Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

Φίλης: Δεν πρόκειται να εφαρμόσουμε μια συμφωνία ως έχει


«Είναι σαφές ότι θα εφαρμόσουμε μια συμφωνία για να την αλλάξουμε κιόλας. Δεν πρόκειται να εφαρμόσουμε μια συμφωνία ως έχει.  Υπάρχουν υφεσιακά μέτρα τα οποία θα πρέπει στην πορεία να αλλάξουν» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης στον Realfm 97,8. 
«Είναι θέμα πολιτικής διαπραγμάτευσης και έχει να κάνει πρώτον με την πολιτική σταθεροποίηση στη χώρα, δεύτερον με την πορεία της χώρας να βγει η οικονομία της σιγά - σιγά από τη βαθιά κρίση που είναι σήμερα σε μια αναπτυξιακή πορεία και τρίτον με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Αυτή η συμφωνία – και ο Μεϊμαράκης και η Γεννηματά το είπαν στη βουλή – έχει υφεσιακά μέτρα που δεν πρέπει να εφαρμοστούν και θα αλλάξουν» τόνισε.
Ο Ν. Φίλης σημείωσε ότι η συμφωνία  επεβλήθη με έναν εκβιαστικό τρόπο: Χρεοκοπία άτακτη ή αυτή η συμφωνία.  «Επικράτησε σε ένα σκληρό πυρήνα και τελικά σε όλους τους πιστωτές μια ακραία τιμωρητική λογική σε βάρος της Ελλάδας».

Αναφερόμενος στη σύσκεψη πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας είπε: «Είναι θέμα στοιχειώδους πολιτικής σοβαρότητας. Όταν παραιτείται μια κυβέρνηση γιατί ανετράπη δεν δυνατόν ο απερχόμενος πρωθυπουργός να συμμετέχει σε διαδικασίες συγκρότησης άλλης κυβέρνησης από αυτή τη βουλή.
Θεωρούμε ότι είναι θέμα ηθικοπολιτικό όταν υπάρχει μια τόσο μεγάλη αλλαγή συνθηκών μετά την εξαναγκαστική υπογραφή της συμφωνίας. Είναι θέμα ηθικοπολιτικό λοιπόν και θεσμικής δημοκρατικής νομιμοποίησης να γίνει εκλογές. Είναι θέμα και πολιτικής σταθερότητας.
Φαντάζεστε μια κυβέρνηση που θα είχε την εικόνα που το καλοκαίρι παρουσιάστηκε, με την απόσπαση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από τον ΣΥΡΙΖΑ».  
Σε ότι αφορά τη Λαϊκή Ενότητα σχολίασε: «Όταν λες ότι οι σύντροφοί σου μέχρι χθες στο ίδιο κόμμα ξαφνικά μεταμορφώθηκαν σε μνημονιακούς και νεοφιλελεύθερους δεν αντέχει σε καμιά λογική και καμιά ηθική. Εγώ δεν κατηγορώ αυτούς που έφυγαν ότι έγιναν ξαφνικά αριστεριστές και πιστεύω ότι δεν πρέπει κι αυτοί να κατηγορούν κι εμάς ότι μεταμορφωθήκαμε εν μια νυκτί».
Για τις εκτιμήσεις του σχετικά με τα αποτελέσματα των εκλογών ο Νίκος Φίλης σημείωσε: «Δεν έχω μια εικόνα απόρριψης. Αντίθετα έχω μια εικόνα μεγάλης πολιτικής εμπιστοσύνης προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.
Ο Τσίπρας δεν είναι ένα πρωθυπουργός που οδήγησε τη χώρα στο σφαγείο όπως θέλουν να το παρουσιάσουν διάφοροι, είναι ένας πρωθυπουργός που έκανε μια έντιμη διαπραγμάτευση με λάθη πιθανώς, αλλά μίλησε με ειλικρίνεια στο λαό. Συμβολίζει ακόμη το νέο. Η σύγκρουση ανάμεσα στο νέο και στον παλαιοκομματισμό παραμένει και θα είναι από τα κρίσιμα ζητήματα στην εκλογική μάχη».
 «Αν κάποιοι προβλέπουν ότι θα κάνουμε κωλοτούμπες δεν θα κάνουμε, το πρόγραμμά μας μπορεί να εκφράσει τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού» πρόσθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη περί παράλληλου προγράμματος, ο κ. Φίλης επισήμανε ότι «είναι η ευελιξία που είναι αναγκαία σε μια κυβέρνηση για να μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του λαού της στο πλαίσιο μιας αδυσώπητης επικράτησης του νεοφιλελευθερισμού στην Ευρώπη».
«Ζητάμε  εντολή για να κυβερνήσουμε τέσσερα χρόνια. Μην κάνουμε μετεκλογικές προσομοιώσεις. Το σίγουρο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το πρόγραμμά του και επιδιώκει αυτοδύναμα αν είναι δυνατό, με συνεργασίες οι οποίες να είναι ομοειδείς να μπορέσει να κυβερνήσει τη χώρα την επόμενη τετραετία. Δεν πηγαίνουμε σε μια σύμπραξη, σε μια αναπαλαίωση του παλαιοκομματισμού στη χώρα μας» είπε ο κ. Φίλης. 
Τέλος σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα για δημιουργία νέου κόμματος από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου τόνισε: «Ο λαός θα κρίνει. Πάντως η πρακτική των προσωποπαγών, των αρχηγικών κομμάτων στο χώρο της αριστεράς δεν είναι κάτι το οποίο είναι σύνηθες και επιδοκιμαστέο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου