Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Απέτυχε το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ



Την αποτυχία των προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού που πραγματοποιήθηκαν από το 2013 και μετά, με συνέπεια η απορροφητικότητα των κονδυλίων να μην υπερβαίνει το 20%, αναδεικνύει ο Σύλλογος των εργαζομένων στον ΟΑΕΔ.
Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού προκύπτει ότι για το πρόγραμμα που εκπονήθηκε το διάστημα 2013 – 2014, ενώ οι δικαιούχοι ανήλθαν στα 100.000 άτομα, τελικά δεν ξεπέρασαν τις 20.000 εκείνοι που πήγαν τελικά διακοπές, κάνοντας χρήση του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού.
Η εκτίμηση των εργαζομένων είναι ότι για το πρόγραμμα 2014 – 2015 που βρίσκεται σε εξέλιξη και ολοκληρώνεται στο τέλος Σεπτεμβρίου, ο τελικός αριθμός των δικαιούχων που έκαναν χρήση αυτού, θα είναι ακόμα μικρότερος, παρά το γεγονός ότι αρχικά οι δικαιούχοι – ωφελούμενοι είχε ανακοινωθεί ότι θα μπορούσαν να ανέλθουν έως και τα 130.000 άτομα.

Αντίστοιχη μειωμένη συμμετοχή καταγράφεται και στη συμμετοχή των ξενοδοχείων-ενοικιαζομένων δωματίων αφού από 2.500 που συμμετείχαν στο πρόγραμμα του Κοινωνικού Τουρισμού της Εργατικής Εστίας δεν ξεπερνούν τα 1000 στο νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο αριθμός των ξενοδοχείων στην Π. Ενότητα Χανίων στην οποία στο πρόγραμμα της Εργατικής Εστίας συμμετείχαν 42 ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια ενώ στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ συμμετέχουν μόνο πέντε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν βρισκόταν εν ισχύ ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας οι δικαιούχοι ανέρχονταν σε 500.000 εργαζόμενους και συνταξιούχους. Οι προτάσεις των εργαζομένων για να βελτιωθεί η αποδοτικότητα των προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού, εστιάζονται στις εξής παραμέτρους:
* Για τους παρόχους ξενοδοχείων - ενοικιαζομένων δωματίων
- Διαχωρισμός της τουριστικής περιόδου σε χαμηλή, μέση και υψηλή με παράλληλη διαμόρφωση της αποζημίωσης-συμμετοχής του ΟΑΕΔ. Εκτιμάται ότι δύσκολα θα βρεθεί κατάλυμα για τον κοινωνικό τουρίστα την υψηλή περίοδο του Ιουλίου και Αυγούστου όταν από τη μια η τελική αποζημίωση ενός ξενοδοχείου 3 αστέρων είναι μόνο 46 ευρώ για το δίκλινο, ενώ ταυτόχρονα το κατάλυμα υποχρεούται να διαθέτει το 30% της δυναμικότητάς του σε δικαιούχους κοινωνικούς τουρίστες.
- Απλοποίηση της διαδικασίας συμμετοχής των παρόχων αφού η ισχύουσα πολύπλοκη διαδικασία απαιτεί την απασχόληση ενός εργαζομένου αποκλειστικά με το αντικείμενο.
*Για τους δικαιούχους-ωφελούμενους
- Προτείνεται για τους ανέργους η μειωμένη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα με ταυτόχρονη κάλυψη του κόστους από τον ΟΑΕΔ.
- Αλλαγή των κριτηρίων της μοριοδότησης με διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων και προσθήκη περισσοτέρων ομάδων εισοδήματος με παράλληλη προσθήκη των αναλογούντων μορίων. Για παράδειγμα να εισαχθεί κατηγορία με περισσότερα μόρια σε όσους έχουν εισόδημα έως 6.000 ευρώ αλλά και προσθήκη μοριοδότησης όχι μόνο για τα ανήλικα τέκνα αλλά και για τα τέκνα που σπουδάζουν. - Ενεργοποίηση του ΟΑΕΔ για την σύναψη συμφωνιών με τις ιδιωτικές εταιρείες μέσων μαζικής μεταφοράς (πλοία - ΚΤΕΛ) έτσι ώστε οι κοινωνικοί τουρίστες να τυγχάνουν εκπτώσεων. Η μείωση των εξόδων του κοινωνικού τουρίστα θα συμβάλλει στην αύξηση της συμμετοχής δεδομένου ότι ο χαρακτήρας του προγράμματος είναι πρωτίστως κοινωνικός.
- Διεύρυνση των δικαιούχων με την προσθήκη των συνταξιούχων με Νομοθετική ρύθμιση και της συμμετοχής των ατόμων με ειδικές ανάγκες χωρίς την μοριοδότηση καθώς και εφαρμογή μοριοδότησης για τις πολύτεκνες οικογένειες. Είναι απαραίτητο όμως και η προσθήκη της παροχής ημιδιατροφής για τα καταλύματα που το επιθυμούν.
Επίσης, αποτελεί πάγια θέση του Συλλόγου των εργαζομένων, η παράλληλη εκπόνηση δύο προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού, χειμερινού και θερινού. Έτσι θα καταστεί εφικτή η αύξηση του χειμερινού τουρισμού και η τόνωση της ανάπτυξης στις ορεινές περιοχές.
Ο Σύλλογος κρούει των κώδωνα του κινδύνου, αφού θεωρεί ότι ο ΟΑΕΔ πρέπει να ξεκινήσει άμεσα την διαμόρφωση των όρων της δημόσιας πρόσκλησης.
Υπενθυμίζει δε ότι, το τελευταίο πρόγραμμα λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου και η υποδοχή, εξέταση, μοριοδότηση των αιτήσεων αλλά και των τυχόν ενστάσεων θα προκαλέσει την απώλεια του νέου προγράμματος τουλάχιστον για τον μήνα Οκτώβριο 2015.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου