Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

Αλλάζει το εργασιακό πρότυπο στην χώρα



Αύξηση των ευέλικτων μορφών εργασίας και επικράτηση των ατομικών συμβάσεων διαπιστώνει η ΓΣΕΕ στην ετήσια έκθεσή της για την ελληνική οικονομία. Ουσιαστικά, στα στοιχεία που έχουν παραδοθεί στο Μέγαρο Μαξίμου και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αναδεικνύεται ο διπλασιασμός της μερικής απασχόλησης στα χρόνια της κρίσης, που συνοδεύτηκε από αντίστοιχη υποχώρηση της πλήρους απασχόλησης.
Η εκτίμηση της ΓΣΕΕ είναι ότι, εάν παραμείνει το ισχύον νομοθετικό καθεστώς, τότε η αύξηση των επιχειρησιακών συμβάσεων θα συνεχιστεί το 2015, αλλά και το 2016, αφού οι επιχειρήσεις θα προσπαθήσουν, υπό την απειλή απολύσεων ή «λουκέτου» να καρπωθούν την τοποθέτηση των μισθών στα νέα κατώτατα όρια. Δηλαδή θα επιδιώξουν να οδηγήσουν τους μισθούς των εργαζομένων στα όρια των 586 ευρώ, που είναι η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ). 
Μόνο τυχαίο δεν είναι άλλωστε το γεγονός ότι στη συντριπτική πλειονότητά τους, οι επιχειρησιακές συμβάσεις, ενσωματώνουν περικοπές 10% - 40% στις αποδοχές των εργαζομένων.

Το διάστημα 2010 – 2015 καταγράφηκε μείωση 492,3 χιλιάδων θέσεων πλήρους απασχόλησης, με τα 2/3 αυτών των θέσεων να αφορούν άνδρες. Μείωση όμως κατέγραψε και η προσωρινή απασχόληση, κυρίως λόγω περιορισμού των συμβασιούχων στο δημόσιο τομέα. Πιο συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε την ίδια χρονική περίοδο μείωση 82,2 χιλιάδων μισθωτών, με συμβάσεις προσωρινής απασχόλησης.
Η μερική απασχόληση αυξήθηκε κατά 83.250 άτομα, κάτι που σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ σημαίνει άνοδο περίπου 90% της συγκεκριμένης μορφής ευέλικτης εργασίας. Μάλιστα, το 57% των νέων θέσεων εργασίας μερικής απασχόλησης, αόριστης διάρκειας, που δημιουργήθηκαν την τελευταία πενταετία, αφορούν γυναίκες εργαζόμενες.
Από τα υπόλοιπα στοιχεία της έκθεσης που πρόκειται να παρουσιαστεί στις αρχές Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), διαπιστώνεται ότι η ισχύς των επιχειρησιακών, αλλά πολύ περισσότερο των ατομικών συμβάσεων εργασίας, διαρκώς αυξάνεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ το 2010 υπήρχαν 65 Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) εν ενεργεία, το 2014 είχαν απομείνει μόλις 14, γεγονός που σαφώς και επηρεάζει αρνητικά τους εργαζόμενους, οι οποίοι στερούνται πλέον τη συλλογική προστασία. Ακριβώς αντίστροφη πορεία ακολούθησαν οι επιχειρησιακές συμβάσεις.
Το 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΣΕΕ, οι επιχειρησιακές συμβάσεις ήταν 227, για να εκτοξευτούν στις 976 έως το 2012. Στη συνέχεια υποχώρησαν σε 385 το 2013 και σε 286 το 2014, γεγονός που έδωσε τη δυνατότητα να αυξηθούν αναλόγως οι ατομικές συμβάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου