Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων καταγγέλλει ο Σύλλογος εργαζομένων του ΑΕΙ Πάτρας


Σκληρή επιστολή εξέδωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΑΕΙ Πάτρας, που καταγγέλλει περιπτώσεις καταπάτησης εργασιακών δικαιωμάτων από εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο, τονίζοντας χαρακτηριστικά:
"Η καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων από τους εργοδότες –εταιρείες έχει γίνει καθημερινή υπόθεση.
Οι εργοδότες αφού έχουν πολλαπλασιάσει   τα κέρδη τους από την εκμετάλλευση των εργαζομένων χρησιμοποιούν την οικονομική κρίση για να εκβιάσουν τους εργαζόμενους, να μην πληρώσουν τα δεδουλευμένα και την άδεια.
Αυτή η εικόνα υπάρχει και στο Πανεπιστήμιο με πιο πρόσφατο το γεγονός της εταιρείας που έχει την εργολαβία καθαριότητας  η οποία έχει τις εργαζόμενες δύο μήνες απλήρωτες και τις εκβιάζει ότι αν δεν τους αρέσει να φύγουν.
Παράλληλα είδαν το φως τις δημοσιότητας στοιχεία για την φορολογική του «συμπεριφορά» που τον καθιστούν  υπόλογο για κακουργηματική  φοροδιαφυγή της τάξης του 1,87 εκατομμυρίων Ευρώ.
Το Πανεπιστήμιο  έχει μεγάλη ευθύνη γιατί αφήνει ασύδοτους τους εργολάβους απέναντι στο προσωπικό ιδιαίτερα σ’ ένα ευαίσθητο κλάδο όπως είναι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα που  αμείβονται  με ψίχουλα  τα οποία για να τα πάρουν «ζητιανεύουν»  και εκβιάζονται από τον εργοδότη πατώντας στην ανάγκη τους για δουλειά.

Το Πανεπιστήμιο επίσης θεώρησε σωστό λόγω μείωσης του κονδυλίου της καθαριότητας ,αντί να μειώσει το κέρδος του εργολάβου να μειώσει τις ώρες εργασίας του προσωπικού ώστε να αμείβονται  λιγότερο στην νέα εργολαβία.
Η εργολαβία στοιχίζει στο Πανεπιστήμιο 67.000 το μήνα . Έχει περίπου  45 εργαζόμενες  που αμείβονται  με 400 ευρώ καθαρά περίπου. Με τις ασφαλιστικές  εισφορές, όταν τις πληρώνει, να του στοιχίζουν 600 Ευρώ ( δεν υπολογίζουμε τυχόντα προγράμματα).Δηλαδή  οι μισθοί αναλογούν στο 50% της δαπάνης.
Απαιτούμε από το Πανεπιστήμιο να σταματήσει τον εργασιακό μεσαίωνα.
Να προχωρήσει άμεσα σε συμβάσεις εργασίας με τους ίδιους τους εργαζόμενους και να σταματήσει το καθεστώς των εργολαβιών.
Απαιτούμε το Πανεπιστήμιο να πάρει όλα τα μέτρα ώστε να πληρωθούν πρώτα οι εργαζόμενοι ,πριν το δημόσιο προχωρήσει σε πιθανή παρακράτηση.
Απαιτούμε να μην του ανατεθεί άλλη εργολαβία αν δεν πληρώσει το σύνολο των οφειλομένων στις εργαζόμενες και δεν διερευνηθεί από το Πανεπιστήμιο η φορολογική απάτη.
Να μην προχωρήσει σε απολύσεις για το διάστημα  που το Πανεπιστήμιο είναι κλειστό αλλά να πάρουν οι εργαζόμενες την άδεια τους κανονικά αυτό το χρονικό διάστημα.
Να σταματήσει η τρομοκρατία και ο εκβιασμός των εργαζομένων."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου