Παρασκευή, 4 Σεπτεμβρίου 2015

Μόνο με δανεικά πληρώνει το ΙΚΑ τις συντάξεις-Μέχρι πότε;


Δάνεια και χρηματοδοτήσεις – «μαξιλάρι» για την ομαλή καταβολή των συντάξεων του μηνός Οκτωβρίου στα τέλη Σεπτεμβρίου, λίγες ημέρες μετά τις εκλογές και πριν από τον αναμενόμενο σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, σπεύδουν να «κλειδώσουν» οι διοικήσεις ασφαλιστικών ταμείων σε συνεργασία με την υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ημερησίας», η διοίκηση του ΙΚΑ αποφασίζει τη λήψη δανείου 210 εκατ. ευρώ για το διάστημα από 28 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου από τα συγχωνευμένα Ταμεία των εργαζομένων της ΔΕΗ (100 εκατ. ευρώ), του Δημοσίου (70 εκατ. ευρώ) και των δημοτικών και κοινοτικών υπαλλήλων (40 εκατ. ευρώ).
Πρόκειται για μια ταμειακή διευκόλυνση που, σχεδόν κάθε μήνα, υποχρεούται να ζητά το ΙΚΑ λόγω της καθυστέρησης είσπραξης των εισφορών προηγούμενων μηνών και της γενικής μείωσης των εσόδων εξ αιτίας της παρατεινόμενης κρίσης στην αγορά και στις επιχειρήσεις. Αυτό τον μήνα, ωστόσο, το πρόβλημα θα είναι οξύτερο καθώς, λόγω της προεκλογικής περιόδου έχει παραταθεί εκ νέου έως τις 30 Σεπτεμβρίου (για τρίτη φορά μετά την επιβολή των capital controls) η προθεσμία για την εμπρόθεσμη πληρωμή τρεχουσών εισφορών και δόσεων έναντι ρυθμισμένων οφειλών, ενώ έχουν «παγώσει» και οι κατασχέσεις.
Για τον ίδιο λόγο και ανάλογα με την πορεία των εισπράξεων, έχει αποφασιστεί να επιχορηγηθεί με «έξτρα» χρηματοδότηση 120 εκατ. ευρώ ο ΟΑΕΕ (καταβάλλει τις συντάξεις την 1η Οκτωβρίου) ενώ στις 24 Σεπτεμβρίου θα λάβει 10 εκατ. ευρώ και το Ταμείο Νομικών, το οποίο είχε επιχορηγηθεί με άλλα 10 εκατ. ευρώ στα τέλη Αυγούστου για να πληρώσει τις συντάξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου