Η κυβερνητική αυθαιρεσία ξεπερνά τα όρια και της πιο τολμηρής φαντασίας.
Αυτή τη στιγμή βρίσκονται ουσιαστικά σε καθεστώς ομηρίας 250.000 πρώην εργαζόμενοι. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν καταθέσει τις αιτήσεις τους για να βγουν στη σύνταξη εδώ και περίπου 18 μήνες, αλλά τα Ταμεία, είτε λόγω φόρτου εργασίας είτε λόγω έλλειψης προσωπικού, το πιθανότερο και για τους δύο λόγους μαζί, τους κρατούν στο «περίμενε».
Ολο αυτό το διάστημα, οι εν αναμονή συνταξιούχοι δεν εργάζονται, καθώς έχουν πάρει τα δικαιολογητικά της συνταξιοδότησής τους και δίνουν κυριολεκτικά τον αγώνα της προσωπικής επιβίωσής τους. Πολλοί, για να τα βγάλουν πέρα, αναγκάζονται να ενεχυριάσουν τις μελλοντικές συντάξεις τους στις τράπεζες και να ζήσουν με δανεικά, για τα οποία πληρώνουν φυσικά τόκους.
Η συσσώρευση των αιτήσεων συνταξιοδότησης επιβαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία με ληξιπρόθεσμες, αναδρομικές οφειλές που ξεπερνούν αθροιστικά τα 2,6 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αποτελεί μια βραδυφλεγή δημοσιονομική νάρκη στα θεμέλια του παραπαίοντος ασφαλιστικού συστήματος, καθώς εάν καταβληθεί άμεσα και εις ολόκληρον θα φουσκώσει ισόποσα το δημοσιονομικό έλλειμμα, πέραν των 2 δισ. που σήμερα βαρύνει τα Ταμεία.
Αρνούμενη η κυβέρνηση επί τόσους μήνες να ικανοποιήσει τα νόμιμα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων δεν διαπράττει απλώς ένα απαράδεκτο από νομική και ηθική πλευρά ατόπημα. Δημιουργεί συνθήκες αυτοματισμού μέσα στους ίδιους τους ασφαλισμένους, υπονομεύοντας τη συνέχεια του ασφαλιστικού οικοδομήματος.
Αποφεύγοντας να δώσει στοιχεία στην τρόικα, δεν κερδίζει χρόνο όπως θεωρούν ορισμένοι. Πλήττει τα ασφαλιστικά δικαιώματα και των επόμενων γενιών. Οι διαρροές για νέες περικοπές στο ασφαλιστικό αυτή ακριβώς τη λογική υπηρετούν.
Και οι πρώτοι που μπήκαν στη λίστα των προγραφών για να πληρώσουν τη νύφη της κυβερνητικής αβελτηρίας είναι όλοι όσοι είχαν βάσιμες προσδοκίες για πρόωρη συνταξιοδότηση. Οι 300.000 ασφαλισμένες μητέρες ανηλίκων που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα κινδυνεύουν να παραμείνουν στην εργασία για πολλά χρόνια ακόμη, εάν περάσουν οι αλλαγές και αυξηθούν τα όρια ηλικίας. Το ίδιο θα συμβεί και με άλλους 800.000 εργαζομένους που κανονικά θεμελιώνουν ελάχιστο δικαίωμα συνταξιοδότησης τους επόμενους 8 μήνες.
Με τον τρόπο αυτό, κάποιοι λογαριάζουν ότι θα ανασχεθεί για λίγο η μαζική έξοδος από την εργασία. Ομως μεσοπρόθεσμα αυτή η εξέλιξη θα φέρει άλλα, πολύ βαρύτερα, δεινά. Κυρίως στους πολίτες, που είναι τα μόνιμα θύματα της κρατικής αναλγησίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου