Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Απλήρωτοι και άνεργοι μαστίζουν την Βόρεια Ελλάδα


Η τραγική κατάσταση του εργασιακού τοπίου στο οποίο έχει περιέλθει η βόρεια Ελλάδα, αποτυπώθηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποίησε σήμερα η διοίκηση του ΕΚΘ, με τη συμμετοχή προεδρείων από τα εργατικά κέντρα των νομών της βόρειας Ελλάδας. Όπως καταγράφηκε, η ανεργία ξεπερνάει σε πολλές περιοχές ακόμη και το 50% και «ανθεί» η απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, με τα λουκέτα παράλληλα να αποτελούν τα σημαντικότερα προβλήματα των νομών.
Ενδεικτικά, όπως ανέφεραν οι πρόεδροι των εργατικών κέντρων της βόρειας Ελλάδας η πραγματική ανεργία αγγίζει:

  • Στη Θεσσαλονίκη το 30,2%· η εκτίμηση είναι ότι λόγω των κεφαλαιακών ελέγχων που επιβλήθηκαν τον Ιούνιο στο τέλος του 2015 θα φτάσει το 38%, ενώ πανελλαδικά το ποσοστό της ανεργίας θα αυξηθεί κατά 4 μονάδες.
  • Στα Γιαννιτσά η ανεργία αγγίζει το 50%, στη Φλώρινα το 35%, στη Δράμα το 50%, στην Κοζάνη το 35%, στη Χαλκιδική το 20%, στην Ημαθία το 35%, στην Πιερία το 50%, στην Έδεσσα το 40%, στην Καστοριά το 50% και στις Σέρρες το 43%.
Όπως επισημάνθηκε από τους εκπροσώπους των εργατικών κέντρων της βόρειας Ελλάδας, τα στοιχεία της πραγματικής ανεργίας είναι μεγαλύτερα από αυτά που καταγράφει στις έρευνές της η Ελληνική Στατιστική Αρχή, αφού η τελευταία προσμετρά ως εργαζόμενους ακόμα και αυτούς που εργάζονται έστω και δύο ώρες την εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου