεται από 10 σε 3 χρόνια.
Δυσμενής η παρούσα κατάσταση
Μεταξύ των στοιχειών που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον, από τις πρώτες μετρήσεις, είναι ότι τα λουκέτα, μέχρι το τέλος του έτους, εμφανίζονται να ξεπερνούν τις 100.000. Παράλληλα και οι υπόλοιποι δείκτες όπως παραγγελίες, ρευστότητα κ.λπ. είναι σταθερά αρνητικοί, τοποθετώντας ουσιαστικά την κατάσταση της οικονομίας μας πίσω στο 2012, την ανεργία σε ποσοστά πάνω από 30% και την ύφεση για φέτος στο 3,5%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου