Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

ΣΕΚΑΠ και εργαζόμενοι στο τραπέζι για τους μισθούς


Μετά από τουλάχιστον ένα δεκαήμερο αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι με την υπογραφή νέας επιχειρησιακής σύμβασης στη ΣΕΚΑΠ, που είναι σε εκκρεμότητα τους τελευταίους μήνες και επανέφερε στο προσκήνιο η καινούρια ιδιοκτησία της καπνοβιομηχανίας με σκοπό, όπως διατείνεται, να εξορθολογήσει το κόστος.
Το θέμα βρέθηκε εκ νέου την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μεταξύ των εργαζομένων και της νέας διοίκησης της ΣΕΚΑΠ, όμως δεν υπήρξε ουσιαστική πρόοδος και κρίθηκε σκόπιμο να επανέλθουν σε νέα συνάντηση, η οποία, όπως τονίστηκε στο Agronews θα προσδιοριστεί χρονικά στις επόμενες περίπου 10 ημέρες.
Ο λόγος που οδήγησε στη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης έχει να κάνει με το γεγονός ότι η πλευρά των εργαζομένων δεν είναι ικανοποιημένη από τα στοιχεία που της παρασχέθηκαν αναφορικά με το κόστος μισθοδοσίας και πως αυτό συγκροτείται, αλλά και σε σχέση με το business plan. Ζητήθηκε, κατά συνέπεια να δοθούν επιπλέον λεπτομέρειες και να υπάρξει παράλληλα κι ένα εύλογο χρονικό διάστημα να τα μελετήσουν, πριν επιστρέψουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και καταθέσουν τη συμφωνία τους ή την αντιπρότασή τους.
Αυτή, πάντως, ήταν η δεύτερη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ προσωπικού και νέας διοίκησης της καπνοβιομηχανίας. Το πρώτο ραντεβού είχε προηγηθεί την περασμένη Παρασκευή, για το οποίο το Agronews είχε γράψει σχετικά:
«Αγεφύρωτο μοιάζει το χάσμα μεταξύ της διοίκησης και των εργαζομένων στη ΣΕΚΑΠ, όσον αφορά στη νέα επιχειρησιακή σύμβαση που θα πρέπει να υπογραφεί στην επιχείρηση, με σκοπό τον εξορθολογισμό του μισθολογικού κόστους. Οι δύο πλευρές έκατσαν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης την περασμένη Παρασκευή, με τη διοίκηση να καταθέτει τη σχετική πρότασή της και τους εκπροσώπους των περίπου 280 εργαζομένων να υπόσχονται ότι θα τη μελετήσουν και θα επανέλθουν με την απάντησή τους, σε νέα συνάντηση, που ορίστηκε για αύριο Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου.
Οι πρώτες ενδείξεις, ωστόσο, δεν προοιωνίζονται επίτευξη συμφωνίας, τουλάχιστον όχι με τη μορφή που έχει διατυπωθεί η πρόταση. Και αυτό γιατί σύμφωνα με πληροφορίες του Agronews, η Ρώσοι «τοποτηρητές» του Ιβάν Σαββίδη στην καπνοβιομηχανία της Ξάνθης, βάζουν ένα πλαφόν στο μισθό του προσωπικού, από το οποίο δεν προκύπτει ένα καθαρό ποσοστό της μείωσης που ζητείται. «Ειπώθηκε από το γενικό διευθυντή της επιχείρησης, Ανί Σιμόφ και τον Έλληνα νομικό της ΣΕΚΑΠ, ότι το κούρεμα θα είναι της τάξης του 5% έως 20%, αλλά στην πράξη η μείωση θα κυμανθεί μεταξύ 30% και 40% και αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από τους εργαζόμενους», τόνισε στο Agronews, πηγή που είναι σε θέση να γνωρίζει λεπτομέρειες της συνάντησης της Παρασκευής.
Με δεδομένο, μάλιστα, πως στην ίδια συζήτηση λέγεται πως υπήρξε αντιπρόταση με ένα σχέδιο επιχειρησιακής σύμβασης που στην ουσία αντικατοπτρίζει τους νυν όρους εργασίας του προσωπικού, είναι πασιφανές πως η διαφορά που χωρίζει τα δύο μέρη είναι τεράστια και δύσκολα θα γεφυρωθεί. Την εκτίμηση αυτή ενισχύει και η κίνηση των συνδικαλιστών να αμφισβητήσουν την ισοπεδωτική αναφορά της διοίκησης για το υψηλό κόστος της μισθοδοσίας που φθάνει τα 600 χιλ. ευρώ το μήνα, υπογραμμίζοντας ότι το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό το ποσό αφορά στις αμοιβές περίπου 50 διοικητικών και διευθυντικών στελεχών και όχι την πλειονότητα του απλού προσωπικού.
 
Νερό στο κρασί ή κινητοποιήσεις
Κατά συνέπεια, αν η διοίκηση δεν βάλει νερό στο κρασί της στην αυριανή συνάντηση, οι εργαζόμενοι δεν αποκλείουν να πάνε σε νέες απεργίες (έγινε ήδη μια 48ωρη και έφερε ως αποτέλεσμα την εξόφληση ενός από τους τρεις μήνες δεδουλευμένων που εκκρεμούν) και εφόσον υπάρξει κίνηση για μονομερή αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος να προσφύγουν και στα δικαστήρια, καθώς έχουν στα χέρια τους νομική γνωμάτευση, βάσει της οποίας δεν μπορεί κανείς να τους υποχρεώσει, αν δεν το δεχθούν, να αλλάξουν σχέση εργασίας. Αυτό θα μπορούσε να γίνει, λένε, μόνο όταν έληξε η ισχύς της υπάρχουσας επιχειρησιακής, αλλά δεν έγινε. Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί πως η διοίκηση δεσμεύτηκε, αφενός, ότι δεν θα προβεί σε απολύσεις προσωπικού και αφετέρου ότι θα τηρήσει όλες τις υποσχέσεις της για την εθελουσία και ότι θα γίνει διαπραγμάτευση με τους 45 εργαζόμενους που δήλωσαν ότι επιθυμούν να κάνουν χρήση.
 
Σχέδια για αύξηση πωλήσεων εντός και εκτός συνόρων
Οι εργασιακές σχέσεις στην επιχείρηση, πάντως, δεν ήταν το μόνο θέμα που συζητήθηκε την περασμένη Παρασκευή. Όπως πληροφορούμαστε ο γενικός διευθυντής της ΣΕΚΑΠ έδωσε ένα πρώτο στίγμα των σχεδίων που έχει η νέα ιδιοκτησία για την καπνοβιομηχανία. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε πως στόχος είναι η αύξηση των πωλήσεων στην εσωτερική αγορά σε ποσοστό 20% έως το τέλος Δεκεμβρίου και επιπλέον 30% από την 1η Ιανουαρίου του 2014 και μετά, με έμφαση στην ενίσχυση των εξαγωγών με αιχμή το σήμα COOPER και προορισμό την αγορά της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας. Παράλληλα θα επιδιωχθεί και ο περιορισμός των δαπανών, ενώ για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που έχει ανάγκη η ΣΕΚΑΠ, επισημάνθηκε πως θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, καθώς απαιτείται να προηγηθεί μια διαγραφή χρεών από την υπό εκκαθάριση ΑΤΕbank, για τα οποία υπάρχει και σχετική δέσμευση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου