Κυριακή, 9 Αυγούστου 2015

ΌΛΑ όσα θα "δώσουμε" στους θεσμούς που κέρδισαν κατά κράτος την ΕλλάδαΚλείδωσαν τα μέτρα για το νέο μνημόνιο -  Τι ζήτησαν και πήραν οι Θεσμοί
Στην τελική ευθεία έχει εισέλθει η διαπραγμάτευση της ελληνικής πλευράς με τους δανειστές και όπως όλα δείχνουν μια συμφωνία είναι πιθανό να επιτευχθεί τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή εντός της εβδομάδας.
Στη σύσκεψη που είχαν το Σάββατο οι κ. Τσακαλώτος και Σταθάκης με τους εκπροσώπους των θεσμών, η οποία ξεκίνησε στις 6 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα, "έκλεισαν" τα προαπαιτούμενα που ζητούν οι πιστωτές για την εκταμίευση της πρώτης δόσης του νέου δανείου, τα οποία θα ψηφιστούν μαζί με τη συμφωνία.
Σύμφωνα με το Mega από την ελληνική πλευρά, αυτά αφορούν μεταξύ άλλων: Σε διορθώσεις στη ρύθμιση των 100 δόσεων (αύξηση επιτοκίου και εισοδηματικά όρια ώστε να μειωθούν οι δόσεις για τους "έχοντες") Στην αύξηση του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο (που θα γίνει σε δύο δόσεις).

Το θέμα των πρόωρων συντάξεων, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν είναι μέσα στα προαπαιτούμενα που συμφωνήθηκαν και συνεπώς πάει πιο πίσω.
Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι το "πακέτο" με τις προαπαιτούμενες ενέργειες να ενσωματωθεί, ως ξεχωριστό άρθρο, στο νομοσχέδιο για το νέο μνημόνιο. Στο μεταξύ, στο πλαίσιο του σημερινού γύρου διαπραγμάτευσης φαίνεται πως έγινε και μία εισαγωγή στα δύσκολα θέματα, επί των οποίων η συζήτηση θα συνεχιστεί αύριο το μεσημέρι, στη νέα συνάντηση που θα έχουν οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας με το κουαρτέτο.
Στα θέματα "αγκάθια" συμπεριλαμβάνονται:
-Τα "κόκκινα δάνεια", όπου η πλευρά των δανειστών φέρεται να έχει προβεί σε μερική υπαναχώρηση των θέσεών της σε ότι αφορά τον νόμο Κατσέλη και την προστασία της πρώτης κατοικίας
-Το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και
-Η απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου. Εφόσον δεν υπάρξει κάποια σοβαρή εμπλοκή στις συζητήσεις, η επεξεργασία των τεχνικών κειμένων θα συνεχιστεί μέχρι και την Τρίτη, οπότε και το νέο μνημόνιο θα κατατεθεί στη Βουλή προκειμένου να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την Πέμπτη 13 Αυγούστου.
Σύμφωνα με το dikaiologitika.gr, την Παρασκευή 14 Αυγούστου αναμένεται να συνεδριάσει το Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης, ώστε ακολούθως μέχρι τις 18/8 να γίνει η ψήφιση από τα εθνικά Κοινοβούλια κρατών-μελών, στις 19 Αυγούστου να υπάρξει εκταμίευση και στις 20 του μήνα να πληρωθεί η ΕΚΤ.
Αύριο το πρωί, πριν τον νέο γύρο διαπραγμάτευσης, θα συνεδριάσει στο Μαξίμου το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου