Δευτέρα, 17 Αυγούστου 2015Συνολικά 35 κατηγορίες ασφαλισμένων,  φορτώνονται πλέον από 9 μήνες έως και 5 χρόνια επιπλέον εργασίας, αν και με τα προηγούμενα δεδομένα, προ τρίτου μνημονίου, θα μπορούσαν να έχουν πάρει πλήρη σύνταξη πριν τα 67, αλλά δυστυχώς επηρεάζονται άμεσα από τις νέες ρυθμίσεις.
Όμως με το νέο νόμο ανεβαίνουν μέχρι τα 67 για πλήρη σύνταξη και στα 62 για μειωμένη όλες οι ηλικίες για όσους έχουν ασφαλιστεί πριν από την 31/21/1992 σε ταμεία μισθωτών (ΔΕΚΟ, ΙΚΑ, τραπεζών, Δημοσίου), ελευθέρων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), και στους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους και συμβολαιογράφους (ΤΣΑΥ, ΤΣΕΜΔΕ, ΤΑΝ).
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου», στις κατηγορίες που θίγονται, ανήκουν όλοι όσοι είχαν έναρξη ασφάλισης πριν από την 1/1/1993 και συμπλήρωσαν μέχρι τις 31/12/2012 τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης για να κατοχυρώσουν την έξοδο με όρια ηλικίας πριν από τα 67 και τα 62.

Το νέο ασφαλιστικό ανατρέπει τα κατοχυρωμένα αλλά όχι και τα θεμελιωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα. Έτσι, όσοι είναι 50 έως 66 ετών μέχρι την ημερομηνία που θα δημοσιευθεί ο νέος νόμος και έχουν συμπληρώσει τον απαραίτητο χρόνο ασφάλισης, δεν θα έχουν αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης ακόμα και αν η αίτησή τους υποβληθεί μετά την ψήφιση του νόμου.
Αντίθετα, η πλειονότητα των μέχρι το 1992 ασφαλισμένων που πιάνουν είτε την ηλικία των 50 έως των 66 ετών είτε συμπληρώνουν τον χρόνο ασφάλισης, μετά την ψήφιση του νόμου, θα επιβαρυνθούν με αύξηση του ορίου ηλικίας που ξεκινά από 5 χρόνια για τις ηλικίες των 50-53 και περιορίζεται στους 9 μήνες για όσους είναι 60 ετών.
Σύμφωνα πάντα με την ίδια εφημερίδα, πάνω από 450.000 ασφαλισμένοι έχουν συμπληρώσει τον χρόνο ασφάλισης για πρόωρη έξοδο αλλά θέλουν ως 5 χρόνια για να πιάσουν και την ηλικία αποχώρησης.
Τέλος, με το νέο νόμο, μπαίνει τέλος στις πρόωρες αφού επιβάλλεται εφάπαξ αύξηση των ορίων ηλικίας έως 5 χρόνια με αφετηρία το 50ο έτος. Έτσι, μια ασφαλισμένη που είναι 50 ετών θα μπορεί να αποχωρήσει όταν είναι 55, ενώ αν είναι 54 ετών θα βγει στην σύνταξη στα 56,5.
Όλα αυτά και έχουν έρθει ήδη τα πρώτα δείγματα γραφής μετά τη συμφωνία του Τρίτου Μνημονίου, με την πρώτη εγκύκλιο που εξ΄δωσε η κυβέρνηση, να κατεβάζει την κατώτατη σύνταξη κάτω των 400 ευρώ, και συγκεκριμένα, να πηγαίνει από τα 486 ευρώ, στα 392,7 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου