Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

Οι τελευταίες χρηστικές οδηγίες για έγκυρο ψηφοδέλτιο στο δημοψήφισμα


ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Την Κυριακή 5 Ιουλίου οι Έλληνες πολίτες καλούνται να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα παίρνοντας θέση.
Οι εκλογείς ψηφίζουν στα ίδια εκλογικά τμήματα με αυτά των εθνικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015. Εξαίρεση αποτελούν όσοι ετεροδημότες ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους (κατόπιν αίτησής τους έως τις 30 Απριλίου 2015), καθώς αντί για τα ειδικά εκλογικά τμήματα, την Κυριακή θα πρέπει να προσέλθουν στο εκλογικό τμήμα της περιοχής τους.
Η εκλογική διαδικασία θα πραγματοποιηθεί με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές και τους ίδιους δικαστικούς αντιπροσώπους και εφόρους, όπως είχαν ορισθεί για τις εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου. Για τον περιορισμό των εξόδων, εν μέσω μάλιστα δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, δωρεάν θα είναι το Σαββατοκύριακο η διέλευση από τα διόδια των
αυτοκινητόδρομων (και της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου), όπως και την Κυριακή στην Αττική Οδό. Επίσης, εκπτώσεις στις τιμές των εισιτηρίων τους παρέχουν η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τα ΚΤΕΛ και η Aegean Airlines.
Οι κάλπες ανοίγουν στις 07:00 το πρωί και κλείνουν στις 7 το βράδυ.
Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος γίνεται με την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου ή της άδειας οδήγησης ή του ατομικού βιβλιαρίου υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Αποδεκτά είναι και τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας και διαβατήρια που έχει λήξει η ισχύς του.
Οι εκλογείς θα λάβουν δύο ψηφοδέλτια. Στο πρώτο αναγράφεται το ερώτημα του δημοψηφίσματος που είναι: «Πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας, το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25.06.2015 και αποτελείται από δύο μέρη, τα οποία συγκροτούν την ενιαία πρότασή τους; Το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται «Reforms for the completion of the Current Program and Beyond» («Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού») και το δεύτερο «Preliminary Debt sustainability analysis» («Προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους»).
Οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν μία εκ των απαντήσεων: ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΟΧΙ ή ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΝΑΙ.
Προσοχή: Η επιλογή γίνεται με σταυρό.
Μάλιστα ο σταυρός μπορεί να μπει είτε εντός του τετραγώνου που υπάρχει κάτω από τις απαντήσεις είτε αριστερά ή δεξιά από την απάντηση.
Αν βάλετε κάποιο άλλο σύμβολο, όπως ένα Χ ή οποιοδήποτε άλλο τότε το ψηφοδέλτιο είναι άκυρο.
Το δεύτερο ψηφοδέλτιο είναι το λευκό, ενώ ως τέτοιο θα λογίζεται και το πρώτο ψηφοδέλτιο εάν δεν φέρει σταυρό.
Για να είναι νόμιμο το δημοψήφισμα θα πρέπει να προσέλθει στις κάλπες τουλάχιστον το 40% του εκλογικού σώματος. Η συγκέντρωση και η μετάδοση των αποτελεσμάτων θα γίνει με τη συνδρομή της SingularLogic, ενώ για την αμεσότερη μετάδοση των αποτελεσμάτων θα αξιοποιηθούν και κινητά τηλέφωνα τα οποία θα έχουν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι 4.800 εκλογικών τμημάτων. Λόγω της απλούστερης διαδικασίας σε σχέση με τις εκλογές, το τελικό αποτέλεσμα εκτιμάται ότι θα είναι γνωστό μία με δύο ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης δηλαδή περί τις 8 - 9 το βράδυ, αλλά αυτό μπορεί να πάει αργότερα αν τα αποτελέσματα δείχνουν ντέρμπι, κάτι που φαίνεται αυτή την ώρα.
Από το μεσημέρι είναι σε εξέλιξη η γενική δοκιμή των συστημάτων παρουσία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Κώστα Πουλάκη και της διοίκησης της Singular Logic.
Ανέφερε ότι ομαλά εξελίσσεται η διαδικασία προετοιμασίας των καταστημάτων ψηφοφορίας από τους δήμους, με την τοποθέτηση καλπών και παραβάν, ενώ οι εκλογικοί σάκοι έχουν ήδη αποσταλεί στα περισσότερα από τα 19.159 εκλογικά κέντρα της χώρας και έως το βράδυ θα έχουν παραλάβει το εκλογικό υλικό και τα κοντινότερα εκλογικά κέντρα της Αττικής.
Υπενθύμισε ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί στα ίδια εκλογικά τμήματα με τις εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου, οι ετεροδημότες που υπέβαλαν σχετική αίτηση έως τις 30 Απριλίου 2015 θα ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους, με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά θα ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμά τους στο κοντινότερο -και όχι σε ειδικό- εκλογικό τμήμα.
Ερωτηθείς για το πότε θα είναι γνωστό το αποτελέσματα, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΣΔΑ δήλωσε άγνοια, και περιορίστηκε να απαντήσει ότι όσο πιο μικρή είναι η διαφορά μεταξύ των δύο απαντήσεων τόσο θα διευρύνεται η ώρα του τελικού αποτελέσματος. Για την αμεσότερη μετάδοση των αποτελεσμάτων θα αξιοποιηθούν και κινητά τηλέφωνα τα οποία θα έχουν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι 4.800 εκλογικών τμημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου