Κυριακή, 9 Αυγούστου 2015

Στο ίδιο 24ωρο η ψήφιση των προαπαιτούμενων και της συμφωνίας


Με τις εντατικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους Τσακαλώτο-Σταθάκη να κορυφώνονται σήμερα, αφού ακόμα υπάρχουν μερικά ανοιχτά ζητήματα, που όμως θα κλείσουν γρήγορα αφού η κυβέρνηση έχει παραδεχτεί ότι δεν έχει πια κόκκινες γραμμές, ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος διευκρινίζει ποιο είναι το αντικείμενο των τελικών επαφών των δύο θεσμών.
Οι σημερινές, κρίσιμες διαβουλεύσεις σε τεχνικό επίπεδο, που διεξάγονται παράλληλα, αφορούν στα θέματα που παραμένουν ανοιχτά στις διαπραγματεύσεις.

Ο συζητήσεις γίνονται για τα δημοσιονομικά μεγέθη σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ενώ στην ατζέντα συμπεριλαμβάνονται επίσης:
1) το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα,
2) τα «κόκκινα» δάνεια,
3) η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς και το θέμα της
4) πρόωρης συνταξιοδότησης.
Όπως αναφέρει το συγκεκριμένο στέλεχος, στο iefimerida.gr, αυτό που έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων είναι τα prior actions (τα προαπαιτούμενα) στα οποία πρέπει να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση, έτσι ώστε κλείσει η πρώτη εκταμίευση των χρημάτων από τη νέα δανειακή σύμβαση.
Το σημαντικό για την ελληνική κυβέρνηση είναι αν θα πρέπει να περάσει αυτά τα προαπαιτούμενα από τη Βουλή, πριν από τη συνολική συμφωνία. Αυτό φαίνεται να έχει λυθεί με τον τρόπο που επιθυμούν τα κυβερνητικά στελέχη. Συγκεκριμένα, τα προαπαιτούμενα θα έρθουν στη Βουλή μαζί με το σύνολο της συμφωνίας (στην καλύτερη περίπτωση την επόμενη Πέμπτη).
Αυτό σημαίνει πως δεν θα χρειαστούν δύο ψηφοφορίες στη Βουλή, αλλά μια που θα περιλαμβάνει τα πάντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου