Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

Εργαζόμενοι με καινούργιο ωράριο οι εκπαιδευτικοί


 
Νέο ωράριο για τους εκπαιδευτικούς


Το ενδεχόμενο να αυξηθεί το διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών εξετάζει το υπουργείο Παιδείας, με δεδομένο ότι τα κονδύλια δεν επαρκούν για την πρόσληψη δασκάλων και καθηγητών, ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά στις σχολικές μονάδες για τη νέα χρονιά.

Nα «βάλουν πλάτη» δουλεύοντας λίγες ώρες παραπάνω καλούνται για άλλη μια φορά οι εκπαιδευτικοί των δημόσιων σχολείων, καθώς χρήματα δεν υπάρχουν για την πρόσληψη δασκάλων και καθηγητών ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά στις σχολικές μονάδες, για τη νέα χρονιά.
Χθες ο υπουργός Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί και πάλι το ωράριο των εκπαιδευτικών (ήδη έχει αυξηθεί κατά δύο ώρες από το 2013), εκφράζοντας μάλιστα την ελπίδα ότι οι εκπαιδευτικοί θα δεχτούν αυτή την επιλογή, στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας για να ξεπεραστεί η κρίση, διότι όλοι πρέπει να κάνουμε θυσίες.
Η έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς θα είναι μια δύσκολη υπόθεση και γι΄ αυτό ο κ. Μπαλτάς ξεκαθάρισε ότι είναι απόλυτη προτεραιότητα τον προσεχή Σεπτέμβριο να μπουν οι μαθητές στις τάξεις και να έχουν δασκάλους και βιβλία.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως όλα δείχνουν, για άλλη μια φορά θα επιλεγούν οι «δοκιμασμένες μέθοδοι» για την εξοικονόμηση διδακτικού προσωπικού, όπως αύξηση ωραρίου, μετατάξεις προσωπικού, αύξηση μαθητών ανά τάξη.
Συμβολή από όλους
Οσον αφορά την αύξηση του ωραρίου, ο υπουργός δεν θέλησε να δεσμευτεί αναφερόμενος σε συγκεκριμένες ώρες αλλά τόνισε ότι: «Η χώρα βρίσκεται σε κρίση, όλοι πρέπει να συμβάλουμε για να ξεπεραστεί η κρίση. Αν χρειαστεί ένας δάσκαλος να κάνει μία ή δύο ώρες παραπάνω ως συμβολή στο ξεπέρασμα της κρίσης νομίζω ότι θα το δεχθεί. Το σχολείο είναι μια σύνθετη μονάδα, μαθητές γονείς, εκπαιδευτικοί, γειτονιά. Στο πλαίσιο αυτής της σύνθετης μονάδας ο καθένας οφείλει να συμβάλει για να ξεπεραστεί η κρίση. Από τη μεριά του υπουργείου, με τα μέσα και τις δυνατότητες που έχει, θα κάνει το παν ώστε αυτές οι λύσεις να είναι για το καλό όλων, χωρίς να επιβαρυνθεί κανείς ιδιαίτερα πολύ».

Ανάγκες
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό φτάνουν περίπου στις 20.000, τα οποία θα πρέπει να καλυφθούν στο σύνολό τους από αναπληρωτές καθώς το ενδεχόμενο για μόνιμους διορισμούς διαρκώς απομακρύνεται.

Ομως, τα κονδύλια που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή δεν επαρκούν ούτε για την πρόσληψη των αναπληρωτών. Οπως παραδέχτηκε ο κ. Μπαλτάς, «αυτήν τη στιγμή οι διατιθέμενες πιστώσεις από τον τακτικό προϋπολογισμό όσο και από το ΕΣΠΑ δεν καλύπτουν το σύνολο των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που χρειαζόμαστε, αφού από το ΕΣΠΑ θα διατεθούν μόνο 10.000 πιστώσεις».
Για τον λόγο αυτό μάλιστα σήμερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας κ. Σταθάκη, σε μια προσπάθεια να εξευρεθούν οι πόροι για τους αναπληρωτές. «Οι δυσκολίες είναι μεγάλες για να επιτύχουμε τον στόχο να ανοίξουν τα σχολεία χωρίς προβλήματα, κυρίως διότι τα χρήματα λείπουν και χρειάζεται να κάνουμε όλων των ειδών τις προσπάθειες εύρεσης πόρων ώστε να έχουμε ακριβώς τον αριθμό των εκπαιδευτικών που χρειαζόμαστε», είπε ο κ. Μπαλτάς χθες σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση.
ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ Το ωράριο μετά τις αλλαγές του 2013
Μέχρι το 2012, οι δάσκαλοι δίδασκαν από 21 έως 24 ώρες την εβδομάδα ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας. Οι καθηγητές από 16 έως 21 ώρες, πάλι ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας. Το 2012, το ωράριο όλων των εκπαιδευτικών αυξήθηκε κατά δύο ώρες για όλες τις κατηγορίες. Τώρα, όπως δείχνουν τα πράγματα, θα χρειαστεί να αυξηθεί ξανά κατά δύο ώρες.
Σημειώνεται ότι οι εκπαιδευτικοί πέρα από τα διδακτικά καθήκοντα έχουν και τα διοικητικά, τα οποία τους προσθέτουν 9 ή 10 ώρες την εβδομάδα χωρίς σε αυτές τις ώρες να υπολογίζεται η προετοιμασία που πρέπει να κάνουν για τα μαθήματά τους στην τάξη, η διόρθωση των γραπτών κ.ά.
Η αλλαγή που έγινε το 2013 ορίστηκε με σχετική εγκύκλιο, η οποία ανέφερε τα εξής: Το νέο εβδομαδιαίο υποχρεωτικό ωράριο διδασκαλίας βάσει των διατάξεων προσδιορίζεται με βάση τον κλάδο, τα έτη υπηρεσίας και τη διοικητική θέση του εκπαιδευτικού. Οι καθηγητές φέτος θα εργάζονται 23 ώρες την εβδομάδα έως 18, ανάλογα με την προϋπηρεσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου