Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

Σε άλλα €620 εκατ. από τα ρευστά των Ταμείων ελπίζει η κυβέρνηση

Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Ο νέος μήνας ξεκινά, η συμφωνία με τους δανειστές δεν έχει ακόμα έλθει, αλλά οι δόσεις του ΔΝΤ δεν πάνε προς το παρόν… πίσω.
Έτσι, κορυφαίοι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Εργασίας, κατ’ εντολή των πολιτικών προϊσταμένων τους,  έχουν ήδη εντοπίσει ρευστά τα οποία βρίσκονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς των ασφαλιστικών φορέων και τα οποία θα μπορούσαν να μεταφερθούν στην Τράπεζα της Ελλάδας, προκειμένου να συναφθούν ρέπος με το ελληνικό Δημόσιο και το τελευταίο να μπορέσει να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Ιουνίου, μαζί και εκείνες που αφορούν την καταβολή των δόσεων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.  
Στελέχη του υπ. Εργασίας, με τα οποία συνομίλησε το Capital.grυ ανέφεραν πως γύρω στα 620 εκατ. ευρώ θα μπορούσαν να αντληθούν επιπλέον από τους εν λόγω λογαριασμούς, οι οποίοι πιστώνονται με ασφαλιστικές εισφορές και κρατική χρηματοδότηση (με εξαίρεση τα αυτοχρηματοδοτούκενα ταμεία, όπως το ΕΤΑΤ).
Συγκεκριμένα, γύρω στα 300 εκατ. ευρώ μπορούν να αντληθούν από το ΙΚΑ στις 3 Ιουνίου, οπότε ο εν λόγω φορέας θα εισπράξει ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται στο τέλος το Μαΐου – αρχές Ιουνίου. Η άντληση αυτή θα μπορούσε να γίνει με ένα ρέπος 20-25 ημερών, μέχρι δηλαδή να καταβληθούν οι συντάξεις του Ιουλίου, στα τέλη Ιουνίου.
Άλλα 200 εκατ. ευρώ εκτιμάται από τις ίδιες πηγές πως θα μπορούσαν να αντληθούν από τον ΟΑΕΔ.
Εξάλλου, δεν αποκλείεται το ΤΣΑΥ – ΕΤΑΑ (ιατροί) να μεταφέρει 50 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδας.
Επίσης, 30 εκατ. ευρώ εκτιμάται από τις ίδιες πηγές πως θα μπορούσαν να αντληθούν από τον ΟΓΑ και 40 εκατ. ευρώ από τον ΟΑΕΕ.
Σημειώνεται πως, με αποφάσεις των αντίστοιχων Διοικητικών Συμβουλίων, έχουν μεταφερθεί ήδη  στην ΤτΕ 400 εκατ. ευρώ επί συνόλου 2,4-2,7 δισ. ευρώ των ρευστών των ασφαλιστικών φορέων που βρίσκονται σε λογαριασμούς εμπορικών τραπεζών. Γύρω στα 215 εκατ. ευρώ έχει μεταφέρει ο ΟΑΕΔ, 100 εκατ. ευρώ -από τα οποία γύρω στα 50 εκατ. ευρώ έχουν όμως επιστραφεί- το ΤΣΜΕΔΕ-ΕΤΑΑ (μηχανικοί), 50 εκατ. ευρώ ο ΟΓΑ και 15 εκατ. ευρώ το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Ανένδοτα είναι τα Διοικητικά Συμβούλια του ΕΤΑΤ (τραπεζοϋπάλληλοι) και του ΤΑΥΤΕΚΩ (κλάδος υγείας τραζοϋπαλλήλων και εργαζομένων σε πρώην ΔΕΚΟ).
Επίσης από τα 530 εκατ. ευρώ του «κουμπαρά» των ασφαλιστικών φορέων, δηλαδή του  Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), που είναι κατατεθειμένα σε Λογαριασμό Ταμειακής Διαχείρισης της ΤτΕ, τα 475 εκατ. ευρώ έχουν γίνει ρέπος με το Δημόσιο.
Έτσι από τα συνολικά ρευστά των ασφαλιστικών φορέων, δηλαδή τόσο από όσα βρίσκονται σε εμπορικές τράπεζες όσο από εκείνα που είναι σε Λογαριασμό Ταμειακής Διαχείρισης της ΤτΕ (κοντά 3 δισ. ευρώ), τα 825 εκατ. ευρώ επί των 2,4 δισ. ευρώ (ή κοντά στο 30%) έχουν ήδη γίνει ρέπος με το Δημόσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου