Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Βγάζουν κυβέρνηση οι αναποφάσιστοι


Μικρή υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει η πρώτη μεγάλη πανελλαδική δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.
Σε έρευνα της ProRata για την «Εφημερίδα των Συντακτών», πρώτο κόμμα έρχονται πάντως οι αναποφάσιστοι με 25,5%.
Όσον αφορά την εκτίμηση πρόθεσης ψήφου, προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ με 23% και ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία 19,5%, η Χρυσή Αυγή με 6,5%, το ΚΚΕ με 5%, το ΠΑΣΟΚ με 4,5%, το Ποτάμι με 4% και η Λαϊκή Ενότητα με 3,5% - ενώ εκτός Βουλής μένουν οι ΑΝΕΛ, που συγκεντρώνουν μόλις 2%.
Οι πολίτες φαίνεται να προκρίνουν εκ νέου τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Στο ερώτημα ποιος θα πρέπει να είναι ο κυβερνητικός εταίρος οι ερωτηθέντες απαντούν τους ΑΝΕΛ σε ποσοστό 13,9%, Το Ποτάμι σε ποσοστό 8,1%, τη Νέα Δημοκρατία σε ποσοστό  7,9%, κανένα σε ποσοστό 7,8%. Το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη συγκεντρώνει ποσοστό 2,7%.

Την ίδια ώρα η πολύ μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων, επιλέγει «ευρώ πάση θυσία», αλλά πάνω από το 50% εκτιμά ότι η νέα συμφωνία με τους δανειστές δεν είναι καλή. Στο ερώτημα εάν η Ελλάδα έπρεπε πάση θυσία να μείνει εντός ευρώ ακόμα και αν αυτό σημαίνει περαιτέρω μέτρα και θυσίες για τον ελληνικό λαό το 68% των ερωτηθέντων απαντά θετικά. Ωστόσο παράλληλα το 51% συμφωνεί με την άποψη πως η νέα συμφωνία δεν είναι καλή για την Ελλάδα αλλά μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει το καλύτερο δυνατό ώστε να περιοριστούν οι αρνητικές συνέπειες.
Σχεδόν μοιρασμένες είναι οι απόψεις σχετικά με το εάν η κυβέρνηση, αποδεχόμενη τη συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση της χώρας με τους εταίρους, πέτυχε το καλύτερο που μπορούσε για να παραμείνει η χώρα εντός ευρώ. Οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 48% απαντούν θετικά ενώ σε ποσοστό 45% διαφωνούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου