Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

Συνεδριάζει σήμερα η «επιτροπή» του υπουργείου Εργασίας για το...ασφαλσιτικό


Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή εμπειρογνωμόνων για το ασφαλιστικό, η οποία θα εξετάσει πρόταση τόσο για την εισαγωγή μικτού συστήματος στις συντάξεις με ένα βασικό ποσό που θα χρηματοδοτεί το κράτος και θα κυμαίνεται στο ύψος των 380-400 ευρώ, όσο και ένα «ανταποδοτικό» που θα είναι ανάλογο των εισφορών κάθε ασφαλισμένου τίθεται σήμερα επί τάπητος . 
Η ατζέντα περιλαμβάνει άλλα δύο καυτά θέματα, το ένα για τις ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων και το άλλο για την τύχη των επικουρικών συντάξεων και αν θα πρέπει ή όχι να απορροφηθούν από τις κύριες σε μια ενιαία σύνταξη.
Η πρόταση της επιτροπής θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές, πλην όμως αν δεν επιτυγχάνονται τα ίδια αποτελέσματα, δηλαδή εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ ετησίως από το 2016 και μετά, που προβλέπει το 3ο Μνημόνιο, τότε η μείωση των συντάξεων θα είναι μονόδρομος.
Οι αλλαγές θα προωθηθούν με διαδικασίες-εξπρές δεδομένου ότι μέχρι τις 20 Οκτωβρίου θα πρέπει να είναι έτοιμος ο νέος νόμος για το ασφαλιστικό.

Η επιτροπή συνεδριάζει το απόγευμα στο υπουργείο Εργασίας και το παρών αναμένεται να δώσει ο υπηρεσιακός υπουργός Εργασίας Δ. Μουστάκας, αλλά και ο τέως υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, ο οποίος, πριν αποχωρήσει λόγω της προκήρυξης των εκλογών, μετέφερε στα μέλη της επιτροπής που ο ίδιος συγκρότησε την επιθυμία του να παρίσταται σε όλες τις συνεδριάσεις της.
Νέο σύστημα
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου», το μικτό σύστημα που επεξεργάζονται τα μέλη της επιτροπής βασίζεται στη χορήγηση της εθνικής σύνταξης η οποία θα συνδεθεί με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια και θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία.
Η σύνταξη θα καταβάλλεται στους ασφαλισμένους όταν συμπληρώνουν το 67ο έτος και το ύψος της εξετάζεται να συνδεθεί με το όριο της φτώχειας, δηλαδή με τα σημερινά δεδομένα η σύνταξη θα ήταν στα 384 ευρώ το μήνα, δηλαδή 4.610 ευρώ το χρόνο, που είναι το όριο φτώχειας για το 2014. Δεν αποκλείεται όμως να καθοριστεί και κάτω από τα 360 ευρώ στην περίπτωση που η επιτροπή υιοθετήσει πλήρως και χωρίς αλλαγές τις προβλέψεις του νόμου 3863.
Το δεύτερο τμήμα σύνταξης θα είναι αμιγώς ανταποδοτικό, δηλαδή θα εξαρτάται από τις εισφορές που πληρώνει ο κάθε ασφαλισμένος. Ο υπολογισμός των εισφορών θα είναι δικαιότερος και πιο αναλογικός ώστε να ενθαρρύνεται η παραμονή στην εργασία με καταβολή εισφορών και όχι η εισφοροαποφυγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου