Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Καθοδόν το νέο Ασφαλιστικό



Συνεδρίαση για πρώτη φορά η επιτροπής για το ασφαλιστικό, με τα 12 μέλη της να  καθορίζουν το χρονοδιάγραμμα των συναντήσεων που θα πραγματοποιήσουν, καθώς και το πλαίσιο των συζητήσεων που πρέπει να γίνουν, έτσι ώστε να καταστεί δυνατό σε σύντομο χρονικό διάστημα να καταθέσουν την ολοκληρωμένη πρότασή τους για ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα, με στόχο να τεθεί σε εφαρμογή από το 2016 και μετά. 
Η συγκεκριμένη πρόταση, με βάση τη μνημονιακή δέσμευση, πρέπει να έχει κατατεθεί επίσημα έως το τέλος Οκτωβρίου και γι’ αυτό η επιτροπή έχει αποφασιστεί να ολοκληρώσει τις εργασίες έως το πρώτο 15νθήμερο του ίδιου μήνα. 

Η επιτροπή έχει υπόψη της ότι σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που έχει δώσει το υπουργείο Εργασίας, η πρόταση που θα κατατεθεί θα πρέπει να εστιάζει σε ένα ασφαλιστικό σύστημα με αναδιανεμητικό χαρακτήρα. Εάν η επιτροπή καταφέρει να ετοιμάσει εντός χρονοδιαγράμματος ένα σχέδιο «Β» για το ασφαλιστικό, τότε η κυβέρνηση θα αποκτήσει ένα επιπλέον διαπραγματευτικό ατού, στις επαφές που θα γίνουν με τους εκπροσώπους των θεσμών, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. 
Στόχος του υπουργείου Εργασίας, είναι να πείσει τους εκπροσώπους των δανειστών ότι μπορεί να υλοποιήσει την όποια πρόταση της επιτροπής και να αφήσει στο «περιθώριο» τις μνημονιακές παρεμβάσεις και δεσμεύσεις. Στόχος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ  του dikaiologitika.gr, είναι να καταφέρει να πετύχει αξιοπρεπείς συντάξεις και κυρίως βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος για τα επόμενα έτη, χωρίς όμως η ελληνική πρόταση να παρεκκλίνει από τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας αλλά και από τις συνταγματικές επιταγές. 
Ουσιαστικά, η επιτροπή για το ασφαλιστικό, θα πρέπει να καταλήξει σε μια ολοκληρωμένη πρόταση που θα περιλαμβάνει τα βασικά θεσμικά χαρακτηριστικά του νέου ασφαλιστικού, αλλά και το πώς θα δρομολογηθεί η πορεία μετάβασης από το παλιό στο νέο σύστημα. Όλα αυτά θα βασίζονται σε εκτίμηση λειτουργίας αναλογιστικού τύπου, αφού μοιάζει δύσκολο να υπάρχει έτοιμη εμπεριστατωμένη αναλογιστική μελέτη σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. 
Η επόμενη συνεδρίαση, προγραμματίστηκε για την επόμενη Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου, με τα μέλη της επιτροπής να αναλαμβάνουν τη δέσμευση να υποβάλλουν τις προσωπικές προτάσεις τους για τις όποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. 
Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη επιτροπή για το ασφαλιστικό είχε συσταθεί και το 2009 και είχε με τη σειρά της ετοιμάσει σχετικό πόρισμα. Η νέα επιτροπή δεσμεύτηκε να κάνει χρήση του εν λόγω πορίσματος για να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου