Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

Απόλυτος αιφνιδιασμός με το Ασφαλιστικό - Κατάργηση των πρόωρων και μειωμένων συντάξεων με νομοσχέδιο εντός του Ιουνίου - Τι θα γίνει με τα πέναλτι - Τι θα ισχύσει με τον ΦΠΑ

Απόλυτος αιφνιδιασμός με το Ασφαλιστικό - Κατάργηση των πρόωρων και μειωμένων συντάξεων με νομοσχέδιο εντός του Ιουνίου - Τι θα γίνει με τα πέναλτι - Τι θα ισχύσει με τον ΦΠΑ
Ο κύβος ερρίφθη. Ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας, μετά τον ΦΠΑ, έδωσε εντολή για συμφωνία και στο ασφαλιστικό και έτσι οι συζητήσεις στο Brussels group έχουν εισέλθει στο τελικό στάδιο. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του “megabox” η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε κατά την τελευταία (27/5) επίσκεψή του στο υπουργείο Οικονομικών και την σχετική σύσκεψη με την παρουσία των κ.κ.Δραγασάκη, Βαρουφάκη, Σταθάκη, Σαγιά κ.α.
 
Ήδη η Εθνική Αναλογιστική Αρχή επεξεργάζεται το σχέδιο και
μελετά τις οικονομικές επιπτώσεις στα ταμεία και τον κρατικό προϋπολογισμό (μείωση χρηματοδότησης του ασφαλιστικού από το δημόσιο) από την κατάργηση ΟΛΩΝ  των ενδιάμεσων ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση. Μάλιστα, για την προώθηση της σχετικής απόφασης υπήρξε… εισπήδηση αρμοδιοτήτων αφού στο υπουργείο Εργασίας και κοινωνικών Ασφαλίσεων πήγε ανώτερος πολιτικός παράγων του υπουργείου Οικονομικών και συνάντησε τους αρμοδίους της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής για τις αναγκαίες συνεννοήσεις και… μετρήσεις, εν αγνοία των κ.κ.Σκουρλέτη και Στρατούλη.
Η σχετική συμφωνία για ανατροπές στα ενδιάμεσα όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση (πρόωρες και μειωμένες) και για την  αύξηση του πέναλτι (μεγαλύτερες μειώσεις στις συντάξεις) αναμένεται να εισαχθεί στη Βουλή, μαζί με την υπόλοιπη συμφωνία της κυβέρνησης (προαπαιτούμενα) με τους θεσμούς, εντός του Ιουνίου και να ισχύσει ΑΜΕΣΩΣ (Αν και θα προβλέπονται σταδιακά βήματα έως ότου τα όρια ηλικίας αυξηθούν στο (ανώτατο) στο 62ο έτος για πλήρη και στο 67ο για τις λοιπές κατηγορίες).
Οι αλλαγές και τα νέα όρια υποτίθεται ότι θα εξαιρούν τα «θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα» (δημόσιο και ειδικά ταμεία με 25ετία) αλλά, δεν θα γίνονται σεβαστά ούτε τα κατοχυρωμένα (ΙΚΑ με 5.500 ένσημα με 15ετία και με 35ετία)ούτε τα ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα (ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ κ.λπ). Παράλληλα, αναμένεται να αυξηθεί το πέναλτι πρόωρης εξόδου μειώσεις από 4,5% έως 6% για κάθε χρόνο «εξόδου» πριν το συμβατικό όριο).
Σε κάθε περίπτωση όσοι θέλουν έως πέντε έτη προκειμένου να βγουν σε πρόωρη ή μειωμένη σύνταξη δεν θα προλάβουν να συνταξιοδοτηθούν όπως υπολόγιζαν με τα παλαιά-ευνοϊκά όρια ηλικίας. Θα υποστούν ποινή…
Η κατ’ αρχήν συμφωνίας δεν θα περιλαμβάνει μειώσεις στο ήδη καταβαλλόμενες (κύριες και επικουρικές) συντάξεις και αυτό θα είναι το επιχείρημα της κυβερνητικής πλευράς ότι δηλαδή «ίσχυσαν οι «κόκκινες» γραμμές και δεν υπήρξε μείωση των καταβαλλόμενων συντάξεων» όπως προέβλεπε η νομοθεσία της προηγούμενης κυβέρνησης.
-Αναφορικά με το εργασιακό προκρίθηκε τετράμηνο "πάγωμα" των διαδικασιών αναθεώρησης των υφιστάμενων προβλέψεων (σ.σ. ουσιαστικά έχουν καταργηθεί οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμβάσεις) και την υιοθέτηση της σχετικής (συμβιβαστικής;) πρότασης του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας η οποία θα κατατεθεί μέσα στο καλοκαιρι.
-Ως προς τον ΦΠΑ θα προβλέπονται τρεις φορολογικοί συντελεστές (7%, 11% και 23%) με παράλληλη κατάργηση της έκπτωσης 30% στα νησιά του Αιγαίου. Κάτι που θα φέρει έσοδα στα δημόσια ταμεία της τάξης του 12,δις ευρύ σε ετήσια βάση.
Πηγή:megabox.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου