Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

ΚΥΠΡΟΣ: Ανησυχούν οι εργαζόμενοι στη CYTA


Θέλουν να μάθουν τι σκέφτεται η Κυβέρνηση στο θέμα της αποκρατικοποίησης.
Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, που εκπροσωπούν τους εργαζομένους στη CYTA, έτοιμες να κάτσουν στο τραπέζι του διαλόγου για αναδιάρθρωση του Οργανισμού.

Αγωνία για το μέλλον τους έχουν οι εργαζόμενοι στη CYTA, οι οποίοι θέλουν να γνωρίζουν τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσει η Κυβέρνηση στο θέμα της αποκρατικοποίησης του Οργανισμού. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, που εκπροσωπούν τους εργαζομένους στη CYTA, ζήτησαν να μάθουν από τον νέο Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου Χρίστο Πατσαλίδη αν θα προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις και πώς θα γίνει αυτό. Κατά γενικήν ομολογίαν δεν επιθυμούν ιδιωτικοποίηση του οργανισμού, ενώ εμφανίζονται έτοιμοι να κάτσουν στο τραπέζι των συζητήσεων για ολική αναδιάρθρωσή του. 
Οι τεχνοκράτες του Υπουργείου Οικονομικών έχουν ήδη ενώπιόν τους τη μελέτη του οίκου PWC, η οποία αναμένεται να αποτελέσει οδηγό αποκρατικοποίησης των ημικρατικών οργανισμών. Το θέμα της αποκρατικοποίησης της CYTA αναμένεται να συζητηθεί εκτεταμένα με την κάθοδο του κλιμακίου της Τρόικας, που ξεκινά σήμερα τη δεύτερη αξιολόγησή του στην Κύπρο. Αυτήν την εβδομάδα οι συντεχνίες αναμένεται να έχουν νέα συνάντηση με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της CYTA. Οι επικεφαλής της ΠΑΣΕ-ΑΤΗΚ και ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, που μίλησαν στη «Σ», ζητούν να μάθουν τι περιέχει η μελέτη, ενώ την ίδια ώρα ζητούν και αναλογιστική μελέτη για το Ταμείο Συντάξεως του Οργανισμού.
ΠΑΣΕ-ΑΤΗΚ: «Μπορούμε να βοηθήσουμε»
Τον προσανατολισμό που θα ακολουθήσει ενδεχόμενη αποκρατικοποίηση της CYTA ζητά να μάθει η ΠΑΣΕ-ΑΤΗΚ, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της, Αλέκο Τρυφωνίδη. «Δεν μπορούμε να κουβεντιάζουμε αόριστα. Να μας πουν αν θέλουν αναδιάρθρωση, πώληση, μετοχοποίηση ή τον οποιονδήποτε τρόπο σκέφτονται για να αλλάξουν τον Οργανισμό», επεσήμανε ο κ. Τρυφωνίδης. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι ο Οργανισμός έχει τα άτομα με την απαραίτητη εμπειρία και τεχνογνωσία που, αν τους ζητηθεί, μπορούν να ετοιμάσουν ένα πλάνο αναδιοργάνωσης της CYTA, ώστε να διατηρήσει τη σημερινή της ταυτότητα, αποφεύγοντας, όμως, τα λάθη του παρελθόντος που έφεραν κακοδιαχείριση και σπατάλες.
«Με σχέδια εθελούσιας εξόδου και ένα πλάνο λειτουργικό, ο Οργανισμός μπορεί να γίνει ακόμα πιο ανταγωνιστικός, με απώτερο σκοπό να παραμείνει ο δημόσιός του χαρακτήρας και να μην ξεπουληθεί. Έχουμε ιδέες υλοποιήσιμες και ελπίζουμε να μας καλέσουν σε διάλογο, ώστε να πούμε τις απόψεις μας καθώς όλοι θέλουμε το καλό του Οργανισμού», σημείωσε ο κ. Τρυφωνίδης.
Συνταγματικά εμπόδια
Την ίδια στιγμή ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΕ-ΑΤΗΚ τόνισε ότι, για να προχωρήσει σε αποκρατικοποίηση η CYTA, υπάρχουν συνταγματικά εμπόδια, ενώ υπάρχει και θέμα εθνικής ασφάλειας, που άπτονται των τηλεπικοινωνιών. Επίσης, ανέφερε ότι δεν είναι εύκολο να εξασφαλιστούν τα δύο τρίτα των ψήφων στη Βουλή που απαιτούνται για να ιδιωτικοποιηθεί ο Οργανισμός. Παράλληλα, ο κ.Τρυφωνίδης εξέφρασε την ανησυχία του για το Ταμείο Συντάξεων, καθώς τονίζει ότι δεν μπορούν να διαγραφούν όλα με μια μονοκονδυλιά σε περίπτωση αποκρατικοποίησης, ενώ πρόσθεσε ότι περιμένουν αναχρονιστική μελέτη από την ελέγκτρια.

Διαφωνεί η ΠΕΟ

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ, Αντώνης Νεοφύτου, τόνισε ότι όλες οι συντεχνίες περιμένουν ενημέρωση για τα επόμενα βήματα της Κυβέρνησης όσον αφορά το μέλλον του Οργανισμού. «Διαφωνούμε κάθετα με τις ιδιωτικοποιήσεις. Ελπίζουμε, όμως, να μας καλέσουν στον διάλογο, ώστε μεθοδικά να πούμε τις απόψεις μας για το μέλλον», επεσήμανε ο κ. Νεοφύτου, προσθέτοντας ότι στην περίπτωση που δεν ακουστούν οι θέσεις τους, είναι λογικό οι εργαζόμενοι να θέλουν να αντιδράσουν. Όπως πρόσθεσε ο Γ.Γ. της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, οι τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά το θέμα της Δρομολαξιάς μαγνήτισαν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, η οποία έστρεψε το βλέμμα της από τις σχεδιαζόμενες ιδιωτικοποιήσεις. Τέλος, σημείωσε ότι επιδίωξη είναι όπως όλοι οι εργαζόμενοι διατηρήσουν τις θέσεις τους.
Εναντίον το ΑΚΕΛ - Στο πρώτο Μνημόνιο οι αποκρατικοποιήσεις, λέει ο ΔΗΣΥ

ΚΛΗΘΕΙΣ να σχολιάσει ενδεχόμενες ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, είπε ότι αποτελεί καθήκον «να αγωνιστούμε ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές, οι οποίες είναι αδιέξοδες, οδηγούν σε εκποίηση του εθνικού πλούτου και στο τέλος της ημέρας οδηγούν σε εξαθλίωση και φτωχοποίηση τον λαό μας, όπως συνέβη και στις άλλες περιπτώσεις που η Τρόικα παρενέβη με τις αδιέξοδες πολιτικές λιτότητας». «Μέρος της αντίστασης του κυπριακού λαού, των εργαζομένων, θα πρέπει να είναι και η αντίσταση στο ξεπούλημα των κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι οι θέσεις του ΑΚΕΛ είναι γνωστές και ότι το κόμμα συντάσσεται μαζί με τους εργαζόμενους και την πλειοψηφία του κυπριακού λαού, ώστε να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις στις παράλογες απαιτήσεις της Τρόικας.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης, κληθείς να σχολιάσει για ιδιωτικοποιήσεις των κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών, ανέφερε πως είναι καλά γνωστό ότι η συγκεκριμένη πρόνοια βρισκόταν στο πρώτο Μνημόνιο και επεκτεινόταν προνοώντας πως αν η κατάσταση πραγμάτων οδηγηθεί στο σημείο που δεν θα εξυπηρετείται το δημόσιο χρέος, τότε θα προχωρούσε η αποκρατικοποίηση ή μετοχοποίηση των τριών συγκεκριμένων ημικρατικών οργανισμών (ΑΗΚ, ΑΤΗΚ και Αρχής Λιμένων Κύπρου). Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ πρόσθεσε πως η Κυβέρνηση θα συζητήσει τα πάντα και θ’ αποφασίσει για το δημόσιο συμφέρον. «Χάριν του δημοσίου συμφέροντος και όχι χάριν λαϊκίστικων ή άλλων συνθημάτων», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου