Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Αναδρομικό «μαχαίρι»

Aπό το Μάιο έως το Δεκέμβριο, σε οκτώ δόσεις και με αναδρομική ισχύ από 1ης Ιανουαρίου, θα γίνουν οι σταδιακές περικοπές στις συντάξεις. Από τις μειώσεις συντάξεων θα θιγούν 350 χιλιάδες δικαιούχοι κύριας σύνταξης και 550 χιλιάδες επικουρικής. Συνταγματικό έκρινε το Ελεγκτικό Συνέδριο το σχετικό νομοσχέδιο. Ωστόσο οι δικαστές εκφράζουν επιφυλάξεις για την αναδρομικότητα εφαρμογής του. Την ίδια ώρα οι κατώτατοι μισθοί με το νέο μνημόνιο μειώνονται από 165 – 228 ευρώ , ενώ οι αποδοχές για νεοπροσλαμβανόμενους ηλικίας έως 25 ετών περιορίζονται κατά 240ευρώ.
Συλλαλητήριο στο Σύνταγμα διοργανώνουν αύριο Τετάρτη στις 4 το απόγευμα, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.
Τη δημιουργία ενιαίου ταμείου μαμούθ για την επικουρική ασφάλιση που θα λειτουργήσει από 1ης Ιουλίου προβλέπει ο πρώτος εφαρμοστικός νόμος που κατατέθηκε στη βουλή και θα καλύπτει περίπου 2,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους και 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχους. Στο
ταμείο εντάσσονται οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ , οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι τραπεζουπάλληλοι , οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, και ο κλάδος ασφάλισης της ΔΕΗ.
Όπως προβλέπεται έως το τέλος του έτους θα έχουν δυνατότητα να ενταχθούν και άλλα ταμεία ή κλάδοι, διαφορετικά όσοι δεν ενταχθούν δεν θα έχουν οικονομική ενίσχυση από το κράτος. Ωστόσο οι νεοπροσλαμβανόμενοι στους κλάδους που εννοποιούνται υποχρεωτικά υπάγονται στο νέο ταμείο. Παράλληλα όμως αλλάζει και ο τρόπος υπολογισμού της επικουρικής σύνταξης με την καθιέρωση ατομικού λογαριασμού για κάθε ασφαλισμένο. Το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας των υπό εννοποίηση κλάδων εντάσσεται στο νέο ταμείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου