Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Φάκελος Ασφαλιστικό: Τι ζητούν οι δανειστές

Φάκελος Ασφαλιστικό: Τι ζητούν οι δανειστές
Μέτρα σοκ ζητούν οι δανειστές από την ελληνική κυβέρνηση για τις συντάξεις όπως την άμεση κατάργηση των πρόωρων, τη νέα μείωση σε κύριες και επικουρικές αλλά και την κατάργηση του ΕΚΑΣ.

Επίσης, ζητούν πλήρη εφαρμογή των ασφαλιστικών νόμων του 2010 και του 2012, αύξηση των ορίων ηλικίας για όλους ακόμη και για εκείνους που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα έως το 2012.

Το τέλος στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις από το 2016 αποδέχεται η

ελληνική πλευρά δημιουργώντας ένα νέο κύμα εξόδου στη σύνταξη.

Ειδικότερα:

ΠΡΟΩΡΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
: Οι δανειστές ζητούν να αυξηθούν άμεσα τα όρια ηλικίας για όλους, και για εκείνους που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα μέχρι το 2012 στα 67 για πλήρη σύνταξη και στα 62 για μειωμένη.
Η ελληνική πλευρά αντιπροτείνει από το 2016 και έως το 2025 να αυξάνονται σταδιακά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης όσων συνταξιοδοτούνται πριν από το 62ο έτος ηλικίας. Από το 2016 έως το 2022 η αύξηση θα είναι ένα εξάμηνο ανά έτος, ενώ από το 2023 έως το 2025 η αύξηση θα είναι ένα έτος ανά έτος. Κατά την ελληνική πλευρά θα γίνουν σεβαστά θεμελιωμένα δικαιώματα καθώς και ομάδες ασφαλισμένων όπως μητέρες με ανήλικα, εργαζόμενοι σε ΒΑΕ και ΑΜεΑ. Τονίζεται ότι για όσους δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012 τα όρια συνταξιοδότησης έχουν διαμορφωθεί στα 67 για πλήρη και στα 62 για μειωμένη. Σημειώνεται ότι μια σειρά ασφαλιστικών διατάξεων δίνει δυνατότητα εξόδου με μειωμένη σύνταξη, από τα 50 έως τα 60 για όσους πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012, με μεγάλες κερδισμένες τις μητέρες ανηλίκων. Για όσους κλειδώνουν το δικαίωμα από το 2013 και μετά πρόωρη σύνταξη -όπου αυτή προβλέπεται- δίνεται στα 62 (καθώς πλήρης σύνταξη καταβάλλεται στα 67).

Τα στοιχεία δείχνουν ότι με τα ισχύοντα ο ένας στους τρεις ασφαλισμένους έχει τη δυνατότητα να βγει στη σύνταξη πριν από τη συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας του. Εκτιμάται ότι περίπου 120.000 ασφαλισμένοι έχουν πιάσει τόσο τα έτη ασφάλισης όσο και το όριο ηλικίας και επομένως μπορούν να αποχωρήσουν αφού έχουν θεμελιώσει δικαίωμα και προστατεύονται συνταγματικά. Άλλοι 100.000 ασφαλισμένοι εκτιμάται ότι έχουν τα έτη ασφάλισης και περιμένουν να συμπληρώσουν το όριο ηλικίας. Από αυτούς, περίπου 80.000 θέλουν λιγότερο από 4 χρόνια για να αποχωρήσουν και θεωρείται ότι έχουν ώριμα δικαιώματα.

Επίσης η ελληνική πλευρά προτείνει σε περίπτωση πρόωρης αποχώρησης, η σύνταξη να μειώνεται έως και 10% άνω του 6%που προβλέπεται σήμερα ως πέναλτι για την πρόωρη συνταξιοδότηση. Δηλαδή προστίθεται επιπλέον μείωση 10% στο πέναλτι του 6% κατ' έτος για πρόωρη συνταξιοδότηση, πέραν της πενταετίας. Αν για παράδειγμα, η συνταξιοδότηση γίνει στα 57 χρόνια και το όριο είναι στα 62, η σύνταξη θα είναι μειωμένη κατά 30%. Αν όμως είναι 55 ετών, η σύνταξη θα είναι μειωμένη κατά 52%.

Σύμφωνα με την ελληνική πρόταση από τη μείωση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, σταδιακά, από το 2016 και έως το 2025 θα εξοικονομηθούν κατά τον πρώτο χρόνο 71 εκατ. ευρώ και σωρευτικά, 824 εκατ. ευρώ έως το έτος κατά το οποίο θα κλείσει για πάντα η πόρτα των συνταξιοδοτήσεων πριν από τη συμπλήρωση του 62ου έτους ηλικίας.Αντίθετα, οι πιστωτές, ζητούν μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά τουλάχιστον 450 εκατ. ευρώ το δεύτερο δίμηνο του 2015 (χωρίς να υπολογίζονται σε αυτά, τα 326 εκατ. ευρώ από τη μη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις καθώς οι πιστωτές ζητούν ισοδύναμα) και άλλα 1,8 δισ. ευρώ εντός του 2016.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Η ελληνική πλευρά επιμένει στην κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, έως το 2016 και σίγουρα μέχρι την ολοκλήρωση του νέου ασφαλιστικού συστήματος, ενώ δεν θα εφαρμόσει το νέο τρόπο υπολογισμού των κύριων συντάξεων, για το 2015. Οι δανειστές ζητούν να μειωθούν(πάλι) οι κύριες και επικουρικές συντάξεις με την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.Συμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας εάν συνεχιστεί η εφαρμογή της ρήτρας για τις επικουρικές τότε εκτιμάται πως τέσσερις φορές τον χρόνο θα μειώνονται οι συντάξεις αυτές, έως του σημείου στα 2 χρόνια και τους 8 μήνες αυτές θα μηδενιστούν.
Μάλιστα εκτιμάται ότι εάν εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις κύριες συντάξεις, θέμα το οποίο τέθηκε από την πλευρά των δανειστών, το ύψος της κύριας σύνταξης θα διαμορφωθεί στα 200 με 300 ευρώ.

ΕΚΑΣ: Η πρόταση για κατάργηση του ΕΚΑΣ ήταν πάγιο αίτημα των δανειστών. Το μέτρο αφορά 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους που λαμβάνουν το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων.To 2014 η τρόικα έχει προτείνει την ενσωμάτωση του ΕΚΑΣ στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και η ελληνική πλευρά αντιπρότεινε την αλλαγή των εισοδηματικών κριτηρίων για την καταβολή του, χωρίς να ενσωματωθεί στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Προεκλογικά είχε εγγραφεί στον Προϋπολογισμό του 2015 το σχετικό κονδύλι των 516 εκατ. ευρώ, το οποίο όμως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα αυξηθεί σημαντικά. Ήδη, το 2014 το κονδύλι ήταν επίσης 520 εκατ. ευρώ, όμως τελικά η δαπάνη ξεπέρασε τα 720 εκατ. ευρώ, αφού η μείωση των συντάξεων οδήγησε αυτόματα σε αύξηση των δικαιούχων του ΕΚΑΣ.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: Οι δανειστές ζητούν πλήρη εφαρμογή των ασφαλιστικών νόμων του 2010 και του 2012. Παράλληλα ζητούν «περαιτέρω άμεσα βήματα για τη βελτίωση του συνταξιοδοτικού συστήματος» ετήσιας απόδοσης 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ).Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να ξεκινήσει διάλογο για το ασφαλιστικό. Αναφέρει πως έχει σχεδόν ολοκληρώσει αναλογιστική μελέτη για το διάστημα από το 2015 έως το 2050 .

ΕΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ: Οι ενοποιήσεις ασφαλιστικών ταμείων, κατά την ελληνική πλευρά, θα γίνουν σταδιακά και σε δύο φάσεις, από το 2015 και σε διάστημα 3 ετών, θα ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες για την δημιουργία 3 ταμείων(μισθωτών, ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών). Έως τις 31/12/2016, η πρώτη φάση οργανωτικών ενοποιήσεων θα έχει ολοκληρωθεί. Στόχος είναι να μειωθεί το κόστος κατά 30%.

Σήμερα τα ασφαλιστικά ταμεία είναι συνολικά 13 (6 κύρια, 5 επικουρικά και 2 για την καταβολή των εφάπαξ). Οι δανειστές ζητουν νομοθέτηση τον Σεπτέμβριο για την ενοποίηση Ταμείων και τη δημιουργία ενός νέου συστήματος που θα συνδέει στενότερα τις εισφορές με τις παροχές.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ: Στα εργασιακά οι δανειστές ζητούν την έναρξη μιας διαδικασίας διαβούλευσης, ανάλογης με αυτή που έγινε για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού το 2013, με στόχο αυτή τη φορά την αναθεώρηση των θεσμικών πλαισίων (μεταξύ άλλων) για τις ομαδικές απολύσεις και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται στην Ευρώπη. Οι όποιες αλλαγές θα μπορούν να υιοθετηθούν μόνο σε συμφωνία με ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ.

Για τα εργασιακά η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να επαναφέρει τις διαδικασίες συλλογικών διαπραγματεύσεων στο επίπεδο αυτών που ισχύουν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και μετά από την αποδοχή του σχεδίου από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO). Θα υπάρξει διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους και θα ακολουθηθούν οι διεθνείς πρακτικές.Μέσω του ίδιου νομοσχεδίου, ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί σταδιακά και έως το τέλος του 2016 θα φθάσει στα επίπεδα του 2010 (ήτοι 751 ευρώ). Από εκεί και πέρα, θα διαπραγματεύεται ελεύθερα μέσω των συμμετεχόντων στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Πηγή: Τα Νέα
Συντάκτης: Ηλίας Γεωργάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου