Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

Σκοτώθηκε εν ώρα εργασίας και δικαιώθηκαν οι οικείοι του 5 χρόνια μετά


5 χρόνια μετά το θάνατό του, έκανε δεκτή το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας, την αναγνωριστική αγωγή επτά συγγενών του άτυχου αστυνομικού, Γιώργου Βασιλάκη, που έχασε τη ζωή του στις 24 Ιουνίου του 2010, όταν εξερράγη στα χέρια του φάκελος, που εμπεριείχε ισχυρό εκρηκτικό μηχανισμό, μέσα στο γραφείο του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Το δικαστήριο αναγνώρισε ότι το Δημόσιο έχει ευθύνη για το θάνατό του και οφείλει στα μέλη της οικογένειας του χρηματική ικανοποίηση, λόγω ηθικής βλάβης. 
Έτσι, το δικαστήριο με απόφασή του αναγνώρισε υποχρέωση αποζημίωσης από 120.000 ευρώ στη χήρα του υπασπιστή και σε καθένα από τα δυο παιδιά του, από 80.000 ευρώ σε καθένα από τους γονείς του και από 30.000 ευρώ σε κάθε ένα από τα δυο αδέλφια του. 
Πρόκειται για συνολικό ποσό που ανέρχεται στις 580.000 ευρώ.

Οι τρομοκράτες-αποστολείς είχαν στείλει το φάκελο με τον εκρηκτικό μηχανισμό αρχικά στο πολιτικό γραφείο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη αλλά η γραμματέας του το έστειλε με έναν νεαρό αστυνομικό της φρουράς του στο γραφείο του, στο υπουργείο. Δυστυχώς, ο φάκελος αυτός χωρίς να ελεγχθεί έφθασε στο γραφείο του Γιώργου Βασιλάκη. Το βράδυ εκείνης της ημέρας, ο άτυχος υπασπιστής αφού έδιωξε από το γραφείο του, τους συνεργάτες του επιχείρησε να δει το περιεχόμενο του φακέλου.
Ο κίτρινος ταχυδρομικός φάκελος Α3, εξωτερικά ήταν χάρτινος και εσωτερικά είχε κυψελοειδές νάιλον. Στο εσωτερικό του περιείχε ένα πλαστικό σκληρό φάκελο, τύπου κλειστού ντοσιέ. Στην εξωτερική και επάνω πλευρά του εσώκλειστου φακέλου υπήρχε μια λευκή κόλλα Α4. Ηταν το «δόλωμα» για να το ανοίξει ο στόχος. Αποστολέας φαινόταν ο «Χρήστος Καραβέλας», που είχε… στείλει στοιχεία και ηχογραφημένες συνομιλίες για την υπόθεση Siemens.
Ο 52χρονος αστυνομικός διευθυντής Γιώργος Βασιλάκης, ήταν πατέρας δυο παιδιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου