Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

Οι ημερομηνίες που θεωρούνται ως οι πιο πιθανές για τις εκλογές


Οι ημερομηνίες που θεωρούνται ως οι πιο πιθανές για τις εκλογές

Οι  ημερομηνίες που θεωρούνται ως οι πιο πιθανές για τις εκλογές είναι η 13η και η 20η Σεπτεμβρίου. Το να κλείσει τις εκκρεμότητες, να φέρει ένα σκληρό μνημόνιο όσο ακόμη διαρκεί η θερινή ραστώνη και να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο με την προσφυγή στις κάλπες, θεωρείται το σενάριο που ευνοεί την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο πλαίσιο αυτό προκαλεί ερωτηματικά η χθεσινή γραπτή δήλωση της κυρίας Όλγας Γεροβασίλη κατ' εντολή του πρωθυπουργού, η οποία αναφέρει ότι «η εκλογολογία που καλλιεργείται τις τελευταίες ημέρες, ούτε ωφέλιμη είναι, ούτε στην πραγματικότητα ανταποκρίνεται»  και προσθέτει ότι «στο επίκεντρο του κυβερνητικού σχεδιασμού βρίσκεται, αυτή τη στιγμή, η ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους θεσμούς, αλλά και η επόμενη ημέρα, με πρώτο και βασικό στόχο την υλοποίηση της δέσμευσης της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, σχετικά με το χρέος». «Σκέψη για εκλογές δεν υπάρχει», αναφέρει  και καταλήγει ότι  «παράλληλα, η κυβέρνηση σχεδιάζει το πλέγμα των κυβερνητικών πρωτοβουλιών που θα απαιτηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η οικονομία, να αποκατασταθεί το αίσθημα ηρεμίας και κανονικότητας στην κοινωνία και να προωθηθούν επιτέλους οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο πολιτικό σύστημα και την λειτουργία τους κράτους».

Εκτιμάται πάντως ότι είναι μία συμβατική δήλωση που απευθύνεται προς όλες τις πλευρές, τους δανειστές, τα ελληνικά πολιτικά κόμματα και την εσωκομματική αντιπολίτευση. Ο κ. Τσίπρας θέλησε να καθησυχάσει τους δανειστές και να βάλει πάγο στα δικά του στελέχη και στις σχετικές δηλώσεις και δημόσιες συζητήσεις, έστω για μερικές ημέρες. Παράλληλα η δήλωση εντάσσεται στο blame game των εκλογών, παρότι οι εκλογές είναι βέβαιες και την ευνοούν, η κυβέρνηση θέλει να έχει την ευθύνη της προσφυγής στις κάλπες η εσωκομματική αντιπολίτευση. Άλλωστε μόλις πριν από τρεις ημέρες η κα Γεροβασίλη είχε δηλώσει ότι «η αποδυνάμωση της κυβέρνησης, ώστε να μην μπορεί να ψηφίζει μόνη της νόμους ανοίγει ζήτημα εκλογών». Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο  υπουργός Επικρατείας κ. Αλέκος Φλαμπουράρης δηλώνοντας ότι «αν και κανείς στην κυβέρνηση δεν θέλει εκλογές μπορεί να προκύψουν εξ αντικειμένου ή να επιβληθούν εάν δεν υπάρχει πλειοψηφία στην κυβέρνηση».
Η βέβαιη καταψήφιση του τρίτου μνημονίου από την Αριστερή Πλατφόρμα ανοίγει εκ των πραγμάτων θέμα κυβερνητικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Εκτιμάται ότι θα υπάρξουν από 35 έως 50 διαρροές ανάλογα με το πόσο σκληρό θα είναι το τελικό κείμενο. Το να συνεχίσει η κυβέρνηση την πορεία της με πλειοψηφία που μπορεί να κινείται και κάτω από τους 120 βουλευτές και να επιδιώκει σταθεροποίηση της οικονομίας και του κράτους όπως λέει η κυρία Γεροβασίλη ξεπερνά ακόμη και τους ευσεβείς πόθους. Αυτό γιατί τα κυβερνητικά στελέχη μέχρι χθες απέκλειαν την κυβέρνηση ειδικού σκοπού και παρασκηνιακά αποδοκίμαζαν τις σχετικές δηλώσεις του κ. Αλέξη Μητρόπουλου που είναι ο μόνος που το έχει θέσει ανοικτά.
Ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης λέει σε κατ' ιδίαν συνομιλίες του ότι η απόφαση των εκλογών από τον πρωθυπουργό έχει ληφθεί και ως εκ τούτου τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας προετοιμάζονται για την αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές. Το πιθανότερο είναι ότι οι εξελίξεις θα προλάβουν το έκτακτο συνέδριο. Φυσικά ο κ. Τσίπρας δεν θα συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτια τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν καταψηφίσει τις συμφωνίες με τους δανειστές.
Η καταψήφιση του μνημονίου από την Αριστερή Πλατφόρμα θα επιτρέψει στον κ. Τσίπρα να χρεώσει την ευθύνη για την προσφυγή στις κάλπες στην εσωκομματική αντιπολίτευση.
Από την στιγμή που θα έχουν ψηφίσει το μνημόνιο όλες οι άλλες δυνάμεις ο κ. Τσίπρας θα μπορεί να θέσει το δικύβευμα των εκλογών που θα είναι ποιός θα υλοποιήσει τις αποφάσεις στις οποίες θα έχουν συμφωνήσει όλες οι “φιλοευρωπαικές δυνάμεις”.
Η ταχεία προσφυγή στις κάλπες αμέσως μετά την ψήφιση του μνημονίου θα επιτρέψει στον κ. Τσίπρα να δώσει την μάχη ενώ ακόμη η κοινωνία θα προέρχεται από την θερινή ραστώνη και πριν φανούν στην καθημερινότητα των πολιτών οι συνέπειες και πριν αρχίσουν να έλθουν αντιμέτωποι με τις οικονομικές υποχρέωσεις του Φθινοπώρου.
Παράλληλα δεν θα επιτρέψει στην Αριστερή Πλατφόρμα να οργανωθεί μετά την βέβαιη διάσπαση για τις εκλογές.
Τα πλεονεκτήματα που εξασφαλίζει η ταχεία προσφυγή στις κάλπες εξανεμίζονται εάν οι εκλογές γίνουν μέσα στον Οκτώβριο ή όπως λέγεται στον Νοέμβριο. Το μνημόνιο θα έχει αρχίσει να παράγεί τις συνέπειες στην οικονομική καθημερινότητα των πολιτών, το πολιτικό κόστος θα αυξάνεται μέρα με την ημέρα ενώ η αντιπολίτευση και η ομάδα Λαφαζάνη θα έχουν χρόνο να προετοιμαστούν καλύτερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου