Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

Κουαρτέτο: «Κόψτε εδώ και τώρα την πρόωρη σύνταξη»


Γεμάτο από… διαπραγματεύσεις για ριζικές αλλαγές τόσο στα εργασιακά όσο και στα ασφαλιστικά δικαιώματα θα είναι το φετινό φθινόπωρο, χωρίς να αποκλείεται η άμεση θέσπιση σκληρών μέτρων, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το «κλείσιμο» των παραθύρων που επιτρέπουν ακόμη και σήμερα τη συνταξιοδότηση πριν από το 62ο ή το 67ο έτος της ηλικίας.

 Οι δανειστές πιέζουν για ταχύτερη προσαρμογή που επιφέρει άμεσες αυξήσεις ορίων ηλικίας ακόμη και άνω των έξι ετών από την πρώτη ημέρα ψήφισης του νόμου.
Ετσι, με βάση την πρόταση των δανειστών, ασφαλισμένη που θα συμπλήρωνε τα 50 μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2015 -και η οποία με βάση το ισχύον καθεστώς θα μπορούσε να πάρει άμεσα μειωμένη σύνταξη με βάση τις διατάξεις μητέρων με ανήλικο- θα χρειαστεί να περιμένει μέχρι το 2021 ή το 2022 για να θεμελιώσει το συνταξιοδοτικό δικαίωμα.


Για το εργασιακό, ο στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας είναι να μετατεθούν οι διαπραγματεύσεις για αργότερα, έτσι ώστε να υπάρξει εμπλοκή και άλλων διεθνών οργανισμών όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων, στην οποία έχει καταφύγει και η ΓΣΕΕ, έχει αποφανθεί αρκετές φορές στο παρελθόν υπέρ των ελληνικών θέσεων. Το «καλάθι» των εργασιακών περιλαμβάνει τον κατώτατο μισθό με όλα τα χαρακτηριστικά του (π.χ. τριετίες), τον συνδικαλιστικό νόμο (π.χ. άδειες, απεργίες), αλλά και το καθεστώς των απολύσεων (απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων κ.λπ.).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου