Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2015

Χαλαρώνουν και άλλο τα capital controlsΣτις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί ΦΕΚ με νέα υπουργική απόφαση που θα ανοίγει το δρόμο σε χιλιάδες επιχειρήσεις να προχωρούν σε συναλλαγές με το εξωτερικό χωρίς προβλήματα, για συγκεκριμένα ποσά και προϊόντα. Θα χαλαρώσουν ουσιαστικά οι ασφυκτικοί περιορισμοί για αγορές αγαθών που έχουν «στραγγαλίσει» κυρίως τις μικρές επιχειρήσεις που επιβιώνουν οριακά.
Ωστόσο, πληροφορίες από τον Ελεύθερο Τύπο κάνουν λόγο και για ένα άλλο επίσης σημαντικό μέτρο προκειμένου να επιστρέψουν οι καταθέσεις στις τράπεζες. Εξετάζεται το σενάριο οι πολίτες και επιχειρήσεις που μέχρι σήμερα κρατούν μετρητά εκτός τραπεζών και αποφασίσουν να τα επιστρέψουν στο γκισέ να μπορούν να τα αποσύρουν όποια στιγμή θέλουν.

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υφίστανται τον περιορισμό του ημερήσιου ορίου ανάληψης των 60 ευρώ ή των 420 ευρώ σωρευτικά την εβδομάδα, αλλά θα μπορούν να «σηκώσουν» όποιο ποσό από τα χρήματα αυτά ανά πάσα στιγμή. Αν για παράδειγμα κάποιος επιστρέψει στον λογαριασμό του 5.000 ή 10.000 ή 50.000 ευρώ, θα μπορεί όποτε επιθυμεί να κάνει ανάληψη μέρος ή το σύνολο αυτό του ποσού.
Με τον τρόπο αυτό θα μπορεί κάποιος να άρει τα εμπόδια που υπάρχουν μέχρι σήμερα, αρκεί να μπορεί να ξαναεμπιστευτεί τις τράπεζες θεωρώντας ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για «κούρεμα» στις καταθέσεις του ή για νέο «μπλόκο». Να ξανα-αυστηροποιηθούν δηλαδή κάποια στιγμή οι κανόνες και να «εγκλωβιστούν» τα χρήματα που επέστρεψε στις τράπεζες.
Υπολογίζεται ότι μέσα στο 2015 έφυγαν από τις τράπεζες σχεδόν 45 δισ. ευρώ και ο «επαναπατρισμός» τους θα συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία των τραπεζών και θα διευκολύνει και την ανακεφαλαιοποίηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου