Σελίδες

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Τι ισχύει για την άδεια μητρότητας και την προστασία της εγκύου εργαζομένης


Η προστασία του θεσμού της οικογένειας, της μητρότητας και της παιδικής ηλικίας, αποτελούν υποχρέωση του Κράτους, κατά ρητή επιταγή του Συντάγματος. Για το λόγο αυτό ο Νομοθέτης έχει θεσπίσει πλήθος προστατευτικών διατάξεων για την εργαζόμενη έγκυο και μητέρα. Παρακάτω θα αναλύσουμε ορισμένες από αυτές τις διατάξεις.
Οι γυναίκες εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα δικαιούνται 17 εβδομάδες άδεια μητρότητας. Οι 8 εβδομάδες δίδονται υποχρεωτικά προ της πιθανολογούμενης ημερομηνίας τοκετού και οι υπόλοιπες 9 εβδομάδες μετά την ημερομηνία τοκετού. Σε περίπτωση που ο τοκετός πραγματοποιηθεί σε χρόνο προγενέστερο από αυτόν που είχε αρχικά πιθανολογηθεί, το υπόλοιπο της
αδείας θα χορηγείται υποχρεωτικά μετά τον τοκετό, ώστε να εξασφαλίζεται χρόνος συνολικής άδειας 17 εβδομάδων. Ο χρόνος αυτής της αδείας αμείβεται κανονικά.
Οι μητέρες εργαζόμενες δικαιούνται, για χρονικό διάστημα 30 μηνών από τη λήξη της άδειας μητρότητας, είτε να προσέρχονται αργότερα, είτε να αποχωρούν νωρίτερα κατά μία ώρα κάθε ημέρα (άδεια φροντίδας παιδιού). Εναλλακτικά, με συμφωνία του εργοδότη, το ημερήσιο ωράριο των μητέρων μπορεί να ορίζεται μειωμένο κατά δύο ώρες ημερησίως για τους πρώτους 12 μήνες και κατά μία ώρα ημερησίως για 6 επιπλέον μήνες. Την άδεια αυτή δικαιούται και ο πατέρας εφόσον δεν κάνει χρήση αυτής η εργαζόμενη μητέρα, προσκομίζοντας στον εργοδότη του σχετική βεβαίωση του εργοδότη της μητέρας του παιδιού.
Το δικαίωμα καθυστερημένης προσέλευσης ή πρόωρης αποχώρησης της μητέρας και εναλλακτικά του πατέρα για τη φροντίδα του παιδιού, έχουν και οι θετοί γονείς παιδιού ηλικίας ως 6 ετών, υπό τους ίδιους ως άνω όρους των φυσικών γονέων και χρονική αφετηρία την υιοθεσία. Την άδεια φροντίδας παιδιού δικαιούνται και οι άγαμοι γονείς.
Η άδεια φροντίδας του παιδιού, θεωρείται και αμείβεται κανονικά ως χρόνος εργασίας. Η άδεια φροντίδας παιδιών έχει ως αφετηρία τη λήξη της αδείας μητρότητας, δηλαδή 9 εβδομάδες μετά τον τοκετό.
Το μειωμένο ωράριο δικαιούται ο/η εργαζόμενος/η με αίτησή του/της να το ζητήσει εναλλακτικά ως συνεχόμενη ισόχρονη άδεια με αποδοχές, εντός της χρονικής περιόδου κατά την οποία δικαιούται μειωμένου ωραρίου για τη φροντίδα του παιδιού. Δηλαδή αντί για χρονικό διάστημα 30 μηνών (ή 130 εβδομάδων) να προσέρχεται ή να αποχωρεί 1 ώρα νωρίτερα από την εργασία του (συνολική απουσία 650 ωρών, αν ο/η εργαζόμενος εργάζεται 5 ημέρες την εβδομάδα), μπορεί να ζητήσει να απουσιάσει συνεχόμενα 650 ώρες από την εργασία του, δηλαδή για 81 πλήρεις ημέρες. Η εναλλακτική χορήγηση της άδειας προϋποθέτει συμφωνία του εργοδότη και χορηγείται εφ' άπαξ ή τμηματικά.
Κατά τη διάρκεια της κύησης και για 1 έτος μετά τον τοκετό, απαγορεύεται η απόλυση της εργαζόμενης. Αν ο εργοδότης επιχειρήσει να απολύσει την εργαζόμενη του, τότε όχι μόνο η απόλυση θα είναι άκυρη, αλλά θα αντιμετωπίσει και πρόστιμο από 500 έως 50.000 €. Η απόλυση θα είναι άκυρη, ακόμη και αν η εργαζόμενη ή/και ο εργοδότης αγνοούσαν τη στιγμή της απόλυσης ότι η εργαζόμενη είναι έγκυος. Πρακτική συνέπεια των ανωτέρω είναι ότι αν ο εργοδότης θέλει οπωσδήποτε να διώξει την εργαζόμενη προτού περάσει 1 έτος από τον τοκετό, θα πρέπει να πείσει την εργαζόμενη να δεχτεί να αποχωρήσει «οικιοθελώς» από την εργασία της, προσφέροντας της πέραν από τη νόμιμη αποζημίωση απολύσεως και πρόσθετη αποζημίωση, η οποία θα ισούται με το σύνολο των αποδοχών που θα λάμβανε κανονικά η εργαζόμενη το 1 έτος μετά τον τοκετό.
*Κείμενο: Ανδρέας Ε. Λιανέρης Δικηγόρος Αθηνών (lianeris@bml-law.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου