Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Στον αέρα το ΕΚΑΣ-Στον Προκρούστη το Ασφαλιστικό


Ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΙΚΑ Γιώργος Κυριακόπουλος ανέφερε ότι δεν έχουν προϋπολογιστεί τα χρήματα που απαιτούνται για την καταβολή του ΕΚΑΣ τον Ιούλιο ενώ υποστήριξε ότι με την πρόταση της Αθήνας για τις πρόωρες θίγονται θεμελιωμένα δικαιώματα και θα επέλθει σφαγιασμός συντάξεων.
Μιλώντας στην πρωϊνή εκπομπή του Mega  ο κ. Κυριακόπουλος σημείωσε ότι δεν έχουν προϋπολογιστεί τα 270 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για την καταβολή του ΕΚΑΣ στις περίπου 100 χιλιάδες δικαιούχων του σε
όλα τα ταμεία.
Η καταγγελία έρχεται την ώρα που στην πρόταση των δανειστών περιλαμβάνεται η κατάργηση του ΕΚΑΣ.
Ο ίδιος πάντως σημείωσε πως αν δεν εξευρεθούν νέοι πόροι για τα ταμεία όχι μόνο δεν θα πληρωθεί το ΕΚΑΣ αλλά ούτε καν οι συντάξεις.  


Ψίχουλα θα δίνουν οι πρόωρες συντάξεις
Υπό την προϋπόθεση ότι, οι ελληνικές θέσεις θα γίνουν αποδεκτές έτσι όπως περιγράφονται στο κείμενο που δόθηκε στους εκπροσώπους των θεσμών, από τους περίπου 250.000 ασφαλισμένους που βρίσκονται στο στόχαστρο, εξαιρούνται από τις αλλαγές, οι περίπου 150.000 που είτε έχουν θεμελιώσει ασφαλιστικό δικαίωμα (έχουν δηλαδή συμπληρώσει τόσο τα όρια ηλικίας όσο και τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης) είτε ανήκουν στις ειδικές ομάδες που εξαιρούνται, δηλαδή γυναίκες με ανήλικα τέκνα ή με ανάπηρα τέκνα και εργαζόμενοι σε Βαρέα και Ανθυγιεινά.
Αυτό φαίνεται, άλλωστε, από την εξοικονόμηση μόλις 71 εκατ. ευρώ το 2016, σωρευτικά, 650 εκατ. ευρώ έως το 2022 και 821 έως το 2025, έτος που θα κλείσει οριστικά κάθε πόρτα ή παράθυρο εξόδου πριν από τα 62 έτη για πρόωρη ή τα 67 για πλήρη σύνταξη και τα 65 για όσους έχουν 40 έτη ασφάλισης.
Tα όρια ηλικίας εξόδου στη σύνταξη που είναι κάτω των 62 ετών θα αυξάνονται από την 1η/1/2016 ως το 2021 κατά έξι μήνες κάθε έτος και από το 2022 θα αυξάνονται κατά 12 μήνες κάθε χρόνο.
Στην πράξη, ασφαλισμένος που μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί πρόωρα, στα 58 το 2016 θα συνταξιοδοτηθεί στα 58 και 6 μήνες το 2017.
Αν κάποιος κλείνει τα 58 το 2017, θα συνταξιοδοτηθεί στα 59 το 2018. Βέβαια, για όσους επιμένουν να βγαίνουν πρόωρα στη σύνταξη, θα υπάρχει ένα πέναλτι μείωσης των συντάξεων κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες επιπλέον του 6% που ήδη ισχύει για κάθε έτος πρόωρης εξόδου πριν από το 62 έτος ηλικίας.
Έτσι, πχ, ασφαλισμένη στο ΙΚΑ που θα βγει στη σύνταξη το 2016 σε ηλικία 54 ετών με μισθό 1.500 ευρώ και 26 έτη εργασίας, που δικαιούται 725 ευρώ, ότι επειδή αποχωρεί 8 χρόνια πριν από τα 62, θα έχει ποινή μείωσης σύνταξης κατά 58% και το ποσό που θα πάρει στο χέρι είναι 304,5 ευρώ.
Η μείωση δηλαδή θα είναι 6% για τα 8 οκτώ χρόνια που αποχωρεί πριν τα 62 και με το σχέδιο της κυβέρνησης θα έχει πρόσθετη μείωση 10 επιπλέον μονάδων, δηλαδή 58%.

Και μάλιστα η σύνταξη αυτή θα είναι μόνιμα καθηλωμένη σε αυτά τα επίπεδα.

Ενοποιήσεις
Στο μέτωπο των ενοποιήσεων, οι αλλαγές θα ξεκινήσουν άμεσα και θα ολοκληρωθούν σε πρώτη φάση εντός του 2016, με τη λειτουργική ενοποίηση διαδικασιών είσπραξης εισφορών, μηχανογραφικών και πληροφοριακών συστημάτων κλπ.
Σε δεύτερη φάση, στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθούν τρία ταμεία, ένα μισθωτών με βάση το ΙΚΑ, ένα των ελεύθερων επαγγελματιών με βάση τον ΟΑΕΕ, με ζητούμενο εάν θα ενταχθούν σε αυτό οι ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΑ, γιατροί, μηχανικοί και δικηγόροι καθώς και οι δημοσιογράφοι του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, και ένα τον αγροτών με βάση τον ΟΓΑ.
Nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου