Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

Τα 8+1 «καυτά» μέτωπα της κυβέρνησης με τους δανειστές–Οι ασφυκτικές πιέσεις του «κουαρτέτου» και τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης


Προς την τελική του ευθεία βαίνει ο πρώτος γύρος των συνομιλιών ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το «κουαρτέτο» των δανειστών για την οριστικοποίηση των όρων του νέου οικονομικού προγράμματος.
Το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί πάση θυσία οι συνομιλίες της διαπραγματευτικής ομάδας και των αρμόδιων υπουργών να ολοκληρωθούν μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο και η συμφωνία να ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή πριν τις 20 του μήνα, ούτως ώστε μέσα στον Αύγουστο να εκταμιευθεί η πρώτη δόση του νέου προγράμματος.
Ωστόσο, μέχρι τότε θα πρέπει να ξεπεραστούν μια σειρά εμποδίων και προαπαιτούμενων που απαιτούν οι δανειστές.
Σήμερα, αναμένεται να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων με τη συνάντηση των επικεφαλής των πιστωτών με τους υπουργούς Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Σταθάκη, με «μενού» την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τις ιδιωτικοποιήσεις.
Τόπος της συνάντησης θα είναι το κεντρικό ξενοδοχείο που έχει καταλύσει η αντιπροσωπεία των εκπροσώπων των δανειστών. 

Η συνάντηση ξεκίνησε στη 13:30, ενώ στις 12:00 υπήρξε συνάντηση σε τεχνικό επίπεδο για το ζήτημα των εργασιακών.
Αύριο θα υπάρξει νέα συνάντηση των δυο υπουργών με τους εκπροσώπους των θεσμών, καθώς ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος των διαπραγματεύσεων και θα υπάρξει μια «ανακεφαλαίωση» των συζητήσεων.
Τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης
Για την επίτευξη της συμφωνίας οι δανειστές ζητούν συγκεκριμένα μέτρα στη φορολογία, τις εργασιακές σχέσεις, το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό, αλλά και στην αγορά προϊόντων.
Οι δημοσιονομικοί στόχοι, σ'υμφωνα με το aftodioikisi.gr, θα αποτελέσουν το βαρόμετρο για μια σειρά ρυθμίσεων που ενδεχομένως αποφασιστούν, κυρίως σε ό,τι αφορά το ποσοστό των μειώσεων στους μισθούς του Δημοσίου με βάση το νέο μισθολόγιο, την κατάργηση της χαμηλής φορολογίας των αγροτών, για το εάν θα καταργηθεί η φοροαπαλλαγή στο αγροτικό πετρέλαιο, σε ποιους θα μειωθούν οι δόσεις της ρύθμισης οφειλών και το πότε θα μειωθεί το ακατάσχετο μισθών – συντάξεων.
Χθες, οι εκπρόσωποι των δανειστών είχαν συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο από τον οποίο ζήτησαν την άμεση νομοθέτηση και εφαρμογή των αλλαγών σε ό,τι αφορά τις πρόωρες συντάξεις. Οι δανειστές ζητούν, μάλιστα, την εφαρμογή της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης ως ένδειξη πρόθεσης από την ελληνική πλευρά για συνεννόηση.
Ωστόσο, σύμφωνα με τη real.gr, ακόμα κι αν Ελλάδα και δανειστές βρουν τη χρυσή τομή για αυτό το θέμα, μέσα στις επόμενες μέρες θα πρέπει να έχουν ξεπεραστεί και τα υπόλοιπα «αγκάθια» προτού κλείσει η συμφωνία.
Συγκεκριμένα, η ελληνική κυβέρνηση και οι δανειστές πρέπει να συμφωνήσουν για τα εξής ζητήματα:
• Ποιους θα επιβαρύνει η νέα φορολογική κλίμακα που θα ψηφιστεί το φθινόπωρο και θα εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο του 2016.
• Για την κατάργηση ή μείωση του αφορολόγητου της έκτακτης εισφοράς που μέχρι σήμερα ανέρχεται στις 12.000 ευρώ.
• Πόσο θα μειωθούν οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων με βάση το νέο μισθολόγιο.
• Πόσο και πότε θα καταργηθεί η χαμηλή φορολογία των αγροτών και το αν θα καταργηθεί από φέτος η φοροαπαλλαγή στο αγροτικό πετρέλαιο.
• Από ποιες κατηγορίες οφειλετών θα «ψαλιδιστούν» οι δόσεις της ρύθμισης οφειλών.
• Το χρονικό σημείο που θα μειωθεί το ακατάσχετο των μισθών και των συντάξεων.
• Πως θα οριστεί ο κατώτατος μισθός με βάση τις νέες συμβάσεις εργασίας.
• Το αν θα απελευθερωθούν οι ομαδικές απολύσεις.
• Το αν θα τεθούν περιορισμοί στην προκήρυξη απεργιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου