Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ " Η ΗΜΕΡΑ": Καταγγέλουν για παραλείψεις τη νομική σύμβουλο της ΕΣΗΠΕΠΗΝ;

Τις τελευταίες ημέρες δεχόμαστε καταιγισμό μηνυμάτων απολυμένων συντακτών της εφημερίδας "Η ΗΜΕΡΑ" σχετικά με το χειρισμό της υπόθεσής τους από τη νομική σύμβουλο της ΕΣΗΕΠΗΝ. Μάλιστα για το θέμα έχει κάνει εκτενή αναφορά σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα "ΔΡΟΜΟΣ", αποσπάσματα του οποίου σας μεταφέρουμε αυτούσια παρακάτω.
Η ιστορία έχει ως εξής:
Πριν από περίπου δύο χρόνια, τον Οκτώβριο του 2009, οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα Η Ημέρα της Πάτρας βρέθηκαν ξαφνικά στο δρόμο, αφού ο εκδότης της, Θεόδωρος Καμπέρος, απάντησε με λοκ-άουτ στην 24ωρη απεργία που είχαν κηρύξει τα σωματεία των συντακτών και των τεχνικών σε τέσσερις εφημερίδες της αχαϊκής πρωτεύουσας. Από τότε και μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι δεν έχουν εισπράξει τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις απόλυσης, ενώ ο εκδότης καλύπτεται από ένα μυστήριο πέπλο προστασίας, από διάφορες παράγοντες της δημόσιας ζωής του τόπου μας.
Αυτό που προέκυψε τελευταία, είναι η
εμπλοκή της ΕΣΗΕΠΗΝ σε μια περίεργη ιστορία που, ουσιαστικά, στερεί από τους εργαζόμενους το δικαίωμα διεκδίκησης των αποζημιώσεων απόλυσης.
Συγκεκριμένα, μια ομάδα εργαζομένων (συντάκτες και τεχνικοί), μετά από αλλεπάλληλες συνελεύσεις και συναντήσεις με το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΠΗΝ ανέθεσαν το 2009 στη νομική σύμβουλο του σωματείου, κ. Χρύσα Βουλδή, την εκπροσώπηση για την άσκηση όλων των ένδικων μέσων εναντίον του Θ. Καμπέρου. Η κυρία Βουλδή στις 22/12/2009 κατέθεσε αγωγή με την οποία διεκδικούσε τα δεδουλευμένα. Να σημειωθεί ότι μετά την κατάθεση της εν λόγω αγωγής, σε όλους τους εργαζόμενους, με μικρές χρονικές διαφορές, κοινοποιήθηκαν από την επιχείρηση του κ. Καμπέρου και οι απολύσεις, ενώ κάποιοι ήδη βρίσκονταν σε επίσχεση εργασίας.
Οι εργαζόμενοι, θεωρώντας ότι το σωματείο και η νομική σύμβουλος θα έκαναν όλες τις απαραίτητες ενέργειες, που εν προκειμένω είναι πολύ συγκεκριμένες, σχεδόν τυποποιημένες για τέτοιου είδους εργατικές διαφορές, περίμεναν εφησυχασμένοι την συζήτηση της αγωγής και τη δικαίωσή τους. Λίγες μέρες, όμως, πριν από την εκδίκαση και ενώ έχουν περάσει δύο χρόνια, ανακάλυψαν ότι στην αγωγή που κατέθεσε η κυρία Βουλδή διεκδικούνται, τελικά, μόνο τα δεδουλευμένα. Αποζημιώσεις απόλυσης όχι μόνο δεν υπάρχουν, αλλά έχουν περάσει και οι προθεσμίες που ορίζει ο νόμος για τη διεκδίκησή τους. Επιπλέον, με έκπληξη διαπίστωσαν ότι η εκπρόσωπος των συντακτών της εφημερίδας στην ΕΣΗΕΠΗΝ, δεν βρίσκεται μεταξύ των εναγόντων.
Αμείλικτα ερωτήματα
Είναι προφανές ότι τα ερωτήματα είναι πολλά και απαιτούν συγκεκριμένες απαντήσεις....
Το αποτέλεσμα, τελικά, είναι ότι οι εργαζόμενοι έχασαν δυο χρόνια και, κυρίως, έχασαν το δικαίωμα να διεκδικήσουν τις αποζημιώσεις απόλυσης, αφού παρήλθε η εξάμηνη προθεσμία άσκησης ένδικων μέσων.
Να σημειώσουμε ότι πρόκειται για ανθρώπους που βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση, αφού οι περισσότεροι είναι άνεργοι ή υποαπασχολούνται.
Να θυμίσουμε ότι ο κ. Θ. Καμπέρος είναι γνωστός επιχειρηματίας της Πάτρας με ποικίλες δραστηριότητες και πολιτικές διασυνδέσεις. Για καιρό μετά το κλείσιμο της εφημερίδας, το 2009, εξακολουθούσε να διαθέτει άλλα Μέσα Ενημέρωσης και να απολαμβάνει κρατικής διαφήμισης, ενώ απέφευγε με περίεργο τρόπο ακόμα και τριμερείς συναντήσεις στο υπουργείο Εργασίας.

Δ. Καραγεωργόπουλος
Μέλος Διοίκησης ΓΣΕΕ
To Ergasianews ζήτησε από τον κ. Δ. Καραγεωργόπουλο, μέλος Διοίκησης ΓΣΕΕ, την άποψη του  επί του θέματος, ο οποίος μας δήλωσε ότι δεν γνωρίζει επακριβώς τι έχει συμβεί στη συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά μας είπε ότι "πέραν από τις αποζημιώσεις απόλυσης που  ενδεχομένως δεν διεκδικήθηκαν μέσα στις νόμιμες προθεσμίες, οι απολύσεις των εργαζομένων θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και ως άκυρες και να κατατεθούν (εντός τριμήνου από την καταγγελία) αγωγές ακυρότητας των καταγγελιών των συμβάσεων εργασίας , αφού απαραίτητη προϋπόθεση για την εγκυρότητα μιας απόλυσης είναι να συνοδεύεται από την νόμιμη αποζημίωση. Εξ αντιδιαστολής λοιπόν συνάγεται το συμπέρασμα ότι εφόσον οι απολύσεις δεν ήταν νόμιμες, αν είχαν κατατεθεί εμπροθέσμως αγωγές ακυρότητας των απολύσεων, τότε ο κ. Καμπέρος θα όφειλε μισθούς υπερημερίας προς τους εργαζόμενους, για κάθε μήνα που  από τότε μέχρι και σήμερα. Αν δε, είχαν κατατεθεί και ασφαλιστικά μέτρα συντηρητικής κατάσχεσης της υλικοτεχνικής υποδομής και των περιουσιακών στοιχείων της Ημέρας, σήμερα η Ημέρα θα είχε περάσει στα χέρια των εργαζομένων και θα λειτουργούσε κανονικά, αφού οι επιδικασθείσες απαιτήσεις των εργαζομένων κατά του "αδυνατούντος", να τις καλύψει οικονομικά, κ. Καμπέρου, θα αποτελούσαν ένα ισχυρό διαπραγματευτικό "χαρτί", ώστε να επαναλειτουργήσει η ιστορική εφημερίδα, περνώντας εξολοκλήρου (έναντι των μεγάλων οικονομικών απαιτήσεων) στα χέρια των εργαζομένων. "

Εμείς, ως ERGASIANEWS θα περιμένουμε από την ΕΣΗΕΠΗΝ να τοποθετηθεί δημόσια επί του συγκεκριμένου ζητήματος και να δώσει εξηγήσεις για το τι ακριβώς συνέβη. Ακόμα κι αν είναι βάσιμες οι καταγγελίες, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπάρχει συλλογική ευθύνη για τις νομικές παραλείψεις ενός εκ των νομικών συνεργατών μιας συνδικαλιστικής οργάνωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου