Σελίδες

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Η Βόρεια Ελλάδα της ανεργίας και της μαύρης εργασίας

Picture 0 for Η Βόρεια Ελλάδα της ανεργίας και της μαύρης εργασίας
Οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων της Βόρειας Ελλάδας έδωσαν
τραγικά στοιχεία για την ανεργία στους νομούς.
Στο 36% η ανεργία στη Θεσσαλονίκη, ξεπέρασε το 50% σε άλλες περιοχές!

Με “θερμό φθινόπωρο” απειλούν την κυβέρνηση τα συνδικάτα ξεκινώντας από τα εγκαίνια της ΔΕΘ το ερχόμενο Σάββατο. Ανεργία, μαύρη, αδήλωτη, απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία κάνουν θραύση σε όλους τους νομούς και το χειρότερο είναι ότι οι μηχανισμοί αντιμετώπισης αυτών των φαινομένων είναι ανύπαρκτοι, με τις Επιθεωρήσεις Εργασίας να αριθμούν ένα ή δύο άτομα ανά νομό και να μην έχουν ούτε αυτοκίνητα για να κάνουν ελέγχους...
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν σήμερα οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων της Βόρειας Ελλάδας, παρουσία του γενικού και του οργανωτικού γραμματέα της ΓΣΕΕ, παρουσίασαν τα στοιχεία της πραγματικής ανεργίας ανά νομό στην περιοχή, δίνοντας τραγική εικόνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχει περιοχή της Βόρειας Ελλάδας με ανεργία μικρότερη του 30%, ενώ δεν λείπουν και περιοχές με περισσότερους ανέργους παρά εργαζόμενους, όπως η Δράμα και τα Γιαννιτσά.
Ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, επισήμανε πως στο πολεοδομικό συγκρότημα της
Θεσσαλονίκης η επίσημη ανεργία είναι 31,5%, αλλά η πραγματική ξεπερνά το 36%. Ο κ. Τσαραμπουλίδης εξέφρασε την αγανάκτηση των συνδικάτων από τη συμπεριφορά της κυβέρνησης, λέγοντας ότι "μας στέρησαν τη δυνατότητα να δούμε τον πρωθυπουργό και να του δώσουμε την πραγματική εικόνα της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει ο κόσμος της εργασίας. Δε μας κάλεσαν στη σύσκεψη της ερχόμενης Τετάρτης. Ο πρωθυπουργός επέλεξε να συνομιλήσει με εκπροσώπους φορέων που αριθμούν το πολύ 2.000 μέλη κι όχι με εμάς που εκπροσωπούμε 100.000 μέλη. Δεν θέλουν να ακούσουν την πρωταθλήτρια Βόρεια Ελλάδα στην ανεργία”.
Ο κ. Τσαραμπουλίδης εκτίμησε ότι η αρνητική ανάπτυξη φέτος θα φτάσει στο 5%, το 2014 στο 2,5% και θα ισορροπήσει το 2015. Κάθε μονάδα αρνητικής ανάπτυξης σημαίνει απώλεια 50.000 θέσεων εργασίας, οι οποίες για να αναπληρωθούν χρειάζονται 2,5 – 3 μονάδες ανάπτυξης και πολύ περισσότερο χρόνο. Διακόσιες χιλιάδες μετανάστες εργαζόμενοι δεν προσμετρώνται σε κανένα ποσοστό ανεργίας, σε όλη τη χώρα.
“Τέτοια ποσοστά ανεργίας δεν είχαμε ποτέ και δεν είχε ποτέ καμιά χώρα στην ΕΕ. Η αντιστοιχία πλέον είναι ένας εργαζόμενος για έναν άνεργο και συνταξιούχο”, είπε. Προανήγγειλε μάλιστα κινητοποιήσεις σε μια σειρά από κλάδους εργαζομένων, όπως στο Μετρό Θεσσαλονίκης (θα δοθεί συνέντευξη τύπου την ερχόμενη Τετάρτη) όπου αναμένονται πάλι απολύσεις, στο ΑΠΘ όπου γίνονται προσλήψεις με 285 ευρώ το μήνα και στην ΕΛΒΟ (συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή), που υπονομεύεται για να κλείσει. Ο κ. Τσαραμπουλίδης χαρακτήρισε “έγκλημα” όσα συμβαίνουν στην ΕΛΒΟ και επισήμανε ότι “θα προσφύγουμε στον εισαγγελέα και θα ζητήσουμε ποινικές ευθύνες για τον κ. Στουρνάρα”.
Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Νίκος Κουτσιούκης, είπε ότι έρχεται καυτό φθινόπωρο και τόνισε πως μόνη λύση πλέον είναι η ανατροπή της κυβέρνησης και της πολιτικής της που γεννά ύφεση, ανεργία, φτώχεια και λουκέτα. “Η πολιτική αυτή οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αυτό που υποτίθεται ότι αποφύγαμε το 2010, τη χρεωκοπία. Οι Ελληνες πολίτες έχουν χρεοκοπήσει ήδη. Υπάρχουν 450.000 οικογένειες στα σπίτια των οποίων δεν μπαίνει ούτε ένα ευρώ. Οι άνεργοι στη χώρα ξεπέρασαν τα 1,5 εκατομμύρια, η φτώχεια έχει πλήξει περισσότερο από το 30% του ελληνικού πληθυσμού. Ο κ. Σαμαράς όταν ήταν στην αντιπολίτευση το είχε χαρακτηρίσει κοινωνικό και πολιτικό έγκλημα. Τι άλλαξε; Τίποτα απολύτως. Που είναι η επαναδιαπραγμάτευση; Η ΓΣΕΕ θα δώσει τη μάχη ενάντια στις απαιτήσεις της τρόικας για απελευθέρωση των απολύσεων, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, κατάργηση του καθολικού χαρακτήρα της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας κτλ. Η ανεργία δε χτυπιέται με επιδοτούμενα προγράμματα-ασπιρίνες. Ξεπέρασε στη χώρα το 27% και η ύφεση το 25% από την αρχή της κρίσης. Είμαστε σε σκηνικό πολέμου, οικονομικού πολέμου. Οι εταίροι μας επιδιώκουν να ψωνίσουν φτηνά και υπεύθυνα και σε επιχειρήσεις και σε εργατικό δυναμικό. Στόχος είναι το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, για την οποία δανειστήκαμε. Η μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ δείχνει ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος πέρα από τα μνημόνια, αλλά η κυβέρνηση κλείνει τα αυτιά της στους εργαζόμενους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ακούει μόνο τους μεγαλοεργοδότες”, επισήμανε ο κ. Κουτσιούκης.
Ο εκπρόσωπος της “Αυτόνομης Παρέμβασης”, μέλος της εκτελεστικής γραμματείας του ΕΚΘ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ζήτησε ανατροπή της εφαρμοσμένης πολιτικής και για να γίνει “χρειάζεται κίνημα και εξέγερση. Οσο τους κοιτάζουμε μουδιασμένοι δε γίνεται τίποτα. Πρέπει να τους ανατρέψουμε άμεσα”, σημείωσε.
Οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων της Βόρειας Ελλάδας κινήθηκαν στο ίδιο μήκος και έδωσαν τα στοιχεία για την ανεργία ανά περιοχή:
Έβρος 40%
Ο πρόεδρος του ΕΚ Έβρου Απόστολος Γκικούδης, είπε ότι η ανεργία στο νομό είναι στο 40%. “Στο βόρειο Εβρο όλοι πηγαίνουν και ψωνίζουν από τη Βουλγαρία και δε λειτουργεί καμιά αγορά. Τα μόνα που μεγάλωσαν στην περιοχή είναι το κέντρο φιλοξενίας των αλλοδαπών, η φτώχεια, η ανεργία και η εξαθλίωση”, σημείωσε.
Βέροια 36%
Ο πρόεδρος του ΕΚ Βέροιας, Δημήτρης Ταχματζίδης, είπε ότι η ανεργία στην περιοχή είναι στο 35% - 35%. “Στην Ημαθία οι αλλοδαποί εποχιακοί εργαζόμενοι με πρόσκληση το 2010 ήταν 7.500, το 2011 ήταν 5.500 και πέρσι 800. Δεν κινείται τίποτα ούτε στον αγροτικό τομέα. Τα τελευταία δέκα χρόνια δεν έγινε καμιά επένδυση. Η Επιθεώρηση Εργασίας έχει δυο άτομα για 22.000 εργαζόμενους και χιλιάδες επιχειρήσεις”, υπογράμμισε.
Γιαννιτσά 56%
Ο πρόεδρος του ΕΚ Γιαννιτσών, Γιώργος Βουδούρης, είπε ότι η ανεργία στην περιοχή είναι στο 56% και ότι έξι στις δέκα επιχειρήσεις χρωστούν από τρεις έως 16 μισθούς, η ανασφάλιστη εργασία πάει... σύννεφο, ενώ συνταξιούχοι κάνουν τους νυχτοφύλακες για 250-300 ευρώ το μήνα. Οι ελάχιστοι έλεγχοι της Επιθεώρησης Εργασίας γίνονται μόνο πρωινά.
Δράμα 50%
Ο πρόεδρος του ΕΚ Δράμας, Γιώργος Σταυρίδης, είπε ότι η ανεργία στο νομό έφτασε στο 50%, με ανασφάλιστη και μαύρη εργασία να εκτείνονται παντού, αφού δε γίνονται έλεγχοι από τους δύο υπαλλήλους της Επιθεώρησης Εργασίας (ένας στα τηλέφωνα, ο άλλος στα δικαστήρια και χωρίς αυτοκίνητο). Ο κ. Σταυρίδης τόνισε πως τρεις ισχυροί κλάδοι που απασχολούσαν πολλούς εργαζόμενους στο νομό έχουν καταστραφεί:
-Κοπή και επεξεργασία ξύλου: 1.000 υλοτόμοι κάθονται και όλα εισάγονται από Βουλγαρία.
-Οικοδομή: Στην ανεργία 3.000 οικοδόμοι.
-Αγροτική παραγωγή: Μετατράπηκε σε φωτοβολταϊκά...
Κατήγγειλε ότι Βούλγαροι εργαζόμενοι μεταβαίνουν αυθημερόν στο νομό και εργάζονται ανασφάλιστοι και με αμοιβές πείνας, ενώ οι καθυστερήσεις στις πληρωμές είναι από τρεις ως δέκα μήνες. “Οι συνταξιούχοι είναι περισσότεροι από τους εργαζόμενους πλέον και ο νομός είναι πρώτος στη μετανάστευση”, συμπλήρωσε.
Καστοριά 35%
Ο πρόεδρος του ΕΚ Καστοριάς, Γιώργος Μαλέας, υπολόγισε την ανεργία στο νομό στο 35% και επισήμανε ως πλήγμα για την περιοχή τον αποδεκατισμό των στρατιωτικών μονάδων της Βόρειας Ελλάδας “για να γεμίσει η Πελοπόννησος”... “Οχι στον κομματικό συνδικαλισμό. Να πάμε όλοι μαζί. Η Ελλάδα είναι μια ατελείωτη χώρα για ντοκτορά στη μαύρη εργασία και η Επιθεώρηση δεν έχει ούτε αυτοκίνητο για να κινηθεί”, είπε.
Κοζάνη 36%
Ο πρόεδρος του ΕΚ Κοζάνης, Θανάσης Τολιόπουλος, είπε πως στατιστικά η ανεργία στο νομό είναι 32,5%, αλλά η πραγματική ξεπερνά το 36%, ενώ η μαύρη εργασία είναι στο 30% και οργιάζει η απλήρωτη εργασία. “Πέρσι έκλεισαν 700 επιχειρήσεις και άνοιξαν (μαζί με τις μεταβολές) 400. Μέταλλο, μάρμαρο και ξύλο πλήττονται. Μηχανισμοί ελέγχου της μαύρης εργασίας δεν υπάρχουν, με αποτέλεσμα να έχει γίνει κουλτούρα. Αν συρρικνωθεί και η ΔΕΗ πάμε για εξαθλίωση. Η νεανική ανεργία είναι στο 75% και πολύ ψηλά η ανεργία των γυναικών”, σημείωσε.
Ροδόπη 46%
Ο πρόεδρος του ΕΚ Κομοτηνής, Παντελής Μαγαλιός, υπογράμμισε ότι η ανεργία στο νομό είναι στο 46% και όσοι έχουν δουλειά είναι... δακτυλοδεικτούμενοι. “Είχαμε 99 εργοστάσια και πλέον καταρρεύσαμε. Δουλεύουν σ' αυτά μόλις 800 εργαζόμενοι όταν το 2000 απασχολούσαν 17.000 άτομα κι αυτοί απλήρωτοι για οχτώ μήνες. Η ΒΙΠΕ Κομοτηνής ήταν η μεγαλύτερη μετά της Σίνδου και πλέον είναι μια περιοχή που γίνεται πλιάτσικο. Κλέβουν τις μηχανές των εργοστασίων και τις στέλνουν στη Βουλγαρία. Εμειναν μόνο κουφάρια”, δήλωσε.
Ξάνθη 40%
Ο πρόεδρος του ΕΚ Ξάνθης, Αγγελος Μπεμπεκίδης, υπολόγισε ότι η ανεργία στο νομό ξεπερνά το 40%, με περισσότερους τους μακροχρόνια ανέργους, ενώ στις 10.000 επιχειρήσεις δε γίνονται ουσιαστικοί έλεγχοι. “Για να ελεγχθεί για δεύτερη φορά μια επιχείρηση πρέπει να περάσουν 70 χρόνια... Η Επιθεώρηση Εργασίας έχει δυο άτομα αντί δέκα. Ποια πρόστιμα θα μαζέψουν; Μας κοροϊδεύουν”, είπε.
Σέρρες 43%
Ο πρόεδρος του ΕΚ Σερρών, Αλκης Απιδόπουλος, είπε πως η πραγματική ανεργία στο νομό είναι 43% και πέρσι έκλεισαν 1.000 επιχειρήσεις, ενώ το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό του νομού πηγαίνει για δουλειά στη Βουλγαρία.
Φλώρινα 38%
Ο πρόεδρος του ΕΚ Φλώρινας, Στέφανος Μπύρος, είπε ότι η ανεργία στο νομό είναι 38% και στους νέους 80%, ενώ υπάρχει καθολική εφαρμογή του κατώτατου μισθού και δε δίνονται επιδόματα εκτός από τα λατομεία και τα μεταλλεία. “Η Επιθεώρηση Εργασίας αδυνατεί να ελέγξει, ο κόσμος μεταναστεύει στη Γερμανία και το μόνο που υπάρχει είναι η υπό συρρίκνωση ΔΕΗ”, σημείωσε.
Χαλκιδική 35%
Ο πρόεδρος του ΕΚ Χαλκιδικής, Άγγελος Πράτσας, είπε ότι η ανεργία το καλοκαίρι λόγω τουρισμού πέφτει στο 20%, αλλά το χειμώνα είναι στο 35%, με τις καθυστερήσεις στις πληρωμές να φτάνουν το μισό χρόνο (επί ένα χρόνο απλήρωτο το 50% των δεδουλευμένων). Παράλληλα, κατήγγειλε “κλίμα τρομοκρατίας” στα ξενοδοχεία και τις τουριστικές επιχειρήσεις, “απλήρωτους εργαζόμενους”, “αδήλωτη και μαύρη εργασία”, “υπερβάσεις στον επιτρεπόμενο αριθμό ξένων μαθητευόμενων εργαζομένων” και είπε ότι ο νομός καλύπτεται στους ελέγχους με έναν υπάλληλο της Επιθεώρησης Εργασίας...
Έδεσσα 35%
Ο πρόεδρος του Πανεργατικού Έδεσσας, Μιχάλης Ζούμπος, τόνισε ότι η ανεργία έφτασε στο 35% και η πόλη έχει μετατραπεί σε “πόλη γερόντων”. Το πανεπιστήμιο που έδινε πνοή στο νομό, σημείωσε, κλείνει και για να εργαστούν φέτος στα κονσερβοποιεία έβαζαν πολιτικό μέσο. “Καθημερινά σιτίζονται από το δήμο και τη μητρόπολη 150 πολίτες και οι περισσότεροι αγοράζουν τα είδη πρώτης ανάγκης από το Μοναστήρι στην ΠΓΔΜ”, συμπλήρωσε.
Οι πρόεδροι απηύθυναν έκκληση στους πολίτες να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο του ερχόμενου Σαββάτου για να στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση, ενώ η πορεία θα καταλήξει στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, όπως πέρσι, καθώς ο πρωθυπουργός δε θα κάνει ομιλία και το μόνο κυβερνητικό κτήριο είναι του ΥΜΑΘ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου