Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

Προς παραχώρηση το αεροδρόμιο του Αράξου σε ιδιώτες


Στα χέρια ιδιωτών θα περάσει σε σύντομο χρονικό διάστημα το αεροδρόμιο του Αράξου και στην εκτίμηση αυτή συγκλίνει η πώληση των 14 ελληνικών περιφερειακών αεροδρομίων, τα οποία εκποιήθηκαν μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και αγοράστηκαν από την γερμανική εταιρία «Fraport», με την κυβέρνηση να δίνει το «πράσινο φως».
Μπορεί το αεροδρόμιο του Αράξου να μην είναι μέσα σε αυτά τα 14 αεροδρόμια που παραχωρήθηκαν στην γερμανική εταιρία, όμως είναι μέσα στην λίστα των αεροδρομίων εκείνων που πρόκειται να δοθούν σε αυριανούς μελλοντικούς επενδυτές – αγοραστές και συμπεριλαμβάνεται στο δεύτερο "κύμα" πωλήσεων. 
Η πώληση των 14 αυτών αεροδρομίων αποτελεί τον προάγγελο για την εκχώρηση του πολιτικού αεροδρομίου του Αράξου σε ιδιώτες. Στην λίστα πάντως αυτών που ήδη εκχωρήθηκαν συμπεριλαμβάνονται τα αεροδρόμια του Ακτίου, της Κεφαλονιάς, της Ζακύνθου, της Κέρκυρας, της Θεσσαλονίκης, των Χανίων, της Καβάλας, της Ρόδου, της Κω, της Σάμου, της Μυτιλήνης, της Μυκόνου, της Σαντορίνης και της Σκιάθου. 


Ποια είναι η γερμανική εταιρία Fraport 

Το τίμημα που θα καταβάλει η Fraport ανέρχεται σε 1,23 δισ. ευρώ.

Η εταιρία προσέφερε εφάπαξ τίμημα 1,2 δισ. ευρώ, ετήσιο μίσθωμα 22,9 εκατ. ευρώ κατ' έτος, ποσοστό 25% από τα από τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων έσοδα και τέλη υπέρ ΥΠΑ, που φτάνουν 1,2 δισ. ευρώ για όλη την περίοδο της παραχώρησης. Παράλληλα, δεσμεύθηκε για επενδύσεις 330 εκατ. στην πρώτη τετραετία και συνολικά 1,4 δισ. ευρώ για τις επόμενες τέσσερις δεκαετίες.
Να σημειωθεί ότι ναυαρχίδα» της εταιρείας είναι ο αερολιμένας της Φρανκφούρτης, ενώ  διαχειρίζεται τα αεροδρόμια του Ανόβερου, της Αγίας Πετρούπολης, της Βάρνας, του Πύργου (Μπουργκάς), της Αττάλειας, το «Ίντιρα Γκάντι» του Νέου Δελχί, του αεροδρομίου στο Σι'αν στην Κίνα, το αεροδρόμιο του Ντακάρ και το «Χόρχε Τσάβες» της Λίμας.
Κύριος μέτοχος της εισηγμένης Fraport είναι το γερμανικό ομόσπονδο κρατίδιο της Έσσης (31,35%), ενώ ακολουθούν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Έσσης (20,2%), η αεροπορική εταιρεία Lufthansa (8,45%), η αυστραλιανή επενδυτική εταιρεία Rare Infrastructure Limited (5,27%) και οι λοιποί μέτοχοι (34,91%).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου