Yποτονικές προοπτικές προσλήψεων στην Ελλάδα για το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2015 καταγράφει έρευνα της «ManpowerGroup» για τις προοπτικές απασχόλησης κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους.
Συμμετείχαν 750 εργοδότες: σε ποσοστό 18% προβλέπουν μείωση του αριθμού των απασχολουμένων τους, ενώ όπως δηλώνει το 26% δε γνωρίζει εάν θα υπάρξουν αλλαγές στην επιχείρησή τους το επίμαχο διάστημα. Μόλις το 5% των συμμετεχόντων προβλέπει αύξηση των απασχολουμένων.
Σε επίπεδο περιφερειών, η πλέον αρνητική προοπτική προσλήψεων εντοπίζεται για πρώτη φορά την τελευταία διετία, στην Αττική με τον σχετικό δείκτη να βρίσκεται στο -8%. Αντίστοιχα, στο -6% βρίσκεται η προοπτική απασχόλησης στη βόρεια Ελλάδα.
Μειώσεις προσωπικού
Βάσει των ευρημάτων της έρευνας, το εργατικό δυναμικό αναμένεται να μειωθεί σε επτά από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας κατά το δ΄ τρίμηνο του 2015:
Οι εργοδότες του τομέα του Ηλεκτρισμού, Φυσικού Αερίου και Ύδρευσης καταγράφουν τις πιο αδύναμες προβλέψεις προσλήψεων, με συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξης του -11%.
Απαισιόδοξες προοπτικές της τάξης του -10% καταγράφονται τόσο στον τομέα του Δημοσίου και των Κοινωνικών Υπηρεσιών, όσο και στον τομέα των Μεταφορών και Επικοινωνιών, ενώ οι προοπτικές ανέρχονται σε -6% στον τομέα των Κατασκευών και στον τομέα της Μεταποίησης.
Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι προθέσεις προσλήψεων αποδυναμώνονται και στους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Η σημαντικότερη μείωση, της τάξης των 16 ποσοστιαίων μονάδων, καταγράφεται στον τομέα των Μεταφορών και Επικοινωνιών. Οι εργοδότες στον τομέα του Χονδρικού και Λιανικού Εμπορίου καταγράφουν μείωση της τάξης των 12 ποσοστιαίων μονάδων. Συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2014, οι προθέσεις προσλήψεων φθίνουν και στους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Η σημαντικότερη μείωση, της τάξης των 22 ποσοστιαίων μονάδων, καταγράφεται από τους εργοδότες του τομέα Μεταφορών και Επικοινωνιών, ενώ οι προοπτικές εμφανίζονται αποδυναμωμένες κατά 16 ποσοστιαίες μονάδες, τόσο στον τομέα της Μεταποίησης, όσο και στον τομέα του Δημοσίου και των Κοινωνικών Υπηρεσιών.
Μικρή αύξηση προσωπικού
Στον αντίποδα, μικρές αυξήσεις στον αριθμό των εργαζομένων, της τάξης του +2%, αναμένονται στον τομέα των Χρηματοοικονομικών, Ασφαλειών, Ακίνητης Περιουσίας και Παροχής Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις και στον τομέα του Τουρισμού, που ακόμη κι εν μέσω δύσκολων εποχών, εκτιμάται ότι θα αυξήσουν τους εργαζόμενους τους.
Το μισθολογικό κόστος μειώνεται, αλλά οι εργοδότες δεν κάνουν προσλήψεις
Σύμφωνα, εξάλλου, με την εφημερίδα «Το Βήμα», παγκόσμιο παράδοξο αποτελεί η ελληνική αγορά εργασίας, καθώς σύμφωνα με τεκμηριωμένα στοιχεία ερευνών την ίδια ώρα που το μισθολογικό κόστος μειώνεται οι εργοδότες εμφανίζονται απρόθυμοι να κάνουν προσλήψεις.
Στις υγείες οικονομίες η μείωση του μισθολογικού κόστους λειτουργεί ως «ερέθισμα» και προσφέρει κίνητρο στις επιχειρήσεις να ανανεώσουν το εργατικό δυναμικό τους. Στην Ελλάδα η μεγάλη προσφορά εργατικού δυναμικού έχει μεν συμπιέσει το κόστος εργασίας, αλλά πλέον η ζήτηση για προσλήψεις βαίνει μειούμενη, κυρίως λόγω της ανασφάλειας των επιχειρήσεων για τις προοπτικές τους.
Η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε χθες στοιχεία που καταδεικνύουν πως στο τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου 2015 ο δείκτης μισθών στο σύνολο της οικονομίας κατέγραψε σε ετήσια βάση μείωση 4,2%. Ο εν λόγω δείκτης αποτυπώνει την μεταβολή του ωρομισθίου ανά κλάδο οικοδομικής δραστηριότητας (το πηλίκο των ακαθάριστων αμοιβών προς τις πραγματοποιηθείσες ώρες εργασίας).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου