Μπορεί ο τουρισμός και οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα να τα πήγαν εξαιρετικά καλά φέτος, οι εργαζόμενοι όμως ετοιμάζονται για… μαύρο χειμώνα
Του Τάσου Τασιούλα
Μόλις το 10% των εργαζομένων στον τουρισμό θα είναι φέτος δικαιούχοι του επιδόματος ανεργίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Μπορεί ο τουρισμός και οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα να τα πήγαν εξαιρετικά καλά φέτος, οι εργαζόμενοι όμως ετοιμάζονται για… μαύρο χειμώνα.
Η επιβολή πλαφόν στις ημέρες επιδότησης ανεργίας (Ν. 3986/11) στις 450 για το 2013, που αφορά στη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στον τουρισμό, οδηγεί σε άμεση απώλεια του επιδόματος στη λήξη της φετινής περιόδου απασχόλησης, με αποτέλεσμα να τίθεται ζήτημα επιβίωσης χιλιάδων οικογενειών για τους επόμενους μήνες μέχρι να αρχίσει η νέα τουριστική περίοδος του 2014.
«Σταθερή στην αντεργατική της τακτική η κυβέρνηση επιλέγει αυτή τη φορά να "εξοντώσει" τους εργαζόμενους στον Τουρισμό, επιβάλλοντας λίγο πριν τη λήξη της φετινής τουριστικής περιόδου πλαφόν στις ημέρες επιδότησης ανεργίας που έχει ως αποτέλεσμα την άμεση απώλεια του δικαιώματος, οδηγώντας στην απόγνωση χιλιάδες εργαζόμενους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΕΚΘ.
Όπως είπε στη Voria.gr ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, «το επίδομα κόβεται σε χιλιάδες εργαζόμενους κυρίως στον επισιτισμό και τα άλλα εποχιακά τουριστικά επαγγέλματα. Γι’ αυτούς τους ανθρώπους υπάρχει θέμα επιβίωσης. Δεν μπορούν χωρίς το επίδομα να τα καταφέρουν να βγάλουν το χειμώνα».
Μάλιστα το ΕΚΘ σημειώνει ότι «με τις αντεργατικές τακτικές που ασκεί η κυβέρνηση, μάλλον προσπαθεί να κάνει τον ΟΑΕΔ κερδοφόρο καθώς με τα τερτίπια της επιλέγει να αφήσει ένα τεράστιο αριθμό ανέργων εκτός των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας και επιτρέπει μόνο στο 10% των ανέργων να το λαμβάνει. Η κοινωνική πολιτική στη χώρα μας, σε μια χώρα που καθημερινά δημιουργεί στρατιές ανέργων, είναι ανύπαρκτη και δεν αντέχει σε καμία σύγκριση με χώρες του εξωτερικού, οπού ο άνεργος λαμβάνει το βοηθητικό επίδομα μέχρι τη στιγμή που θα έχει πρόσβαση στην αγορά εργασίας».
Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό προχωρούν σε κινητοποιήσεις, καθώς οι συνεχείς προσπάθειες τροποποίησης του νόμου έστω την τελευταία στιγμή δεν καρποφόρησαν, παρότι υπήρξαν δεσμεύσεις ότι τελικά θα υπήρχε μια πιο λογική προσέγγιση. Πλέον ο ΟΑΕΔ θα εκπονήσει μελέτη και θα παραδώσει προτάσεις προς τον υπουργό Εργασίας, αλλά αυτό δε λύνει το πρόβλημα του φετινού χειμώνα για χιλιάδες οικογένειες.
Οι εργαζόμενοι σημειώνουν ότι αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους προς την Πολιτεία και ετοιμάζουν κινητοποιήσεις, όπως σημειώνει η ομοσπονδία τους.
Σύμφωνα με τα ισχύοντα από την 1η Ιανουαρίου 2013 τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας, εντός της προηγούμενης από την εκάστοτε έναρξη της επιδότησης λόγω ανεργίας, τετραετίας, δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των 450. Αν εντός της τετραετίας ο άνεργος έχει επιδοτηθεί για χρονικό διάστημα μικρότερο των 450 ημερήσιων επιδομάτων, δικαιούται να επιδοτηθεί λόγω ανεργίας για τον υπόλοιπο αριθμό ημερήσιων επιδομάτων, μέχρι τη συμπλήρωση του ανώτατου ορίου των 450 ημερήσιων επιδομάτων. Επίσης από 1 Ιανουαρίου 2014 τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας στην τετραετία δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των 450.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου