Σελίδες

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

ΚΥΠΡΟΣ: Ναι, η κρίση επηρέασε την ισότητα

Ημερίδα του Τμήματος Εργαζομένων Γυναικών της ΣΕΚ
Η οικονομική κρίση «χτυπά» ανελέητα και τις γυναίκες. Όχι μόνο απολύονται ή υποαμείβονται, αλλά αυξάνονται και οι περιπτώσεις βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία.
Η κρίση, που επηρεάζει πλέον ανοικτά και την Κύπρο, δεν χτυπά μόνο τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και γενικότερα την οικονομία, αλλά πλήττει σε μεγάλο βαθμό κυρίως τις εργαζόμενες γυναίκες. Το κύριο μήνυμα της ημερίδας που διοργάνωσε το Τμήμα Εργαζομένων Γυναικών της ΣΕΚ, με θέμα «Οικονομική Κρίση - Πόσο επηρέασε τα ζητήματα ισότητας», είναι ότι «ναι, η οικονομική κρίση επηρέασε τα ζητήματα ισότητας των δυο φύλων».
Σε μια ουσιαστική παρέμβασή του, μεσούσης της
οικονομικής κρίσης στην Κύπρο, το Τμήμα οργάνωσε την περασμένη Τετάρτη ημερίδα με προσκεκλημένους δυο αξιόλογους Κύπριους επιστήμονες - ακαδημαϊκούς: Τη Δρα Μαίρη Κουτσελίνη - Ιωαννίδου, Διευθύντρια της έδρας ΟΥΝΕΣΚΟ για την ισότητα και την ενδυνάμωση των φύλων στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Δρα Ανδρέα Θεοφάνους, Καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας και Πρόεδρο του Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.
Στα πλαίσια των παρεμβάσεων των δυο ομιλητών και από τη συζήτηση που ακολούθησε, εξήχθησαν αβίαστα ορισμένα σημαντικά συμπεράσματα:
· Υπάρχουν έντονα φαινόμενα διακρίσεων στην αγορά εργασίας ιδιαίτερα τώρα στη δύσκολη περίοδο την οποία βιώνουμε, όπου η οικονομική κρίση δημιουργεί συνεχείς στρεβλώσεις στο εργασιακό τοπίο.
· Η οικονομική κρίση επηρέασε όλους μας, αλλά περισσότερο τις γυναίκες.
· Η οικονομική κρίση δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στα θέματα που αφορούν την ισότητα των δυο φύλων.
· Η κρίση δημιουργεί προβλήματα σε πολλές οικογένειες. Αναβάλλει ή οδηγεί σε ματαίωση τα όνειρα των νέων όχι μόνο σε επαγγελματικό επίπεδο (δεν βρίσκουν εύκολα δουλειά) αλλά και σε προσωπικό επίπεδο, καθώς οι περισσότεροι διστάζουν να προχωρήσουν σε γάμο και να δημιουργήσουν δική τους οικογένεια.
Απολύσεις αλλά και βία
· Η εργασία των γυναικών σε περίοδο κρίσης εμπεριέχει νέους κινδύνους, όχι μόνο οικονομικούς (απολύσεις γυναικών και αμοιβή χαμηλότερη από τον ανδρών) αλλά και αύξηση της βίας στην οικογένεια.
· Η εργαζόμενη γυναίκα απολύεται πρώτη σε περιόδους οικονομικής κρίσης.
· Η ανεργία προκαλεί συνθήκες για περισσότερη σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας, ενώ παράλληλα σε συνθήκες κρίσης μειώνονται τα ποσοστά των γυναικών οι οποίες καταγγέλλουν τέτοιου είδους συμπεριφορές.
· Υποβαθμίζονται οι πολιτικές ισότητας ή και μειώνονται οι προϋπολογισμοί που διατίθενται για την υλοποίηση των πολιτικών αυτών. Ορισμένα μέτρα ματαιώθηκαν ή καθυστέρησαν και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για μελλοντικές περικοπές στους προϋπολογισμούς, πράγμα που θα επηρεάσει αρνητικά την απασχόληση των γυναικών και την προώθηση της ισότητας.
· Τα ζητήματα της ισότητας στην εργασία αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερη σοβαρότητα και υπευθυνότητα από τις σκανδιναβικές κοινωνίες εξού και τα αποτελέσματα είναι καλύτερα.
Κύριο μήνυμα της ημερίδας ήταν ότι, όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά, θα πρέπει να αγωνιστούμε για να εξαλειφθούν οι διακρίσεις με βάση το φύλο.
Την ημερίδα χαιρέτισαν ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ κ. Νίκος Μωϋσέως, ο Διευθυντής του Τμήματος Οικονομικών Μελετών ΣΕΚ κ. Χρίστος Καρύδης και η κα Δέσπω Ησαΐα, Γραμματέας του Τμήματος Εργαζομένων Γυναικών ΣΕΚ.
Να σημειώσουμε ότι η ΣΕΚ διεκδικεί και στηρίζει την κοινωνική δομή με κύριο στόχο να ξεπεραστούν τα ελλείμματα ισότητας και να εμπεδωθεί μια σύγχρονη κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου