Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Εργαζόμενοι ασθένησαν σε καλλιέργεια κάνναβης στην Αλβανία

Εργαζόμενοι ασθένησαν σε καλλιέργεια κάνναβης στην Αλβανία
Γιατροί στην Αλβανία λένε πως εκατοντάδες άνθρωποι ασθένησαν από τη συγκομιδή της κάνναβης σε μια περιοχή που εδώ και χρόνια παραμένει εκτός της εμβέλειας δράσης της αστυνομίας, αναφέρουν σήμερα αλβανικά μέσα ενημέρωσης.
Το νοσοκομείο στο Αργυρόκαστρο ανακοίνωσε πως συνολικά 700 άνθρωποι έχουν νοσηλευθεί από τον Ιούνιο από συνέπειες που είχε στην υγεία τους το φύτεμα, η συγκομιδή, η επεξεργασία και η συσκευασία της κάνναβης στο χωριό Λαζαράτ.
«Τους δύο τελευταίους μήνες, επτά με οκτώ άνθρωποι κατέφθαναν καθημερινά στο τμήμα εντατικής θεραπείας και πολλοί ακόμη είχαν έρθει νωρίτερα με διαταραχές από το χασίς», δήλωσε προς το τηλεοπτικό δίκτυο Τοπ Τσάνελ ο γιατρός του Αργυροκάστρου Χισνί Λούκα.
Περίπου 2.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους φτωχοί Ρομά που έχουν στήσει ένα καταυλισμό κοντά στο Λαζαράτ, εργάζονται επί μήνες στα χωράφια με την κάνναβη, όπου οι παραγωγοί πληρώνουν οκτώ ευρώ για 10 κιλά επεξεργασμένου ναρκωτικού.
Η παράνομη αυτή πρακτική ανθεί στο Λαζαράτ τις δύο δεκαετίες της ταραχώδους μετάβασης της Αλβανίας μετά το τέλος της σκληροπυρηνικής κομμουνιστικής διακυβέρνησης.
Το Λαζαράτ έχει γίνει συνώνυμο με την ανομία στη χώρα αυτή, καθώς οι καλλιεργητές της κάνναβης έχουν αρκετό θράσος ώστε να ανοίγουν πυρ εναντίον των αστυνομικών που τολμούν να περιπλανηθούν στα χωράφια τους.
Αεροφωτογραφίες δείχνουν πως περίπου 600 στρέμματα έχουν καλλιεργηθεί στο Λαζαράτ με 300.000 φυτά κάνναβης, ικανά να αποδώσουν 500 τόνους ή το μισό της συνολικής παραγωγής κάνναβης της Αλβανίας.
Ο γιατρός Λούκα λέει πως γυναίκες και έφηβοι, που αποτελούν περίπου το 40% των εργαζομένων στο Λαζαράτ, έχουν ζητήσει ιατρική βοήθεια για εμετούς, στομαχικούς πόνους, καρδιακές αρρυθμίες και υψηλή αρτηριακή πίεση. Την περασμένη εβδομάδα ένας ασθενής έφθασε στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση.
Το Λαζαράτ αποτελεί προπύργιο του Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο βρισκόταν στην εξουσία εδώ και οκτώ χρόνια, πριν χάσει τις εκλογές, τον Ιούνιο, από το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Οι Δημοκράτες είχαν υποσχεθεί να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της Αλβανίας με την κάνναβη, αλλά η αστυνομία απέφυγε να επιτεθεί στο Λαζαράτ.
Ο Αρτάν Ντίντι, ο νέος διευθυντής της αστυνομίας που διορίσθηκε από τους Σοσιαλιστές, έχει δηλώσει πως η αστυνομία «δεν θα υποχωρεί πλέον στο Λαζαράτ».
Στην έκθεση του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το διεθνή έλεγχο των ναρκωτικών κατά το 2013, η Αλβανία αναφέρεται ως χώρα προορισμού και διαμετακόμισης κάνναβης, ηρωίνης και κοκαΐνης.
Οι αρχές κατέσχεσαν περισσότερους από 21 τόνους κάνναβης το 2012, διπλάσια ποσότητα απ' ό, τι πέρυσι, προστίθεται στην εν λόγω έκθεση, αλλά επισημαίνεται πως αυτό μπορεί να αντανακλά αύξηση της παραγωγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου