Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

Εκκρεμούν επιδοτήσεις 9,3 δισ. ευρώ που μπορούν να τινάξουν στον αέρα ο προϋπολογισμός



Αντισταθμίζονται μόνο μερικώς από τις λεγόμενες "προκαταβολές" 2,5 δισ. ευρώ του πακέτου Juncker αφού -σύμφωνα με πληροφορίες από κοινοτικές πηγές- θα έρθουν βάσει των  κανονισμών της ΕΕ σε… υπο-δόσεις και με προαπαιτούμενα.
Μία δυνητική δημοσιονομική "βόμβα" 9,3 δισ. ευρώ που πρέπει να "απασφαλισθεί" μέσα στους επόμενους μήνες δημιουργούν τα 3 δισ. ευρώ των υποχρεώσεων για εκκρεμείς επιδοτήσεις του αναπτυξιακού νόμου (υπαγωγές ακόμη και από το 2004 σε έργα που επιχειρείται να ολοκληρωθούν), αλλά και οι υπερδεσμεύσεις 6,3 δισ. ευρώ του πρώτου ΕΣΠΑ που... χρονίζουν.
Οι συμβάσεις για έργα που επιδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2007-2013 που λήγει φέτος, έχουν αξία κατά 6,3 δισ. ευρώ μεγαλύτερη των κονδυλίων που έχουν προβλεφθεί (30,6 δισ. ευρώ έναντι 24,3 δισ. ευρώ προϋπολογισμού σε όρους δημόσιας δαπάνης).
Ο λόγος για τη λεγόμενη "υπερδέσμευση", η οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο νέος υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης, παραμένει ακόμη παρούσα και έχει περιοριστεί μόνο σε έναν βαθμό (σε 25,9%). Τα έργα που έχουν συμβασιοποιηθεί πρέπει, είτε να καλυφθούν από εθνικό χρήμα (που δεν υπάρχει λόγω μνημονίου) ή να ενταχθούν σε νέο πρόγραμμα (πχ νέο ΕΣΠΑ αν είναι επιλέξιμα) ή να… απενταχθούν.
Στο πεδίο των αναπτυξιακών νόμων, ο κ. Χριστοδουλάκης δημοσιοποίησε χθες ότι τα υλοποιήσιμα εκκρεμή επενδυτικά έργα υπολογίζονται στα 3 δισ. ευρώ, καθώς από τον Νόμο του 2011 μόνο 9 στις 1.000 ιδιωτικές επενδύσεις ολοκληρώθηκαν και από τον Ν. του 2014 από τις 10.000 υπαγωγές έχουν ολοκληρωθεί οι 5.100 και 2.000 είναι εντελώς ανενεργές...
Σε υποδόσεις οι προκαταβολές Juncker
Όσο για το αναπτυξιακό αλλά και δημοσιονομικό "δώρο" των προκαταβολών 2,5 δισ. ευρώ που προβλέπονται στο σχέδιο Juncker ως αντίβαρο του 3ου μνημονίου  (κάθε εισροή προσμετράται στο πρωτογενές πλεόνασμα), σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr από κοινοτικές πηγές, θα έρθει σε… υποδόσεις και με "προαπαιτούμενα" με βάση όσα ορίζουν οι κανόνες κατανομής των διαρθρωτικών κονδυλίων της ΕΕ για όλα τα κράτη:
-Μετά τις εκλογές, το πιθανότερο τον Οκτώβριο, αναμένονται 500 εκατ ευρώ περίπου από την αναδρομική αύξηση από το 95% στο 100% της συγχρηματοδότησης στο ΕΣΠΑ 2007-2013. Ωστόσο, το 1 δισ. ευρώ περίπου της αποπληρωμής του ίδιου ΕΣΠΑ που ανακοινώθηκε το καλοκαίρι ότι θα αποδεσμευθεί νωρίτερα από το προβλεπόμενο (κανονικά θα ερχόταν ανάμεσα στα έτη 2017-2020) δεν μπορεί να έρθει γρήγορα, αναφέρουν κοινοτικές πηγές, εξηγώντας ότι μοιραία θα αποτελεί δημοσιονομικό στήριγμα τους επόμενους μήνες ή (το πιθανότερο) έτη.
-Επιχειρείται εντός του έτους να φτάσει και η πρόσθετη προκαταβολή 500 εκατ. ευρώ (πρόσθετη προκαταβολή νέου ΕΣΠΑ για το 2015), ενώ για  το επόμενο έτος και εφόσον δαπανηθούν τα προηγούμενα ποσά, θα έρθουν ακόμη 500 εκατ. ευρώ της προκαταβολής του 2016…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου