Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Τσίπρας: Αυτό είναι το κυβερνητικό μας πρόγραμμα(VIDEO)

Δριμεία επίθεση στη Νέα Δημοκρατία εξαπέλυσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ΔΕΘ, επισημαίνοντας ότι «από τις εξαγγελίες του Προέδρου της δεν προκύπτει τίποτα άλλο πέρα<--break->
από την βούληση να γυρίσουμε πίσω στις πιο σκοτεινές περιόδους της προηγούμενης πενταετίας, να γυρίσουμε πίσω στη μαύρη περίοδο του κυρίου Σαμαρά και των συνεργατών του».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε ότι «πρώτος στόχος τους είναι ο περαιτέρω δραστικός περιορισμός των δημοσίων δαπανών, δηλαδή η ακόμη πιο σφοδρή επίθεση στη υγεία την παιδεία και τη δημόσια διοίκηση.
Και μην γελιόμαστε. Όταν η Νέα Δημοκρατία μιλάει για περιστολή δαπανών στον δημόσιο τομέα δεν εννοεί περιορισμό της σπατάλης, διότι στη σπατάλη και την αδιαφάνεια κατέχει απλησίαστη τεχνογνωσία και ιδιοκτησία.
Ακριβώς με την ίδια λογική υποστηρίζει και την απελευθέρωση απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα. Και σήμερα όλοι και όλες στη χώρα μας γνωρίζουν ότι αυτή η πολιτική δεν οδηγεί πουθενά αλλού παρά στην ανατροφοδότηση της ύφεσης και στην εκτόξευση της ανεργίας».

Όπως είπε ο πρώην πρωθυπουργός, «ακριβώς αυτό το πλέγμα επιλογών και δεσμεύσεων που έχει η ΝΔ, το οποίο θα βάλει σε κίνδυνο τις δυνατότητες εξόδου της Ελλάδας από την κρίση.
Πρέπει να αναρωτηθούν λοιπόν όλοι, ποιος έχει τα εχέγγυα, το ήθος, τις ικανότητες και τη γνώση όχι να εξυπηρετήσει τον εαυτό του και τα ιδιαίτερα μικρά και μεγάλα συμφέροντα, αλλά τις ζωντανές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας, το δημόσιο συμφέρον και το κοινό καλό.
Μπορούν αυτό το ρόλο και αυτή τη λειτουργία εξυπηρέτησης του κοινού συμφέροντος να την επιτελέσουν οι αρχιτέκτονες της κοινωνικής καταστροφής ή μήπως είναι αναγκαία η οικοδόμηση μιας νέας μεγάλης κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας των υγειών δυνάμεων της χώρας μας; Οι απαντήσεις είναι αυτονόητες».
Αυτό είναι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ
Από το βήμα της ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που «θα ξεδιπλωθεί σε ορίζοντα αποσκοπεί στο να δημιουργήσει τους κοινωνικούς και οικονομικούς όρους για την απεμπλοκή από την πολιτική της λιτότητας, τη χρηματοπιστωτική καταστολή, τη διαρκή βελτίωση των όρων της συμφωνίας».
Την ίδια στιγμή, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι το κόμμα του «προτείνει και σκοπεύει να υλοποιήσει 10 παρεμβάσεις - κλειδιά που θα μετασχηματίσουν πρακτικές και θα υποστηρίξουν τις ζωντανές και παραγωγικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας».
Συγκεκριμένα οι παρεμβάσεις αυτές αφορούν:
1. Την αποκατάσταση της ρευστότητας και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για τις επενδύσεις.
2. Την ενίσχυση και τον αναπροσανατολισμό της αγροτικής οικονομίας
3. Την υλοποίηση ενός σχεδίου για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας
«Πρώτος μας στόχος», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «είναι η αποκατάσταση της ρευστότητας και η ανατροπή της συνθήκης της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας που σκοπίμως επιβλήθηκε στην ελληνική οικονομία».
Ο στρατηγικός μας προσανατολισμός, υπογράμμισε είναι να ενισχυθούν «οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που μια ενεργητική πολιτική διεύρυνσης της εξαγωγικής βάσης θα τις διευκολύνει να κάνουν το βήμα πέρα από τα σύνορα της χώρας μας».
Σε ό,τι αφορά, την αγροτική οικονομία, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «είναι δεδομένο ότι οι οριστικές λύσεις στα προβλήματα της ελληνικής γεωργίας που συσσώρευσαν οι πολιτικές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, απαιτούν σχεδιασμό και υλοποίηση σε βάθος χρόνου», προσθέτοντας:
«Από σήμερα, μπορούμε και δεσμευόμαστε να προστατέψουμε το αγροτικό εισόδημα με την καταπολέμηση των ενδοομιλικών συναλλαγών από τις εταιρείες γεωργικών εφοδίων, με έλεγχο των παράνομων εισαγωγών και ελληνοποιήσεων, των εναρμονισμένων πρακτικών και των υπερτιμολογήσεων, με θέσπιση και τήρηση αυστηρών χρονικών ορίων αποπληρωμής των παραγωγών».
Το τρίτο πεδίο παρεμβάσεων αφορά την ενίσχυση της ανάπτυξης της κοινωνικής οικονομίας, με τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει ότι «η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου στην Ελλάδα και την κάλυψη κοινωνικών αναγκών, στο βαθμό που υποστηρίζεται από μια συνεκτική κυβερνητική πολιτική.
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ότι το κόμμα του δεσμεύεται για «ενοποίηση της κατακερματισμένης συνεταιριστικής νομοθεσίας στην Ελλάδα ώστε να διευκολυνθεί η δημιουργία συνεταιριστικών εγχειρημάτων και τοπικών δικτύων κοινωνικής οικονομίας».
Όπως ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε, «ο δεύτερος πυλώνας του παράλληλου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ αφορά την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους σε όλες τις πτυχές του δηλαδή:
1. Την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης
2. Τις ενίσχυση των ενεργητικών πολιτικών μείωσης της ανεργίας
3. Την προστασία και αναβάθμιση του συστήματος υγείας και πρόνοιας
4. Την στήριξη και τον δημοκρατικό μετασχηματισμό του εκπαιδευτικού συστήματος».
Επίσης, ανέφερε πως μέσα στους επόμενους μήνες, η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα διευρύνει τα μέτρα αυτά με την έκδοση ειδικής κάρτας για την μετακίνηση των ανέργων, και κάρτας ανασφαλίστων.
Σε ό,τι αφορά τις πολιτικές για την καταπολέμηση της ανεργίας το πρόγραμμα μας, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι κινείται σε τρεις άξονες:
 «Πρώτον, στην ένταξη των ανέργων στην παραγωγική διαδικασία και στην κοινωνική ζωή, μέσω της δημιουργίας προσωρινών θέσεων εργασίας, με βασικό μισθό και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα σε τομείς που καλύπτουν κοινωνικές ανάγκες.
Ο δεύτερος άξονας αφορά στην υποστήριξη, πρόσληψη και δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα καθώς και στη δημιουργία συνεργατικών εγχειρημάτων κοινωνικής οικονομίας με την επιδότηση του μισθολογικού κόστους.
Ο τρίτος άξονας του σχεδίου μας αφορά στην υποστήριξη των νέων (σε ηλικία) ανέργων, μέσω προγραμμάτων συμβουλευτικής, κατάρτισης, πρακτικής άσκησης και εγγυημένης απασχόλησης σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε ανερχόμενους τομείς της ελληνικής οικονομίας».
Η Υγεία, σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός, «θα αποτελέσει επίσης τα επόμενα χρόνια προμετωπίδα του σχεδίου της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να βελτιωθεί σημαντικά η ποιότητα ζωής και το αίσθημα ασφάλειας.
Στόχος του σχεδίου μας είναι η διασφάλιση της πρόσβασης όλων στο φάρμακο και στις αναγκαίες υπηρεσίες υγείας.
Για τον σκοπό αυτό η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει άμεσα σε παροχή ηλεκτρονικής κάρτας υγείας για όλους τους πολίτες, με δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου για ασθενείς και παρόχους υπηρεσιών».
Και κλείνοντας με τον τρίτο πυλώνα «του φιλόδοξου και ριζοσπαστικού προγράμματός μας θέτει στην ημερήσια διάταξη την ανάγκη για τον ριζικό οργανωτικό μετασχηματισμό και τον εκδημοκρατισμό του κράτους, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «ο πυλώνας αυτός εξειδικεύεται με παρεμβάσεις.
1 .για την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης
2. για την ενίσχυση της προσπάθειας για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς
3. για την εμβάθυνση της δημοκρατίας σε κάθε πτυχή της πολιτικής και κοινωνικής ζωής».
Το διακύβευμα των εκλογών
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο διακύβευμα αυτών των εκλογών, δηλώνοντας: «πολλοί λένε, σκοπίμως και για να θολώσουν τα νερά, ότι αυτή η εκλογική μάχη δεν έχει επίδικο παρά μόνο τη διαχείριση της Συμφωνίας την οποία παρουσιάζουν επίσης σκοπίμως ως ένα ερμητικά κλειστό κείμενο.
Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα και μεγαλύτερη διαστρέβλωση. Στις 20 Σεπτέμβρη κρίνεται αν θα επιστρέψουμε στη σκοτεινή περίοδο της διαφθοράς, της αναξιοκρατίας, των δικτύων εξουσίας και της διαπλοκής που κυριάρχησαν στη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες και θέριεψαν κυριολεκτικά κατά την περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά ,ή αν θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την έξοδο από την κρίση και τις πολιτικές λιτότητας που ξεκινήσαμε πριν λίγους μήνες.
Κρίνεται ο αναπτυξιακός προσανατολισμός και η συνέχιση μιας προσπάθειας για την ανασυγκρότηση οικονομική, διοικητική, κοινωνική της χώρας μας πέρα και έξω από την παρακμή του χρεοκοπημένου παλιού πολιτικού συστήματος.
Αυτό είναι το μεγάλο δίλημμα αυτών των εκλογών και είμαι βέβαιος ότι οι πολίτες, ο ελληνικός λαός, οι ζωντανές και δημιουργικές δυνάμεις αυτής της ισοπεδωμένης αλλά περήφανης κοινωνίας ξέρουν ήδη τι θα επιλέξουν.
Θα επιλέξουν να κοιτάξουν το μέλλον με ελπίδα και προσδοκία. Θα επιλέξουν να βάλουν οριστικό τέλος στο σχέδιο παλινόρθωσης μιας εξουσίας που χρεοκόπησε τη χώρα και ισοπέδωσε την οικονομία. Θα επιλέξουν ξανά το ΣΥΡΙΖΑ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου