Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Ατομικές... μειώσεις μισθών παντού!


Ρεπορτάζ: Μαυρούλη Αργυρώ
Εφιαλτικές διαστάσεις λαμβάνει η εξάπλωση των ατομικών και των επιχειρησιακών συμβάσεων, οδηγώντας σε ταχύτατη συρρίκνωση μισθών που αγγίζει και το 35% για χιλιάδες εργαζόμενους, εξαφανίζοντας ταυτόχρονα τα κεκτημένα των κλαδικών συμβάσεων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ειδικού γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας Μιχάλη Χάλαρη, το 80% του εργατικού δυναμικού της χώρας αναμένεται να απασχολείται με όρους και προϋποθέσεις που θα καθορίζονται μέσω ατομικών συμβάσεων εργασίας από τον Μάιο. Σύμφωνα με τα συνολικά επίσημα στοιχεία του ΣΕΠΕ που παρουσίασε αποκλειστικά η Realnews, από τις 14 Φεβρουαρίου έως το τέλος Μαρτίου υπεγράφησαν, υπό τη «δαμόκλειο σπάθη» της απόλυσης, 33.133 συμβάσεις, με μέσο όρο μείωσης αποδοχών 22%, ενώ σε συγκεκριμένες περιοχές η μείωση αγγίζει και το 28%. Μάλιστα, σύμφωνα με τις επιθεωρητές υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις ατομικών συμβάσεων που η μείωση μισθού ξεπερνά και το 50% - κι όλα αυτά πριν έρθει ο Μάιος, που θα σφραγίσει την εξαφάνιση των κλαδικών συμβάσεων!

Διαβάστε ΕΔΩ τις μειώσεις αποδοχών από επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις.

Η αλλαγή στην αγορά εργασίας είναι ραγδαία, καθώς ο αριθμός των επιχειρησιακών συμβάσεων έφτασε τις 171. Αυτό δείχνει ότι ολοένα περισσότεροι εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται ότι μπορούν να εξασφαλίσουν περισσότερα κεκτημένα επιλέγοντας τον δρόμο της συλλογικής δράσης αντί των μεμονωμένων διαπραγματεύσεων. Η μέση μείωση μισθών μέσω ατομικών συμβάσεων είναι 22,35%, ενώ η υψηλότερη σε μεμονωμένες περιπτώσεις άγγιξε και το 35%. Οι εργαζόμενοι που αμείβονται μέσω επιχειρησιακών συμβάσεων ανέρχονται σε 4.533.

Αιχμηρός όσον αφορά τις παρεμβάσεις στα εργασιακά χωρίς τη διασφάλιση κεκτημένων κατά τη διάρκεια διαπραγμάτευσης, ιδιαίτερα για τους εργαζομένους σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, εμφανίζεται ο Μ. Χάλαρης.

«Καθώς οι μειώσεις των μισθών αποτελούν μια σκληρή πραγματικότητα που έχει κληθεί να βιώσει η ελληνική οικογένεια - σε διαφορετικό, βεβαίως, μέτρο και βαθμό η καθεμία, θα πρέπει να υπάρξει και μια προσπάθεια μειώσεως τιμών σε αγαθά, προϊόντα και υπηρεσίες, σχετικά αντίστοιχη με τις μειώσεις των μισθών. Παράλληλα, θα πρέπει τώρα, σήμερα, να στραφούμε προς την ανάπτυξη και την πρόοδο, δημιουργώντας μονοπάτια που θα μας βγάλουν από την κρίση και θα αναδείξουν τις πολλές και ανεκμετάλλευτες δυνατότητες της Ελλάδας και των Ελλήνων».

Είδος υπό εξαφάνιση οι κλαδικές συμβάσεις

Οπως δήλωσε στην Realnews, ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ, ήδη μισή αγορά εργασίας δεν έχει την κάλυψη των κλαδικών συμβάσεων, καθώς οι εργοδοτικές οργανώσεις δεν είναι διατεθειμένες να υπογράψουν νέες συλλογικές συμβάσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του το ΣΕΠΕ, το 42% των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων (64 σε σύνολο 152) έχει λήξει χωρίς να έχει ξεκινήσει η διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης ή υπογραφής νέων συλλογικών ρυθμίσεων.

Για 45 συμβάσεις οι όροι εργασίας ρυθμίστηκαν κυρίως μέσω ατομικών συμφωνιών. Το ίδιο θεωρείται βέβαιο ότι θα γίνει έως τον Ιούνιο και για τις άλλες 10+8 συμβάσεις, αν δεν υπάρξουν έως τότε συλλογικές ρυθμίσεις μετά τη λήξη της τρίμηνης μετενέργειας των βασικών - κλαδικών μισθών και των 4 επιδομάτων (προϋπηρεσίας, τέκνων, σπουδών και επικίνδυνης εργασίας) που διατηρούνται με βάση τον νέο νόμο.

Οι μειώσεις
Η λήξη της ισχύος των συλλογικών συμβάσεων και η μη σύναψη νέων ευνοεί την επικράτηση των ατομικών συμβάσεων στην αγορά, όπου καταγράφονται μειώσεις μισθών της τάξης του 20% έως 28%, είτε μέσω της υπογραφής είτε μέσω της τροποποίησης ατομικών συμφωνιών. Οι επιχειρήσεις, επιδιώκοντας να μειώσουν περαιτέρω (έως και 50%) το κόστος μισθοδοσίας, αξιοποιούν τη μερική απασχόληση και την εκ περιτροπής εργασία, τόσο στις νέες προσλήψεις (το 51,61% των νέων προσλήψεων είναι μειωμένου ωραρίου και, αντίστοιχα, μειωμένου μισθού) όσο και για το υπάρχον προσωπικό (έχει αυξηθεί η μετατροπή των συμβάσεων σε βάρος της πλήρους απασχόλησης και ολόκληρου του μισθού σε ποσοστά έως 149% σε σύγκριση με το 2011).

Στον αντίποδα, το 2012 υπογράφθηκαν μόλις 3 συμβάσεις! Συγκεκριμένα, αφορούν τους ραδιοτηλεφωνητές/-τριες, εκφωνητές/-τριες και χειριστές/-στριες βάσεως ραδιοταξί όλης της χώρας, το προσωπικό των ναυτιλιακών πρακτορείων και ναυτιλιακών επιχειρήσεων όλης της χώρας και τους εργαζόμενους στα πάσης φύσεως εμπορικά καταστήματα όλης της χώρας που είναι μέλη του ΣΕΛΠΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου