Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Για μετά τις εκλογές «κλείδωσαν» φόροι και μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις


Την επομένη των εκλογών η χώρα έχει δεσμευτεί σε μια σειρά από μέτρα στο φορολογικό και το ασφαλιστικό που φέρνουν καταιγίδα για τους πολίτες με νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων και νέες αυξήσεις φόρων για όλους.
Ουσιαστικά μέσω του μνημονίου που έχει ήδη ψηφιστεί προβλέπονται μια σειρά από μέτρα ύψους άνω των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Έτσι εταίροι και δανειστές για να δώσουν το πράσινο φως για την επόμενη δόση περιμένουν να ψηφιστούν μια σειρά από μέτρα.
Σε ό,τι αφορά στη φορολόγηση αναμένονται νέοι φορολογικοί συντελεστές σε ό,τι αφορά στο εισόδημα, αλλά και ενσωμάτωση στη φορολόγηση της έκτακτης εισφοράς γεγονός που θα σημάνει άμεση αύξηση των φόρων, αλλά και έμμεση μείωση μισθών και συντάξεων.
Παράλληλα οι δανειστές απαιτούν μέσα στους επόμενους δύο μήνες να έχει ολοκληρωθεί το θέμα της φορολόγησης των αγροτών με την αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από το 13% στο 20% για τα εισοδήματα του 2016 και στη συνέχεια στο 26% όπως και για τους ελεύθερους επαγγελματίες από το 2017 και ύστερα.

Ταυτόχρονα και για να βγει ο λογαριασμός (πιθανότατα και μέσω δεύτερου συμπληρωματικού προϋπολογισμού) θα δούμε αλλαγές για την αύξηση των άμεσων εσόδων του Κράτους μέσω κατάργησης μιας σειράς φοροαπαλλαγών.
Αλλαγές θα έρθουν και στη φορολόγηση των εσόδων από ενοίκια θα αυξηθεί ο φόρος από το 11% στο 15% για εισόδημα μέχρι τις 12.000 ευρώ, ενώ θα φτάσει στο 33% για μεγαλύτερα εισοδήματα.
Σε ό,τι αφορά στις συντάξεις και πέρα απ’ την αύξηση των ορίων ηλικίας έρχονται αλλαγές μέσω ενοποίησης των Ταμείων και νέος υπολογισμός των ποσών που θα οδηγήσει σε νέες μειώσεις με πρώτη εκείνη μέσω της κατάργησης του ΕΚΑΣ για περίπου 20% των συνταξιούχων.
Παράλληλα θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η μείωση στα τελικά ποσά που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι μέσω της ενοποίησης της επικουρικής με την κύρια σύνταξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου