Σάββατο 8 Αυγούστου 2015

Η κυβέρνηση ενέδωσε στις πιέσεις των θεσμών για τις 100 δόσεις


Οι δανειστές άλλαξαν τη ρύθμιση των 100 δόσεων

Σημαντικές αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων φέρνει το υπουργείο Οικονομικών «ενδίδοντας» στις πιέσεις των θεσμών. 
Μπορεί μέχρι σήμερα να έχουν εισπραχθεί περισσότερα από 800 εκατ. ευρώ από περίπου 900.000 οφειλέτες οι οποίοι αξιοποίησαν την ευκαιρία ρυθμίζοντας τα χρέη τους σε πολλές δόσεις ή καταβάλλοντας εφάπαξ το κεφάλαιο και σβήνοντας το σύνολο των προσαυξήσεων, ωστόσο ΔΝΤ,ΕΕ, ΕΚΤ και ESM επιθυμούσαν εξαρχής την αλλαγή της ρύθμισης και τελικά επέβαλαν συγκεκριμένες αλλαγές σε αυτή.
Έτσι, σύμφωνα με το tovima.gr, το ισχύον επιτόκιο που θεωρείται προκλητικά χαμηλό από τους δανειστές θα αυξηθεί κοντά στο 5%. Σημειώνεται πως για ποσά άνω των 5.000 ευρώ το ετήσιο επιτόκιο είναι σήμερα 3%, ενώ εάν οι ρυθμιζόμενες οφειλές είναι έως 5.000 ευρώ, δεν επιβάλλεται καμία προσαύξηση εντός της ρύθμισης.

Μια ακόμη σημαντική αλλαγή έχει να κάνει με τους «μεγαλοοφειλέτες», οι οποίοι έχουν αντικειμενικά οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν φόρους. Σε αυτούς ο αριθμός των δόσεων θα μειωθεί κατά 50% (π.χ από 50 σε 25).
Καθώς η ισχύουσα ρύθμιση δεν θέτει καμία προϋπόθεση ως προς την εκπλήρωση των τρεχουσών φορολογικών υποχρεώσεων για να τη διατηρήσει ο φορολογούμενος,  πλέον θα θεσμοθετηθεί πως η πληρωμή των τρεχουσών οφειλών ή εναλλακτικά η ένταξή τους στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων θα αποτελεί προϋπόθεση για να μη χαθεί η χρυσή ρύθμιση των 100.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου