Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

Capital Economics: Ακόμη και μία συμφωνία δεν θα σώσει την Ελλάδα - Ολα δείχνουν προς το Grexit Πηγή: Capital Economics: Ακόμη και μία συμφωνία δεν θα σώσει την Ελλάδα-Ολα δείχνουν προς το Grexit

(EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
"Η ζημιά στην ελληνική οικονομία είναι τόσο σοβαρή, που ακόμη κι αν συμφωνηθεί ένα τρίτο πακέτο, δεν είναι πιθανό να κρατήσει πολύ και η χώρα παραμένει σε τροχιά εξόδου από την ευρωζώνη."
Αυτή την άποψη εξέφρασε ο Τζόναθαν Λόινς, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη στην Capital Economics, σημειώνοντας:
"Σε αυτό το οικονομικό περιβάλλον, η απαίτηση στο τρέχον πρόγραμμα για την Ελλάδα για την επίτευξη σημαντικών πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια φαίνεται εξαιρετικά απαιτητική, αν όχι εντελώς φανταστική. Και αυτό, με τη σειρά του, δημιουργεί σοβαρές αμφιβολίες για το αν το πλάνο, αν ποτέ εφαρμοστεί, θα διαρκέσει για πολύ καιρό. Εν ολίγοις, η οξεία αδυναμία της ελληνικής οικονομίας συνεχίζει να δείχνει προς την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον".
«Η έκταση της ζημιάς που έχει γίνει στην ελληνική οικονομία από την ανανέωση της κρίσης και την επιβολή των ελέγχων κεφαλαίων φαίνεται πολύ χειρότερη από ό,τι προέβλεπαν τα αρχικά πλάνα για ένα τρίτο πρόγραμμα και δείχνει ότι είναι ακόμη πιθανό να βγει κάποια στιγμή η Ελλάδα από τη νομισματική ένωση», γράφει ο οικονομολόγος.

Ακόμη και πριν επιβληθούν τα capital controls, σημειώνει, η οικονομία είχε «χτυπηθεί» από τις γενικές αρνητικές επιπτώσεις της ανανεωμένης κρίσης. Αν και το ελληνικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε μόλις κατά 0,2% στο πρώτο τρίμηνο, τα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν ότι συρρικνώθηκε ακόμη πιο απότομα κατά το δεύτερο τρίμηνο. Ομως, η ζημιά στην οικονομία φαίνεται να έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο υπό τους ελέγχους κεφαλαίων. Η έρευνα επιχειρήσεων και καταναλωτών, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την προηγούμενη εβδομάδα αποκάλυψε απότομη πτώση του οικονομικού κλίματος σε όλους τους βασικούς τομείς της οικονομίας τον Ιούλιο, επισημαίνοντας την πιθανότητα πολύ ασθενέστερων επιπέδων δραστηριότητας. Και αυτή η εικόνα υποστηρίχθηκε από τον Δείκτη Υπεύθυνων Προμηθειών (PMI), ο οποίος περιελάμβανε απότομη κατάρρευση του δείκτη παραγωγής από το 44.8 του Ιουνίου σε ένα εξαιρετικά αδύναμο 18.8, τονίζει ο οικονομολόγος.
«Βέβαια, τέτοια τρομακτική αδυναμία ίσως να μη διαρκέσει πολύ, αν το υπό συζήτηση πρόγραμμα επιτρέψει σύντομα την άρση των ελέγχων κεφαλαίων και βάλει ένα τουλάχιστον προσωρινό τέλος στην κρίση. Αλλά είναι κάτι πέρα από ξεκάθαρο ότι αυτό θα συμβεί. Και ακόμη κι αν συμβεί, οι απότομες υποχωρήσεις στον δείκτη PMI δείχνουν ότι θα χρειαστεί χρόνος για να επιστρέψει σε φυσιολογικές τιμές η ανάπτυξη», προειδοποιεί ο Λόινς.
Το αποτέλεσμα είναι ότι το μέγεθος της ζημιάς στην ελληνική οικονομία από την κρίση και τα capital controls φαίνεται ότι θα είναι χειρότερη από ό,τι οι περισσότεροι, ανάμεσά τους και εμείς, είχαν προβλέψει, παραδέχεται ο οικονομολόγος της Capital Economics. «Ισως το πιο σημαντικό είναι ότι ακόμη και με μία πιο δυνατή τριμηνιαία απόδοση, η μέση τιμή ανάπτυξης της επόμενης χρονιάς θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο αδύναμη, στο -5% ή και χαμηλότερα, χωρίς αμφιβολία πολύ χειρότερη από οποιοδήποτε αριθμό προβλεπόταν μέχρι πολύ πρόσφατα από τους δανειστές της Ελλάδας», εκτιμά ο Λόινς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου