Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2015

Νέα αποζημίωση εργαζόμενου που τραυματίστηκε εν ώρα υπηρεσίας(ΦΩΤΟ)


Αποζημίωση ύψους 100.000 ευρώ επιδίκασε το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας, σε αστυνομικό που τραυματίστηκε το 2001, κατά την απόδραση του κακοποιού Κώστα Πάσσαρη από το νοσοκομείου «Γεώργιος Γεννηματάς», κρίνοντας ότι υπέστη  ηθική βλάβη.
Ειδικότερα αποφάσισε πως ότι υπάρχει ευθύνη του Δημοσίου λόγω παράλειψης των οργάνων της Υποδιεύθυνσης Μεταγωγών Δικαστηρίων Αθηνών (ΥΜΔΑ), για λήψη ιδιαίτερων μέτρων ασφαλείας κατά τη μεταγωγή του διαβόητου κακοποιού με αυξημένη δύναμη και ανάλογο εξοπλισμό για να αποτραπεί η επίθεση.

 
Ακόμη, το δικαστήριο δέχθηκε ότι τα αρμόδια όργανα της υπηρεσίας δεν χαρακτήριζαν τον κρατούμενο Κ. Πάσσαρη ως «εγκληματία ειδικής κατηγορίας» αλλά απλά ως εγκληματία «άκρως επικίνδυνο απόδρασης», χαρακτηρισμός που αποδίδεται ωστόσο στο μεγαλύτερο αριθμό των ποινικών κρατουμένων.
Αντίθετα, με την απόφασή του το Διοικητικό Πρωτοδικείο απέρριψε τον ισχυρισμό του Δημοσίου για συνυπαιτιότητα του αστυνομικού στον τραυματισμό του. Οι δικαστές δέχθηκαν ότι ο αστυνομικός δεν έφερε την ευθύνη για τη τοποθέτηση χειροπεδών στον κρατούμενο και πως ακόμη και αν έφερε όπλο δεν θα μπορούσε να αντιδράσει και να αποτρέψει μόνος του τη επίθεση και τον σοβαρό τραυματισμό του. Και αυτό λόγω του αιφνίδιου χαρακτήρα του συμβάντος και των συνθηκών υπό τις οποίες αυτό έλαβε χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου