Της Μαρίας Κυπριώτη
Αναστάτωση και αναβρασμός επικρατεί από χθες στους κόλπους των εργαζομένων της πρώην ΔΕΥΑΙ καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος της απόλυσής τους με βάση την απόφαση του διοικητικού εφετείου Αθηνών.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΠΡΟΟΔΟΥ» η απόφαση του διοικητικού εφετείου Αθηνών που αναρτήθηκε και πρωτοκολλήθηκε χθες στα γραφεία της ΔΕΥΑΡ με εντολή του προέδρου της Μανώλη Καμπουρόπουλου, αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι που προσελήφθησαν στην επιχείρηση μετά το 1997 για να μπορούν να μονιμοποιηθούν πρέπει να έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ!
Η εξέλιξη αυτή κρίνεται αρνητική, καθώς αν εφαρμοστεί η απόφαση του διοικητικού εφετείου Αθηνών, τότε θα πρέπει να απολυθούν από τη σημερινή ΔΕΥΑΡ στην οποία έχουν υπαχθεί πλέον όχι μόνο οι 45 εργαζόμενοι της πρώην ΔΕΥΑΙ, αλλά και η πλειοψηφία των εργαζομένων της που είναι αορίστου χρόνου εκτός διαδικασίας ΑΣΕΠ.
Όπως είναι γνωστό οι 45 εργαζόμενοι της πρώην ΔΕΥΑΙ προσελήφθησαν το 2004 και μετά την προσφυγή που κατέθεσαν στο αρμόδιο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δικαιώθηκαν με την απόφασή του να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου το 2006.
Όμως κατά της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που δικαίωσε τους 45 εργαζόμενους της πρώην ΔΕΥΑΙ προσέφυγε στο διοικητικό εφετείο Πειραιά με μεταβατική έδρα Ρόδου το υπουργείο Εσωτερικών ζητώντας την ακύρωσή της. Μάλιστα, η υπόθεση αυτή είχε ανατεθεί στο νομικό συμβούλιο του κράτους, εκπρόσωπος του οποίου δύο φορές δεν παραβρέθηκε στη συζήτηση που έγινε στα δικαστήρια για το θέμα αυτό.
Αφού η προσφυγή που κατατέθηκε πέρασε από διάφορες βαθμίδες της δικαιοσύνης μέχρι να βρεθεί η αρμόδια για να την συζητήσει και να αποφανθεί σχετικά, κατέληξε στο διοικητικό εφετείο Αθηνών. Η απόφασή του εκδόθηκε τον περασμένο Ιούνιο ενώ καθαρογράφτηκε και εστάλη στο δήμο Ρόδου τον περασμένο Σεπτέμβριο και στη ΔΕΥΑΡ στις αρχές Οκτωβρίου, αλλά μόλις χθες αναρτήθηκε και πρωτοκολλήθηκε στα γραφεία της.
Πάντως, όλοι οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΡ μετά την απόφαση αυτή βρίσκονται εν βρασμώ καθώς η τοποθέτησή τους στην ενιαία πλέον ΔΕΥΑΡ έγινε το 2011 με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της, αφού οι συμβάσεις εργασίας που είχαν ήταν αορίστου χρόνου. Όπως εκτιμάται η απόφαση αυτή που αφορά τους 45 εργαζόμενους της πρώην ΔΕΥΑΙ, θα συμπαρασύρει αν τελικά εφαρμοστεί, και τους υπόλοιπους της ΔΕΥΑΡ αλλά και τους εργαζόμενους άλλων δημοτικών επιχειρήσεων της χώρας που προσελήφθησαν μετά το 1997 εκτός διαδικασίας ΑΣΕΠ.
Σε συνάντηση που είχαν χθες οι εργαζόμενοι με τους νομικούς τους συμβούλους, αποφασίστηκε να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης, ενώ έφεση θα ασκήσει και το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου