Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Οικονομολόγοι: Όσο θα λιγοστεύουν οι εργαζόμενοι …θα αυξάνονται οι μισθοί


Σύντομα οι Αμερικανοί εργάτες μπορεί να δουν το εισόδημά τους να αυξάνεται, ύστερα από πολλές δεκαετίες κατά τις οποίες μειωνόταν.
Η σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης του εργατικού δυναμικού στις ΗΠΑ, στην Κίνα και σε άλλες χώρες τα επόμενα χρόνια θα αναγκάσει τις εταιρείες να πληρώνουν υψηλότερους μισθούς προκειμένου να προσλάβουν τους εργαζομένους που θα διαθέτουν τις δεξιότητες που επιθυμούν. «Θα υπάρξει μετάβαση από έναν κόσμο με υπερπροσφορά εργατών σε έναν κόσμο όπου θα υπάρχουν ελλείψεις», λέει ο κ. Μαρκ Ζάντι, επικεφαλής οικονομολόγος της Moody’s. Βέβαια τα κέρδη των εργατών θα είναι η χασούρα των εργοδοτών αφού η αύξηση των μισθών θα περιορίσει τα εταιρικά κέρδη. Και οι επενδυτές μάλλον θα βγουν χαμένοι από την εξέλιξη αυτή, αφού θα πρέπει να προσαρμοστούν στην προοπτική χαμηλότερης κερδοφορίας, εξηγεί ο κ. Γκαντ Λέβανον, διευθύνων σύμβουλος του Conference Board στη Νέα Υόρκη.
Ακόμη και η εισοδηματική ανισότητα θα μπορούσε να αμβλυνθεί διότι θα μειωθούν τα κεφαλαιακά κέρδη που αποκομίζουν οι πλούσιοι ενώ θα αυξηθούν οι μισθοί των εργαζομένων, προσθέτει.
Η εκτίμηση αυτή έρχεται σε έντονη αντίθεση τόσο των «τεχνοφοβικών» όσο και των υπερασπιστών της τεχνολογίας, που πιστεύουν ότι όλο και πιο περίπλοκα ρομπότ θα καταστήσουν άχρηστους τους εργάτες. Ωστόσο, στο μέλλον που προβλέπει ο κ. Ζάντι, η κινητήριος δύναμη θα είναι οι δημογραφικές εξελίξεις και όχι η εξέλιξη της τεχνολογίας, και θα είναι οι άνθρωποι και όχι οι μηχανές αυτοί που θα βγουν κερδισμένοι. Ισως ένα πρώτο σημάδι της αναγέννησης των εργατών να είναι το γεγονός ότι πέρυσι αυξήθηκαν για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια τα εισοδήματα από εργασία και ανήλθαν στο 56,7% των συνολικών εισοδημάτων από το 56,4%, δηλαδή το χαμηλότερο επίπεδο από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου είχαν υποχωρήσει το 2013. Από το 2000 και μετά τα εισοδήματα των Αμερικανών εργατών έχουν μειωθεί κατά περισσότερο από 6% εξαιτίας του αυξημένου ανταγωνισμού που αντιμετωπίζουν από χώρες που διαθέτουν φθηνότερο εργατικό δυναμικό, όπως η Κίνα.
meleti
Η κατάσταση φαίνεται να αρχίζει να αλλάζει, όμως, και ο λόγος είναι οι δημογραφικές εξελίξεις. Εξαιτίας της παγκόσμιας μείωσης των γεννήσεων, η «δεξαμενή» νέων εργατών ηλικίας μεταξύ 15 και 24 ετών συρρικνώνεται κατά περίπου 4 εκατομμύρια ανθρώπους τον χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO). «Θα δούμε τεραστίων διαστάσεων μείωση του εργατικού δυναμικού τα επόμενα χρόνια», εκτιμά ο κ. Εκεχαρντ Ερνστ, υψηλόβαθμος οικονομολόγος του ILO. «Θα αυξηθεί ο ρυθμός αύξησης των μισθών, ιδίως στους τομείς όπου απαιτείται υψηλή κατάρτιση», προσθέτει. Οι εργαζόμενοι στον τεχνολογικό τομέα θα είναι προφανώς οι κερδισμένοι από μια τέτοια εξέλιξη. Δεν θα είναι και οι μόνοι όμως, αφού και σε άλλες βιομηχανίες παρατηρούνται ελλείψεις εργατικού δυναμικού. Στις μεταφορές, για παράδειγμα, οι νέοι οδηγοί δεν επαρκούν ώστε να αναπληρώσουν τους συναδέλφους τους που συνταξιοδοτούνται. Στο σύνολο των ΗΠΑ το εργατικό δυναμικό αυξήθηκε μόλις κατά 1,6% από το τέλος της ύφεσης (το 2009) και μετά, καθώς συνταξιοδοτούνται οι εργαζόμενοι που γεννήθηκαν μεταξύ των ετών 1946 και 1964. Ενδεικτικά τη δεκαετία του 2000 το αμερικανικό εργατικό δυναμικό αυξήθηκε με ρυθμό μεγαλύτερο του 10%, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας. Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι ότι πρόκειται να βελτιωθεί η τύχη των εργατών. Μπορεί να ευνοούν οι δημογραφικές εξελίξεις τους εργάτες περιορίζοντας το εργατικό δυναμικό, ωστόσο η εξέλιξη δεν αρκεί προκειμένου να αντισταθμίσει την πίεση που ασκούν η παγκοσμιοποίηση και η τεχνολογική πρόοδος, θεωρεί ο κ. Αλαν Μπέργκερ, καθηγητής του Πανεπιστημίου Princeton και πρώην αντιπρόεδρος της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed).
Νέες θέσεις εργασίας
Ομως, η παγκοσμιοποίηση θα διαδραματίσει περιορισμένο ρόλο, διότι δεν είναι μόνο στις ΗΠΑ όπου παρατηρείται έλλειψη εργατών. Σε χώρες όπως η Γερμανία και η Ιαπωνία το εργατικό δυναμικό έχει φτάσει ήδη στο υψηλότερο επίπεδο και αρχίζει να μειώνεται. Ακόμη και η Κίνα αντιμετωπίζει δημογραφικό πρόβλημα, που τελικά θα οδηγήσει σε μείωση του εργατικού της δυναμικού. Ο περιορισμός του ανταγωνισμού από το εξωτερικό αποτελεί καλό νέο για τους Αμερικανούς εργάτες, αν και δεν είναι σαφές εάν η αναμενόμενη αύξηση των εισοδημάτων από εργασία θα μοιραστεί ευρύτερα ή εάν θα καταλήξει μόνο στους εργάτες που διαθέτουν υψηλότερη εξειδίκευση. Από την άλλη πλευρά, η γήρανση του πληθυσμού θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας διότι κάποιος θα πρέπει να φροντίζει τους πιο ηλικιωμένους και πολλές από αυτές τις δουλειές, όπως νοσοκόμες και φυσικοθεραπευτές, δεν μπορούν να τις εκτελέσουν ρομπότ. Παράλληλα, η πρόοδος της τεχνολογίας σε τομείς όπως οι ρομποτικοί εξωσκελετοί θα επιτρέψουν σε πιο ηλικιωμένους εργάτες να εκτελούν εργασίες που ποτέ πριν δεν μπορούσαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου