Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Επενδυτές με... δεμένα χέρια και άδειες τσέπες



Έντονη δυσφορία στην ευρύτερη επενδυτική κοινότητα προκαλούν οι συνεχιζόμενοι περιορισμοί που τέθηκαν μετά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων στις 28 Ιουνίου του 2015 και έχουν ως αποτέλεσμα τα «δεμένα χέρια» των επενδυτών και συχνότατα τις αρνητικές τους αποδόσεις.
Η ουσία είναι πως στην πράξη -μεταξύ άλλων- οι Έλληνες αποταμιευτές:
• Δεν είναι σε θέση να αγοράσουν μετοχές και ομόλογα, εκμεταλλευόμενοι ενδεχόμενες ευκαιρίες που έχουν προκύψει, ή που θα προκύψουν.
• Δεν μπορούν ούτε να αποκτήσουν, αλλά ούτε και να ρευστοποιήσουν μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, είτε αυτά επενδύουν στο εσωτερικό, είτε στο εξωτερικό. Με τον τρόπο αυτό στερούνται ρευστότητας, αδυνατούν να «κλειδώσουν» κερδοφόρες θέσεις και επίσης δεν μπορούν να προχωρήσουν σε κινήσεις τερματισμού των ζημιών τους (stop loss).
• Δεν έχουν ουσιαστικά διαπραγματευτική δύναμη απέναντι στις τράπεζες, με στόχο να καρπωθούν υψηλότερα επιτόκια στις καταθέσεις (προθεσμιακές και μη).

• Και προφανώς, οι επενδυτικές τους επιλογές περιορίζονται σε εγχώρια περιουσιακά στοιχεία.
Μετοχές: Αφού το Χρηματιστήριο της Αθήνας έμεινε κλειστό ολόκληρο τον Ιούλιο, σήμερα οι Έλληνες επενδυτές μπορούν ουσιαστικά μόνο να πουλήσουν, καθώς για να αγοράσουν απαιτείται «νέο χρήμα» (μετρητά, έμβασμα από το εξωτερικό). Το αποτέλεσμα είναι γνωστό καθώς ο Γενικός Δείκτης έχει καταγράψει σημαντικές απώλειες (ο τραπεζικός δείκτης πολύ μεγαλύτερες) και η πλειονότητα των εισηγμένων τίτλων εμφανίζει ασήμαντη εμπορευσιμότητα.
Αμοιβαία Κεφάλαια: Ακόμη και σήμερα, οι επενδυτές δεν έχουν τη δυνατότητα ούτε να αγοράσουν, αλλά ούτε και να ρευστοποιήσουν μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, τόσο του εξωτερικού, όσο και του εσωτερικού. Απλώς παρακολουθούν από... τις σελίδες των εφημερίδων και των υπολογιστών τους τις μεταβολές των καθαρών τιμών των μεριδίων τους.
Αναμφίβολα, υπάρχουν τεχνικά ζητήματα, ωστόσο έχουν εκφραστεί παράπονα τόσο από επενδυτές που επιθυμούν να ρευστοποιήσουν τους τίτλους τους, όσο και από άλλους που θέλουν να έχουν τη δυνατότητα τοποθέτησης σε συγκεκριμένες κατηγορίες Α/Κ.
Στελέχη της αγοράς πάντως, υποστηρίζουν πως θα πρέπει να επιτραπεί άμεσα η δυνατότητα αγοράς μεριδίων στις περισσότερες κατηγορίες Αμοιβαίων Κεφαλαίων.
Καταθέσεις: Ισχύουν οι περιορισμοί στις αναλήψεις (420 ευρώ την εβδομάδα), με το ύψος των επιτοκίων των προθεσμιακών καταθέσεων να έχει υποχωρήσει κατά περίπου 20-30 μονάδες βάσης κατά τη διάρκεια των κεφαλαιακών ελέγχων. Έτσι, οι κάτοχοι προθεσμιακών καταθέσεων που λήγουν, έχουν πολύ περιορισμένες δυνατότητες επιλογής: α) Να τις ανανεώσουν με ένα επιτόκιο γύρω στο 1,3% β) Να τις μετατρέψουν σε καταθέσεις ταμιευτηρίου με απόδοση γύρω στο 0,1% και γ) Να τις μεταφέρουν σε άλλη συστημική τράπεζα, αν έχουν τη δυνατότητα να μετατρέψουν τις καταθέσεις τους από ανασφάλιστες σε ασφαλισμένες (κάτω από 100.000 ευρώ ανά τράπεζα, ανά συνδικαιούχο).
Ομόλογα: Ούτε και σ' αυτή την περίπτωση οι επενδυτές μπορούν να αγοράσουν ομόλογα διαθέτοντας «παλαιό χρήμα».
Ασφαλιστικά προϊόντα: Τα ασφαλιστικά-επενδυτικά προϊόντα που τοποθετούνταν ουσιαστικά σε τίτλους του εξωτερικού και κατά το πρώτο εξάμηνο προσέλκυσαν όσους ήθελαν να εξασφαλιστούν έναντι μιας ενδεχόμενης εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, έχουν σταματήσει να διατίθενται.
Αντίθετα όμως, συνεχίζεται η διάθεση των κλασικού τύπου ασφαλιστικών-επενδυτικών προγραμμάτων (π.χ. συνταξιοδοτικά, παιδικά), μέσω των οποίων ο πελάτης καρπώνεται ελάχιστη ετήσια εγγυημένη απόδοση σε περίπτωση που διατηρήσει την επένδυσή του έως τη λήξη. Ωστόσο, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα πρέπει να σπεύσουν, καθώς οι εγγυημένες ελάχιστες ετήσιες αποδόσεις που προσφέρουν οι ασφαλιστικές εταιρείες ακολουθούν πτωτική τάση και πολύ πιθανόν ένα νέο κύμα μειώσεων να προκύψει από τον επόμενο μήνα.
Ακίνητα: Η επένδυση σε ακίνητα παραμένει ελεύθερη και μάλιστα δεν έλειψαν εκείνοι που επέλεξαν κατά τους τελευταίους μήνες την αγορά κατοικιών προκειμένου -κατά την εκτίμησή τους- να εξασφαλιστούν έναντι πιθανού κουρέματος καταθέσεων, ή έναντι εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη. Ωστόσο, η πορεία των τιμών στα ακίνητα παραμένει πτωτική, με τους παράγοντες της αγοράς να προβλέπουν περαιτέρω υποχώρηση μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο, καταλήγει το euro2day.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου