Να αυξηθούν τα πρόστιμα για την μη έκδοση αποδείξεων και να καταστεί ακόμη πιο δρακόντεια η νομοθεσία προκειμένου να ενισχυθεί η φορολογική συμμόρφωση ζητούν οι πιστωτές.
Μεικτό κλιμάκιο των ΔΝΤ, ΕΕ, ESM και ΕΚΤ, αρμόδιο για φορολογικά θέματα, βρίσκεται από χθες στην Αθήνα και έχει συσκέψεις με στελέχη της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την εφαρμογή των προαπαιτούμενων μέτρων του Μνημονίου.
Το κλιμάκιο, που θα παραμείνει στην Ελλάδα έως το τέλος της εβδομάδος, εστιάζει στις αλλαγές στη νομοθεσία που σχετίζονται με τα φορολογικά πρόστιμα, την φορολοκλοπή και την απάτη, αλλά και με τρόπους αναχαίτισης της διαφθοράς στη φορολογική διοίκηση.
Στο πλαίσιο αυτό τα στελέχη των πιστωτών αναμένεται να συναντηθούν και με την Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου.
Υπενθυμίζεται πως με το νέο Μνημόνιο η Ελλάδα δεσμεύθηκε να θεσπίσει έως τον Οκτώβριο νέες ποινικές νομικές διατάξεις για την φοροδιαφυγή και την απάτη, να διευρύνει τον ορισμό της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής σε όλους τους φόρους, αλλά και να εγκρίνει ολοκληρωμένο σχέδιο για την αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης.
Είναι ενδεικτικό πως τα στελέχη των θεσμών αντάλλαξαν χθες απόψεις με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών για την εγκύκλιο που θα εκδώσει μετά τις εκλογές η ΓΓΔΕ σχετικά με τα φορολογικά πρόστιμα, ενώ σήμερα Τετάρτη θα εξετάσουν το θέμα της αναπροσαρμογής των υφιστάμενων προστίμων για την μη έκδοση ή την ανακριβή έκδοση αποδείξεων λιανικής πώλησης.
Στόχος των πιστωτών, κατά το in.gr, είναι η μη έκδοση αποδείξεων να αντιμετωπίζεται ως απλή, αλλά σοβαρή παράβαση της διαδικασίας για τον ΦΠΑ και ως εκ τούτου ζητούν αφενός αύξηση προστίμων και αφετέρου αυτοματοποιηση της διαδικασίας καταβολής τους.
Σήμερα τα πρόστιμα για τη μη έκδοση αποδείξεων είναι 250 ευρώ ανά απόδειξη όταν την παράβαση πραγματοποιεί επιχείρηση που τηρεί απλογραφικά βιβλία και 500 ευρώ ανά απόδειξη όταν την παράβαση πραγματοποιεί επιχείρηση που τηρεί διπλογραφικά βιβλία.
Τις επόμενες ημέρες το κλιμάκιο της «τεχνικής βοήθειας» των θεσμών θα εξετάσει με τις ελληνικές αρχές το ελληνικό σχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, το οποίο θα εστιάζει στον εντοπισμό των μη δηλωμένων καταθέσεων μέσω ελέγχων των τραπεζικών συναλλαγών σε τραπεζικά ιδρύματα στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου